Benzerliklerimizin farkında mısın?

Benim muhteşem +1 kromozomum

Kainatın en mucizevi varlığı olan insanlar arasındaki farkları öne çıkarmak, ayrıcalıklar tanımak, daha üst seviyeye yükselmesine yol göstermek ve bunlar için hedef belirlemek gerekiyor. Var olan gizli kalmış hikayelerini, yeteneklerini açığa çıkarmakta yapılması gerek işlemlerden sadece bir tanesi. Bir kişinin veya grubun objektif olmayan, eksik görülen özelliklerini  açığa çıkarmak, olumlu yönlerini baskılamak sadece muhatap alınan kişiyi değil toplumun da refah düzeyini zorlaştırır. Bu yazılanları bahsetmek istediğim asıl mesele için öne çekmek istedim. Öyle ki temele inmezsek çoğu konuya bakıldığı gibi bu konuyada yüzeysel bakılacak okunup geçilecektir. 

Biz insanlar, yine insanları engelli  engelsiz ayrımını  yapmak zorunda bırakıldığımızdan bu yana sıfatlaştırmaya ve  ötekileştirmeye alıştırılmışız. Bir örnek değil hayatı bir mesele olarak ele almak isterim ki engel statüsünde görülen down sendromlu bireylerin başka bir gezegene ait gibi toplumdan ayrıştırılması şu şekilde başlıyor. Tıp dilinde down sendromlu bireyler olarak tanımlamaların sebebi, tedavi amaçlı iyileşmelerine yardımcı olmak ve  tıbben ve kanunen hak talep edebilmelerinde öncelik tanımak için kullanılmasının kolaylık sağlamasındandır.  Bu tabirlerin olumsuz şekilde sıfatlandırılarak dillerde yanlış gezinmesi, farkındalık oluşturup topluma kazandırmanın önüne kesmekte ve hatta yarar sağlamak niyetiyle çıkan projelerde daha fazla ayrıştırmaya sebep olmaktadır.   Öncelikle down sendromu ne demek onu ele alalım. Down sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Down sendromu 21. kromozom çiftinin bir kısmında ya da tamamında ekstra bir kromozom kopyasının meydana gelmesiyle oluşur. Vücudumuzdaki her hücrede genler vardır ve bu genler hücrede gruplanmış durumdadır. Normalde her hücrede 46 kromozom bulunur. Bu kromozomların 23'ü anneden, 23'ü babadan gelir.

Down sendromunun en bilinen çeşidi Trizomi 21'dir ve bu durumda her hücrede 46 yerine 47 kromozom bulunur. Bu durumun sebebi, döllenme öncesinde veya sırasındaki hücre bölünmesinde ortaya çıkan sperm veya yumurta hücresinde ekstra bir kopya kromozomdur. Down sendromunun yüzde 95'i Trizomi 21'dir. Trizomi 21'in yüzde 88'i de yumurta hücresindeki bölünme bozukluğundan kaynaklanır. Sıkı bir eğitimle Down Sendromlu çocuklar, farklı yeteneklere, zeka seviyelerine ve kişiliğe sahiptirler. Down Sendromlu çocuklar, erken eğitim programları, dil terapisi, fizyoterapi, alternatif terapiler ve oyun grupları ile kendilerini bulabilirler ve topluma fayda sağlayabilirler. Down Sendromlu çocukların insani  değerleri yüksektir, yalan nedir bilmezler, yürekleri sevgi doludur ve sevgileri karşılıksızdır. 
Unutmayın! Sıradan olmak ile muhteşem olmak arasındaki fark sadece küçük fazladan bir kromozomdur. Şimdi soruyorum benzerliklerimizin farkına vardın mı ?
 

Bu yazı toplam 3 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hatice Akgül Arşivi

Yalan

27 Nisan 2023 Perşembe 12:10