Özgür Dönmez

Özgür Dönmez

Psikolojik Taciz ( Mobbing)

     Kırıkkale Pastacılar Aşçılar Kebapçılar Dernek Başkanı olarak son zamanlarda kamu ve özel sektörde çalışan bir çok üyemizin şikayette bulunduğu ve diğer sektörlerde çalışanlarında mustarip olduğu “Psikolojik Taciz” toplum tarafından bilinen adı ile “Mobbing”den bahsedeceğim. Bu kavram sadece yiyecek içecek sektörünü ilgilendiren bir konu değil tüm çalışanları ilgilendiren, insanları maddi manevi bulanıma sokan “Tükenmişlik Sendromu” yaratarak, kimi zaman intihara sürükleyen önemli kavram olduğu için köşemde bahsetmek istedim.
    Mobbing, iş yerinde beraber çalıştığı amir veya mesai arkadaşları tarafından uygulanan psikolojik taciz, şiddet, düşmanca tutum vb. davranışlar alarak tanımlanıyor, bu tanım mobbing nedir sorusuna verilebilecek en kısa yanıttır, peki Mobbing unsuru sayılabilecek hareketler nelerdir? 
  Bunlardan kısaca bahsedersek:
  Mağdurun arkasından kötü konuşulması(itibarsızlaştırma),dedikodusunun yapılması, yapılan işin sürekli eleştirilmesi, amiri tarafından ceza verme konusunda tehdit edilmesi, kurumdan göndermeye zorlayıcı hareketler, farklı kurumlara görevlendirme yolu ile göndermesi, anlamsız sebeplerden dolayı sözlü veya yazılı uyarı veya ifade alma. Yıldırma, bezdirme, iş yerinden soğutma, yalnızlaştırma, yok sayma vb. davranış ve fiillerle, çalışanın kendisi istiyormuş gibi istifa etmesini veya farklı kuruma gitmesini sağlamak amacıyla yapılan tüm hareketler “Psikolojik Taciz” veya “Mobbing” tanımına uyuyor. Eğer sizlerde bu tür davranışlara ve benzeri hareketlere maruz kalıyorsanız sizlerde mobbinge uğruyorsunuz demektir.
    Bilimsel araştırmalar Mobbing yapan kişilerin özelliklerinin ortak olduğunu ortaya koyuyor kişilerarası ilişkilerde rol yapma, dürüst bir iletişim kuramama, kendilerini olduklarından daha üstün gösterme çaba ve gayreti içinde olma, düşmanlıktan, acı vermekten hoşlanma ve böylece mutlu olma, bencil/narsist bir kişilik davranışlar sergileyen hastalıklı diye tabir ettiğimiz kişilerdir. Psikolojik Taciz ile nasıl mücadele edeceksiniz bunların yollarını aramalısınız!
     Peki, Mobbinge karşı nasıl mücadele vermeliyiz?
En başta size karşı yapılan tüm olumsuz davranışları   gün, saat varsa şahitlerle beraber not alın, bırakın üstünüze gelsin artık siz her şeyin farkındasınız ve haklısınız, şahsınıza karşı yaptığı olumsuz her davranış “Psikolojik Taciz” (Mobbing) uygulayan kişi veya kişilerin sonunu getiriyor artık şikayet etmenin zamanın geldiğini düşünüyorsanız yalnız değilsiniz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi “ALO 170” arayarak her türlü desteği vererek gerekli yönlendirmeyi yapıyorlar, mobbing yaptığına inandığınız insanlara karşı savunmasız değilsiniz!!!
  Devletimizin, STK’lar Mobbing konusunda çalışmalar yürütüyor, destek oluyor korkunun ecele faydası yok, hiç düşünmeden korkularınızın üzerine gidip destek almalısınız.
 

Bu yazı toplam 36 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Özgür Dönmez Arşivi