Ahmet Gökdemir

Ahmet Gökdemir

Silah Müzesi’ne Hüseyin Kahya ismi yakışır 

Kırıkkale’de yaşayan herkes, zaman zaman ismini duymuştur. Kimi arsalarını bağışlayan kişi, kimileri Kırık köyünün zamane kâhyası, kimileri de her gün siyaset sohbetlerinin kol gezdiği, emekliler parkında namı diğer Hüseyin Kahya Parkı’nı bilir. Ahmet ve Fatma’dan olma 1882 yıl doğumlu, Mustafa Kemal Atatürk ile yaşıt bir kâhya. 
Ülkenin her alanda sıkıntı yaşadığı o dönemlerde gözünü kırpmadan vatan ve millet uğruna arsalarını hibe eden bir isim o. O kim mi? Hüseyin Kahya Hiçyılmaz.. 1925’li yıllarda buğday tarlasında çalışırken Asım Paşa ve heyetiyle karşılaşan Hüseyin Kahya, devletin Sivas-Kayseri arasına silah fabrikalarının kurulması amacıyla arsa arayışı içerisinde olduğunu öğrenir.  Kırık köyünde evinde heyeti ağırlar ve arsalarını devlete hibe etmek istediğini söyler. Yapılan araştırmalar sonucunda arsa uygun görülerek, 1926 yılında askeri erkan ve diğer yetkililerin eşliğinde fabrikanın ilk temeli atılır. Fabrikanın kurulmasıyla birlikte, Kırık köyü kentleşme yolunda büyük nüfusa sahip olmaya başlar. 
1989 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın imzasıyla Kaletepe ismini de alan Kırık köyü, Kırıkkale olarak il statüsüne kavuşur. Köyünü il yapan kişi olarak tarih sayfalarına geçen, vatan ve millet sevdalısı Hiçyılmayan insan Hüseyin Kahya’yı çoğu insan günümüzde unutur olmuş ya da bazıları unutmuş durumda.. Kırıkkale halkının ya da MKE yetkililerinin gösterdiği bu ahde vefasızlık Hüseyin Kahya’nın kemiklerini sızlatıyor olmalı. 
Bu vefa, 1937 yılında hayatını kaybeden Hüseyin Kahya için Türk Metal Sendikası’nın dönemin Genel Başkanı merhum Mustafa Özbek ile MKE yetkililerinin yaptırdığı ‘Anıt Mezar’ ile kalmamalı. Her alanda takdir edilebilecek bu ahde vefayı MKE, en iyi şeklide göstermeli diye düşünüyorum. Çünkü binlerce insana istihdam sağlamış ve savunma sanayinin adeta bel kemiği haline gelen bir kurum olmuştur. Hüseyin Kahya’ya karşı MKE yetkililerinin ya da şehrin vefasını ödemesi amacıyla yıllardır Silah Fabrikası içerisinde gizli tutulan ve özel izinlerle gezilebilen ve şehir merkezine yapılan ‘Silah Müzesi’ne Hiçyılmayan insan Hüseyin Kahya’nın ismi çok yakışır..

Bu yazı toplam 31 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Gökdemir Arşivi