Sağlıklı beslen, hastalığa veda et 

Sağlıklı beslen, hastalığa veda et 
Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte soğuk hava etkisini göstermeye başladı. Bu durum sonucunda ise bağışıklık sistemimiz güçsüzleşti ve gribal enfeksiyonlarda bir hayli artış yaşandı. Peki, bu enfeksiyonlardan ve mikroplardan

GAZETEKALE İLE SAĞLIKLI YAŞAM TÜYOLARI 

MEVSİM SEBZELERİ VE MEYVELERİ
Soğuk hava sadece bağışıklık sistemini güçsüzleştirmekle kalmıyor, bunun yanı sıra depresyona da neden olabiliyor. Turp, karalahana, şalgam, Brüksel lahanası, ıspanak, soğan, bal kabağı, elma, ayva, nar ve armut gibi gıdalardan bolca tüketmek, depresyon ve soğuk algınlığını önlemede önemli bir rol oynuyor.

SICACIK EV YAPIMI ÇORBALAR
Kış aylarının bir diğer sağlıklı ve bir o kadar da lezzetli kurtarıcıları ev yapımı sıcacık çorbalar. Evde kolayca hazırlayabileceğiniz terbiyeli havuç çorbası, yoğurtlu ıspanak çorbası, karnabahar çorbası, kereviz çorbası ve tavuk suyuna sütlü bal kabağı çorbası ile hem lezzetli bir yoluculuğa çıkabilir hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.

ŞİFALI BİTKİ ÇAYLARI
Bizde ‘çay’ deyince akan sular duruyor. Her ne kadar siyah çayı sevsek de diğer çaylara da hayır diyen bir millet değiliz. O nedenle bu alışkanlığımızı kış aylarında fırsata çevirebiliriz. Gün içerisinde tüketebileceğimiz, nane limon, yeşil çay, kuşburnu, zencefil, hibisküs, karanfil ve ekinezya çayları, bizi kışa karşı daha hazırlıklı hale getirecektir.

HAREKETLİ BİR YAŞAM
Havaların soğuması hareket alanımızı bir hayli kısıtladı. Yaz aylarında yapılan uzun yürüyüşler azaldı. Bu durum da sağlığımızı olumsuz yönde etkileyen faktörlerden biri. Evde yapacağımız egzersizler, havanın yağışsız olduğu zamanlarda yapılacak yürüyüşler ile bu duruma çözüm bulabiliriz. Kış aylarında spor salonlarını tercih edebiliriz.

KALİTELİ UYKU
Kışın etkilerini daha az hissetmek için uykumuza özen göstermeliyiz. Her gün hemen hemen aynı saatlerde uyuyup, aynı saatlerde uyanmak daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Günlük 7-8 saatlik uyku yeterli olacaktır. Öte yandan uzmanlar, ağır yorganlar kullanılmasını öneriyor. Ağır yorganlar daha sağlıklı ve kaliteli uyku çekmenizi kolaylaştırıyor.

KALABALIK ALANLARDAN UZAK DURUN
Havaların soğuması, dışarıda gerçekleştirilen aktiviteleri azalttı. İnsanlar soğuktan korunmak için kapalı alanları tercih etmeye başladı. Kapalı, havasız ve kalabalık ortamlarda bulunmak ise beraberinde gribal enfeksiyonları getirdi. Bu alanlarda daha az vakit geçirerek, hastalıklardan korunabilirsiniz.

Haber: Burak Çalışkan 


 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.