Kesinlikle Öğretmen Olmayın!

Son zamanlarda halk arasında oluşan “Hiçbir şey olamazsan öğretmen olursun.” anlayışı beni rahatsız ediyor. Sınava gir bakalım en kötü ihtimalle bir öğretmenlik kazanırsın denilmesi üzüyor beni. Öğretmen olursan garanti maaşın, hafta sonu tatilin olur övgüsü bile kırıcı oluyor artık.
Halbuki hiçbir şey olamayan biri asla öğretmen olamaz. Çünkü herhangi bir meslekte diploma alıp, el beceriniz ile zekanızı birleştirince uzmanlaşabilirsiniz. Öğretmenlik mesleğinde sadece diploma almak yetmiyor. Uzmanlaşmak için el becerinizle dil becerinizi ve zekanızı birleştirmelisiniz. Bir de bunları sabır ve merhamet ile yoğurmalısınız. Bu zahmetli iş için yüreğinizde üstün bir meslek sevgisi, sınırsız bir merhamet taşımalısınız. Kısacası emek, sabır ve fedakarlık ile yıllarca çalışmalısınız.
Öğretmenlik mesleği kutsal bir meslektir. Peygamberimizin mesleği olduğu için de ayrı bir önem taşımaktadır. Öğretmen olacak herkesin para, pul, mal mülkten daha kıymetli bir hazine elde ettiğini bilmesi gerekir. Bu hazine bir ülkenin geleceğini inşa etmekle denktir. Bir mimarın eşsiz yapıtı gibi uzun ömürlü ve kalıcıdır. Bu sorumluluk bilinciyle elde edilen kazançlar para ile ölçülemez. Hele hele aydınlık geleceğe bir tutam renk katmakta bir başka zevktir. Bu zevkin madden ve manen değeri çok daha fazladır.
Mesleğini sevmeyen biri başarılı olamaz. Ancak mesleğini sevmeyen bir öğretmen başarılı olamadığı gibi geleceğimize ışık tutan bir mumu da söndürmüş olur. Böyle bir davranışla sönen mumlar çoğalırsa karanlık yarınlar bizi bekler. Bunun sorumluluğu ve vebali çok büyük olur.
Sonuç olarak bir şey olamazsanız öğretmen hiç olamazsınız. Öğretmen olmak için yeteri kadar eğitim alsanız da yüreğinizde o sevgi yoksa yine öğretmen olamazsınız. Kan bağınız olmayanla can bağı kuramazsanız yine öğretmen olamazsınız. Küçücük dünyası olanların büyük hayallerine ortak olamazsanız yine öğretmen olamazsınız. Geleceğe ışık tutacak parlaklığınız yoksa yine öğretmen olamazsınız.
Bir öğretmen olarak gençlere tavsiyem; elinizdeki temiz bir sayfaya çizecek bir hayaliniz yoksa, meslek edinmek için öğretmen olmayın. Banane diyecek ve öğrencilerinizle ilgilenmeyecekseniz garanti maaşım olsun diye öğretmen olmayın. Karşılıksız sevemeyecekseniz, ailesinden, kıyafetinden, dilinden, dininden bağımsız olarak onlara bakamayacaksanız öğretmen olmayın. Yeniliklere kör, sağır ve dilsiz olacaksanız öğretmen olmayın. Her şeyden önce gülüşünde mutluluk, ağlamasında hüzün, başarılarında sevinç ve gözlerinde huzur bulamayacaksınız öğretmen olmayın. Hiçbir şey olamayacaksanız asla öğretmen olmayın.

Bu yazı toplam 123 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Berat Doğan Arşivi