Ders, Derste Öğrenilir

Sevgili öğrencilerim biliyorum ki sizleri olumsuz etkileyen birçok durum var. Özellikle teknolojinin getirdiği imkânlar sizlerde bağımlılık derecesinde. Sizlere uzak durun demek ve bunu beklemek imkânsızı zorlamak gibi. Ancak en aza indirmek konusunda kazancınızın çok fazla olacağını biliyorum. 
Sosyal medyada geçirdiğiniz zamanı ve telefonla oyun oynamak için harcadığınız süreyi yarı yarıya azaltmalısınız. Çünkü sosyal medya ve oyunlar hem zaman kaybı hem de beyninizi gereksiz şekilde doldurmaktadır.  Daha sonra ders çalışma konusunda bir program yapmalısınız. Çalışacağınız dersi ve çalışma süresini yazan bir program hazırlayıp duvarınıza asmalısınız. Ancak bu programa hangi saatler arası ders çalışacağınızı yazmayın. Çünkü insanlar bir cihaz değil ki saati gelince çalışsınlar. Gün içerisinde o programı eksiksiz uygulama sorumluluğunu göstermek sizi başarıya taşıyacaktır.
Herkes sizden ders çalışmanızı istiyor ve beklentileri bu yönde. Belki siz de ders çalışmak istiyorsunuz ama ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Ders çalışmak için; kitap okuma, soru çözme ya da defterinizi tekrar etme eylemleri tek başına yetersizdir. Ders çalışmak dediğimiz şey bunların hepsini bir bütün halinde düzenli ve sürekli yapmaktır. Her dersin kendine özgü bir çalışılma şekli olsa da genel itibariyle not tutmak esastır. Öğretmeninizin derslerde tahtaya yazdıkları o konu ile ilgili önemli notlardır.  Ders, derste öğrenilir. Bunu asla unutmayınız. Defterinizi tam tutmalısınız. Çünkü bir öğretmen konuyu anlatırken bilgiler ve örnekler bütünlüğü ile sunar. Siz bir örneği veya bir notu eksik yazarsanız bütünlük bozulur. Defteriniz tam olursa konuyu öğrenmenin ilk adımı başlar. Eve gittiğinizde defter tekrarı yapmanız gerekir. Hatta defterden kısa kısa notlar çıkarıp kâğıtlara yazmalısınız. Bu kâğıtları görebileceğiniz şekilde duvara ya da kitaplığınıza asmalısınız. Aklınıza iyice yerleşene kadar o notlara bakmalısınız. Ezber değildir bu. Öğrenmedir bunun adı. Bazı derslerde kuralı öğrenmek, bazısında ise formül ezberlemek zorundasınız. Test tekniği bunu gerektirir. Daha sonra defterlerinizdeki örnekleri tekrar çözmelisiniz. Testlerde defterinizdeki örneklerin benzerlerini çözerek öğretmeninizin çözüm yolunu taklit etmelisiniz. Anlayamadığınız konuları ve yapamadığınız soruları öğretmeninize sormak ve yeniden dinlemek de önemli bir öğrenme yöntemidir.
Öğretmeninizin derste anlattıkları ile direk soru çözmeye kalkışmak yanlış bir davranıştır. Zira yüzen birine bakarak yüzmeye kalkarsanız boğulmakla karşı karşıya kalırsınız. Sonra başarısız oldum diye pes edersiniz. Cesaretiniz kırılır ve bir daha yüzmek istemezsiniz.
 

Bu yazı toplam 22 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Berat Doğan Arşivi