Yeni Nesil'e Yeni Nesil Sorular

Kitap okumayı çok seven bir toplum değiliz. Çocuklarımıza küçük yaşlarda kitap okuma alışkanlığı kazandıramıyoruz. Bu yüzden kitap okumak hem çocuklarımıza hem de biz velilerine işkence oluyor. Çocuklarımıza günlük şu kadar sayfa kitap okuyacaksın diyerek farkında olmadan yanlış yönlendirmeler yapıyoruz.  Bundan dolayı da kitap okurken konu içeriğinden daha çok kaç sayfa okudukları kalıyor akıllarında. Ayrıca velilerinin okuyup araştırmak yerine birilerinden dinlemeyi tercih ettiğini de biliyorlar zaten. Dolayısıyla velilerinin bu davranışlarını örnek alıyorlar. Ödevlerini yaparken de velilerinden bu tarzda yardım istiyor ve bunu elde ediyorlar.
Yeni nesil sorular bilgiyi kullanma sorularıdır. Bilgi verilir ve o bilginin kullanılacağı bir metne bağlı sorular sorulur genellikle. Kitap okurken ne okuduğundan daha çok kaç sayfa okuduğunu düşünen çocuklarımız, yeni nesil soruları okurken de metinde ne yazdığından daha çok metnin uzunluğunu düşünüyorlar. Metin içerisinde verilen bilgileri alıp o bilgiler doğrultusunda işlem yapması gerekirken, bunun yerine metnin uzunluğunda boğulup çözüm aşamasına ulaşamıyorlar bile. Hâl böyle olunca yeni nesil sorular çok zor oluyor onlar için.
Ayrıca yeni nesil sorular yaşadığımız hayatın içindeki olaylardan oluşturuluyor. Ancak çocuklarımızı yaşadığımız hayattan o kadar uzak tutuyoruz ki çok basit şeyleri dahi anlamıyorlar. Kendisine alınan kazak, mont ayakkabı peşin mi alınmış ya da taksitle mi ödenmiş bilmiyorlar. Alışveriş, taksit, kâr-zarar ne demek inanın hiç haberleri yok. Hatta analog saatte akrep hangisi, yelkovan hangisi bilmeyenler var. Koltuk takımlarının yerini değiştirmek ne demek, sandalyeler nasıl yan yana dizilir ya da düzen nedir bilmeyen, hayal edemeyenler var. Mutfak masasının kısa kenarı hangisi, uzun kenarı hangisi bilmeyen biri o masayı en az yer kaplayacak şekilde nasıl konumlandırabilir ki? Bunları düşünmemiş bir çocuğa yeni nesil sorular tabi ki çok zor gelecektir. 
Yeni nesil çocuklarımızın hayatlarını o kadar çok kolaylaştırıyoruz ki yeni nesil sorular zor geliyor. Kolay elde etmeye alıştırdığımız çocuklarımızın verilen bilgiyi kullanmaması normal değil mi? Ayrıca bu çocuk her şeyin akıllı olduğu bir sistemin içinde aklını zaten çok az kullanıyor. Soruda verilen bilgiyi düşünerek yorumlayarak kullanır mı sanıyorsunuz. Karşısına çıkan zorluklarda, çözümü bulan velileri olduğu için yeni nesil sorularında çözümünü velilerinden bekliyor olmaları normal değil mi sizce! 
Çözüm olarak; kitap okumayı örnek teşkil ederek sevdirelim onlara. Okuduklarından ne anladıklarını soralım. Özet çıkartmayı, kısa kısa notlar tutmayı öğretelim. Alışveriş yaptıralım, birazcık sorumluluk verelim. En büyük nimetlerden olan aklını kullanacağı görevler verelim. Karşılaştığı sorunlarda çözüm bulma yöntemlerini öğretelim. Bakın o zaman yeni nesil sorular ne kadar da kolay gelecektir onlara…
 

Bu yazı toplam 41 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Berat Doğan Arşivi