Sağlık çalışanları hak ve adalet istiyor 

Sağlık çalışanlarının özlük haklarının korunmasına yönelik çalışma sergileyen Türk Sağlık-Sen, Kırıkkale Şube Başkanı Murat Buluç’un önderliğinde önemli faaliyetlere imza atıyor.

BULUÇ: “SAĞLIKTA SİYASET OLMAMALI. LİYAKAT SAHİBİ OLMAYAN BAZI YÖNETİCİLER, KURUM VE KURULUŞLARI HEM MALİ HEM DE İŞLEYİŞ AÇISINDAN ÇOK YIPRATTI”

ŞİDDETİN ÖNLENMESİ İÇİN CİDDİ ADIMLAR ATILMALI 
İnsan sağlığının olmazsa olmazı meslekleri arasında yer alan sağlık çalışanlarının özlük haklarının korunmasına yönelik Türk Sağlık-Sen, önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Şube Başkanı Murat Buluç, bu alanda yaptıkları ve yapacakları çalışmaları Gazetekale Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Gökdemir’e anlattı. Buluç, “Sağlıkta şiddet artık olmamalı. Biz bir insanın canını kurtarma mücadelesi içerisindeyken birisi de gelip bizim hayatımıza son veriyor. Artık sağlıkta şiddetin önlenmesi için ciddi adımlar atılmalı.”


Sendikal alanda faaliyetleriniz nasıl gidiyor?
“1992 yılından bu tarafa şube olarak görevimize devam etmekteyiz. Kırıkkale genelinde 1003 üyemiz var.  Ülke genelinde ise 122 bin üyemiz var. Sağlık, sosyal, hizmet alanında çalışan arkadaşlarımızın hak ve hukuk ve menfaatlerini içerimizde sürdürmekteyiz. 2017 yılından bu tarafa şube başkanlığı görevini yürütmekteyim. Bizim şubemiz profesyonel şube.”

 
Başkanlık süreciniz nasıl başladı? Bu görevi bekliyor muydunuz?
“2007 yılında Karakeçili ilçe devlet hastanesinde, 2010 yılında Sulakyurt ilçe devlet hastanesinde. 2011 yılında Kırıkkale kadın doğum ve çocuk hastalıkları hastanesinde, 2012 yılından bu tarafa da Yüksek İhtisas Hastanesinde çeşitli görevlerde bulundum.  Rahmetli şube başkanımız Mustafa Başkal, fikir ve gönül birlikteliğimiz. 2017 yılında  adaylığımı koyarak bu göreve seçildim.”


Sağlık camiası yetkililerden ne talep ediyor?
“Sağlık çalışanları ilk başta hak ve adalet istiyor. Bunların haricinde kurum yöneticilerimizde liyakat istiyor ve ürettiği bu paydanda geri tekrar mali olarak hakkını istiyor. Son 10 yıldır yapmış olduğumuz bütün toplu sözleşmelerde kamu çalışanları, hep hak ve menfaatinde geriye doğru bir yol izledi.  Nitekim ülkemizdeki enflasyonun yükselişi de kamu çalışanları ve emeklilerinin alım gücünü düşürmekte. Ek zam olmazsa kamu çalışanları her geçen gün artık mali kayıplarını düşürüyor.” 

Hükümetin yaptığı maddi destekleri yetersiz mi buluyorsunuz? 
“Tabi ki de yetersiz buluyoruz, Türkiye de 2’inci ve 3’üncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarımız döner sermaye işletmesine bağlılar. Yani bu ne demek oluyor? Kurumlar kendi kazanmış olduğu gelirin belirli bir kısmını geri tekrar kendi personeline döner sermaye olarak dağıtabilme yetkisine sahip. Ama ne yazık ki kurumlarımız son yıllarda artık sözleşmeyle görev yapmakta. Hastanelerimizde bazı yöneticilerimizin, görevini yerine getirme liyakat becerisi yok.  Bu durum kurumları mali ve işleyiş açısından yıpratırken, özlük haklarda eksikliğe yol açtı.”


Sağlıkta siyaset var mı? Görev atamalarında siyaset ortaya çıkıyor mu?
“Siyaset hem sağlıkta hem de kurum yöneticili vasfını verirken olmaması lazım. Yani o kurumu ya da birimi gerçekte yönetebilecek kişiye, onları yüksek bir konuma getirme noktasında referans olmalı. Ama kişi hangi sendikaya üyeyse ona göre görevler verilebiliyor. Bizim istediğimiz eğer kişiler görevde yükseliyorsa, o kişiyle beraber kurumunda yüksek yerlere gelmesidir.  Çalışma arkadaşlarımız sendikalı olsun olmasın bütün hepsinin başı dara düştüğü zaman o arkadaşlarımızın sürekli yanındayız.”


Sağlık çalışanları neden iş bıraktı? Bu eylem maddi mi manevi mi?
“Doktorlarımızın sorunları sadece maddiyat değil. Bazı yayın organları bunu sadece maddi olarakmış gibi gösteriyor. Tek sıkıntı maddi değil. Devletimiz gerekli ödemeleri yapıyor. Sağlık çalışanlarının can güvenliğinin olmasını istiyoruz. Artık sağlıkta şiddet son bulsun, sağlık camiasında çalışanlarımız hayatlarını kaybetmesin istiyoruz. Biz bir insanı hayata bağlamaya çalışırken birinin gelip canımıza kastetmesine anlam veremiyoruz.”

Başkanlık görevini siyasete taşımak istiyor musunuz? Siyaset düşünceniz var mı?
“Siyasetle ilgili tabi ki zamanı ve yeri gelince düşüncelerimiz var. Şu anda bizim yapmış olduğumuz görevde bir siyaset. Zaten çalışma arkadaşlarımızın sendikamızın siyasi politikalarıyla hem kamu çalışanları arkadaşlarımıza hem de bu hizmet alan vatandaşlarımıza zaten kendi siyasetimizi yapmış oluyoruz. Memleketimize faydalı olmayı,  önemli görevlerde bulunmayı tabi ki isteriz.”

Üyelerinize, sağlık camiasına ne söylemek istersiniz?
“Bütün sağlık kurum ve kuruluşlarımızda görevlendirilmelerde artık bir hakkaniyet olmasını diliyoruz. Özellikle geçici görevlendirmelerimizde, belirli bir resmi nitelik olmasını talep ediyoruz. Kurum içerisinde görevlendirmelerin alan dışı görevlendirmelerin artık sonlandırılmasını talep ediyoruz. Tabi tecrübe haricinde kişilerimize sertifika programlarıyla bu görevi yaptıklarını haricinde çalışma arkadaşlarımıza hakkaniyet olsun, liyakat ölçüsü olsun. Sağlıkta şiddet son bulsun, can kayıpları yaşanmasın, yüreklerimiz yanmasın.”

Haber: Ahmet Gökdemir 
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.