Özgür Dönmez

Özgür Dönmez

Helal Gıda

Günümüzde Helal Gıda kavramını çok duyuyoruz ama ne yazık ki tam anlamıyla bilgi sahibi olmadığımızı, bu konuda bilgi kirliliği olduğunu yakın çevremle ve gıda sektörünü temsil eden kişiler ile görüşmemizde gözlemledim artık bu konuya değinmenin halkımızı bilinçlendirmenin zamanının geldiğini düşünüyorum! İslam’da da bir şeyin suç, günah veya helal - haram olduğunu bilmemek farz ve vacip olduğunu bilmemek, kişiyi sorumluluktan kurtarmaz. Bu durum açık ve net olmasından dolayı yediklerimiz veya içtiklerimizin’’ Haram olduğunu bilmiyorum ‘’demek bizi onun günahından asla kurtarmaz!
     Peki,  ‘’HELAL GIDA’’ nedir?
Helal gıda, İslam dinine göre yenilmesine içilmesine izin verilen gıdalardır ki, çiftlikten ve tarladan alınan ürünlerin soframıza gelinceye kadar tümüyle İslami kurallara uygun olarak hazırlanmış olmasını ifade eder. Helal gıda; İslam dini, dolayısıyla hijyen ve sağlık bakımından mahzursuz anlamına da gelebilir. 
  Peki, bir yiyeceğin ve içeceğin Helal mi? Haram mı? olduğuna nasıl karar veriyoruz? Kur’an, sünnet ve kıyas yolu ile birlikte günümüzde birçok gıda hammaddesi ya da katkı maddelerinin durumu netlik kazanabilmektedir.
    Gıdanın HELAL olması için İslami kurallara göre yasak (haram) olarak değerlendirilen herhangi bir unsuru kesinlikle içermemeli, İslami kurallara göre yasak olan unsurlardan arındırılmış yerlerde veya ekipmanlarla hazırlanmalı, işlenmeli, taşınmalı veya depolanmalıdır, eğer ki üretici ve satıcı bu kurallara uymaz ise soframıza gelen gıda helal olmaktan çıkıyor, devletimiz gerekli denetlemeleri yapıyor tabi gözden kaçanlar oluyor, burada halk olarak devreye girmeliyiz sırf ucuz, lezzetli deyip gıda ürünlerini almamalı içinde ne var hangi üretim aşamalarından geçiyor sorgulamalıyız. Dünyada Müslüman olmayan ülkeler bile Müslüman vatandaşları güvenle besinleri tüketsin diye helal olan besinleri belirleyip damgalayıp vatandaşlarına sunuyor. Müslüman bir ülke olmamız soframıza gelen gıdaları helal yapmıyor ne yazık ki açgözlü, kul hakkını gözetmeyen, toplum sağlığını hiçe sayan insanlar hiç de az değil bir Müslüman olarak gözümüzü açık tutup günaha ve harama ortak olmamalıyız!
  Müslümanların yemeye besmele ile başlamaları, kesecekleri hayvanları Allah’ın adını zikrederek kesmeleri, yemeklerden sonra Allah’a hamd etmeleri;   Müslümanlar için beslenmenin sadece dünyevi değil aynı zamanda uhrevi olduğunu da göstermektedir, bunları bilerek hareket etmeli HELAL GIDA konusunda hassas olmalıyız.
   Helal Gıda konusunda yazdıklarım bu kavramın sadece çok azını oluşturuyor. İnşallah önümüzdeki ayki yazımda Helal Olmayan gıdaları sıralayıp sizleri bilinçlendireceğim. 
Not: Necmettin Erbakan Üniversitesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selman Türker beyefendiye Helal Gıda konusunda aydınlatıcı bilgileri benim ile paylaştığı için teşekkürlerimi iletiyorum. 
 

Bu yazı toplam 6 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Özgür Dönmez Arşivi