Sivrisinekler insanları nasıl bulur?

METRELERCE ÖTEDEN HİSSEDEBİLİRLER
Sivrisinekler, dünyada yaşayan ölümcül canlılardan biri olarak bilinirler. Sivrisineklerin birçok türü bit, pire, tahtakurusu benzeri böceklerle yumurtlamak için proteine ihtiyaç duyuyor. Her yıl yüzlerce insan sivrisineklerin taşıdığı hastalıktan dolayı sıtma, dang, Bat Nil virüs ve sarıhumma gibi hastalıklar taşırlar ve kimi inşalar hayatını kaybetmektedirler.
Sivrisinekler, omurgalarından en önemli kimyasal ipucu karbondioksittir ve buna çok duyarlılardır metrelerce öteden hissedebilirler. Antenlerindeki alıcılara çarpan karbondioksit molekülleri derhal sivrisineği uyarıyor. Daha yüksek karbondioksit yoğunluğu ise kurbana yaklaştığını haberdar ediyor. Dişi sinekler, kanla beslenirler, erkekler sinekler ise bitki nektarlarından aldıkları besini enerjiye dönüştürebilirler.
İLK KEŞİF
İlk 20. yüzyılın başında Hindistan’da bulunan İngiliz bilim insanı Frank Milburn Howlett sivrisineklerin insanları nasıl takip ettiği konusunda bir keşif yaptı. Howlett, çay içtiği zamana sivrisineklerin bardağın etrafında toplaşması dikkatini çekti. Merakı üstüne sıcak su dolu bir tüp yaklaştırdı daha sonra sivrisineklerin orada toplaşması konusunda dikkatini çeken bilim insanı ilk keşifte bulunmuş oldu. Howlett bu çalışmasını 1910 yılında yayınladığı bir makalede duyurdu.
SİNEKLER BİZİ NASIL BULURLAR
Araştırmacıların dikkatini ve yaptıkları deneyler sonucu sivrisinekler, verdiğimiz nefeste çıkan karbondioksitin kokusunu yaklaşık 50 menzilden algılayabilmektedirler. Kokuyu takip ederek 5-10 metre yaklaştıkça hedefini görsel ipucuyla netleştirebilirler. 1 metre daha yaklaştıkça vücut ısımızı takip ederek bizi bulmuş olurlar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.