Özgür Dönmez

Özgür Dönmez

Tatar Köylerimizin Saklı Lezzetleri

Yöresel lezzetleri anlattığımız köşemizde bu ay Kırım Tatar köyleri olarak da bilinen 1873 yılında Doksan Üç Harbi diye adlandırılan savaştan sonra Kırım'dan Keskin ve çevresine göç eden Kırım Tatar Türklerinin kurduğu Yoncalı, Sülübük, Polatyurdu ve Üçkuyu köylerinin yöresel lezzetlerini, yemek kültürünü paylaşacağım.
Şimdi Kırıkkale ile özdeşleşmiş bu yemekleri kısaca tanıyalım:
İlk olarak benimde tadını çok beğendiğim "Kuzu Sorpa" adlı çorbadan bahsedeceğim. Kuzunun gerdan ,kol ve but bölümlerindeki et, kemikli ve iri parçalar halinde parçalanır. Tencerede hafif ateşte kendi yağı ve suyu ile kavrulur ardından üzerine su ve ince kıyılmış kuru soğan, taze nane yaprakları, dereotu eklenerek 3 saate yakın kısık ateşte kaynatılır. Pişen etler kemiklerinden ayrılır ve başka bir kapta hazırlanan un, yoğurt, yumurta sarısı, bir miktar ılıtılmış çorba suyu ile terbiye edilir, kemiklerinden ayrılmış çorbaya karıştırılır, kıvamını alan çorba afiyetle servis edilir.
Bir başka lezzet olan "Kaşık Börek" den bahsedeceğim un, su ve tuz karıştırılarak yoğurulan hamur, ceviz büyüklüğünde eşit parçalara ayrılır. Bu parçalar yufkadan kalın açılarak bıçakla iki parmak genişliğinde kare biçiminde kesilir. Kıyma ve ince kıyılmış soğan, tuz ve karabiber ile hazırlanan iç harcı, parmağımızın ucuyla, kesilen hamurlara sürülür ve şapka biçiminde kıvrılan hamurlar kaynar suya atılarak pişirilir. Kızgın tereyağında kavrulan kırmızı biber üzerine konur ve kaşık börek yemeği afiyetle yenir.
Yoncalı, Sülübük, Polat Yurdu'nun ve Üç Kuyu köylerinin, yukarıda bahsettiğimiz yemeklerinden başka hepsi birbirinden leziz börekleri vardır bunları sırası ile sayarsak : "Göbete" adlı börek, bebek doğduğunda yaptıkları "Kavurma Böreği " , "Sarı Burma böreği" , "Çiğ Böreği " , "Kıyık Böreği" bunlara örnek verebiliriz.
Bu arada yazıma son vermeden meşhur " Çiğ Börek" konusunda kaçırdığımız fırsattan bahsetmek istiyorum: Çiğ Börek: Yoncalı , Sülübük , Polatyurdu ve Üç Kuyu köylerimiz kuruldu kurulalı geleneksel yöntemler ile yapılan bir börek ama Eskişehir bu konuda elini çabuk tutarak sahiplendi ve Eskişehir in yöresel lezzeti olarak  tanındı. Bizde yıllar önce Çiğ Böreğin tanıtımı konusunda gerekli adımları atıp Coğrafi İşaret alma adına başvuruda bulunsaydık "Çiğ Börek" Kırıkkale ile anılan bir lezzet olacaktı. Bu fırsatı kaçırdık ama yazımızda bahsettiğimiz yemekler için geç değil. Sadece keşfedilmeyi bekliyor. 
Artık Kırıkkale'nin meşhur yemekleri nelerdir diye sorduklarında hemşerilerimiz gönül rahatlığı ile köşe yazılarımda bahsettiğim yemeklerden bahsedebilir, gurur ile anlatabilir. Şahsımın da başkanlıklarını yaptığı Kırıkkale Pastacılar Aşçılar Kebapçılar Derneği ve Tüm Aşçılar Pastacılar Konfederasyonu Kırıkkale İl Başkanlığı yöresel lezzetlerimizin takipçisi olacak ve tanıtılması için gerekli her türlü adımı atacaktır.
Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Kırıkkale Şubesi Başkan Yardımcısı    Ziya Beygo beyefendiye verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyorum.


 

Bu yazı toplam 26 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Özgür Dönmez Arşivi