Köprüköy’de çöpten naylon poşet yiyen koyunlar telef oluyor

Keskin ilçesine bağlı Köprüköy’de bulunan küçükbaş hayvan üreticileri, doğaya bırakılan atık çöplere isyan ediyor. Yılda sürünün yüzde 15’inin telef olduğunu belirten hayvan üreticileri, yaylaya dökülen çöplerin biran önce toplanmasını ve başka alana dökülmesini talep etti. 

Gazetekale.com / Özel Haber 

“HER HAFTA KOYUNLARIMIZ ÖLÜYOR"
Keskin ilçesine bağlı Köprüköy’de bulunan küçükbaş hayvan üreticileri, doğaya bırakılan atık çöplere isyan ediyor. Yılda sürünün yüzde 15’inin telef olduğunu belirten hayvan üreticileri, yaylaya dökülen çöplerin biran önce toplanmasını ve başka alana dökülmesini talep etti.

ÇÖPLER MANDIRA YAKININA DÖKÜLÜYOR
Kırıkkale’nin Keskin ilçesine bağlı Köprüköy’de bulunan hayvan üreticileri, yayla yakınlarına dökülen atık çöplerden şikayetçi. Çöplerin köy muhtarı tarafından döktürüldüğünü iddia eden hayvan üreticileri, daha önce uyarmalarına rağmen hala çöpleri mandıra yakınlarına döktürüldüğünü ifade ettiler. Her yıl yaklaşık sürüden yüzde 15 hayvanlarının telef olduğunu belirten üreticiler, bu sayının ise yıllık çoban parasını karşıladığını söylediler. Ölen hayvanların karnını açtıkları zaman, içerisinden poşet ve atık çıktığını, bunları yiyen hayvanın sindiremeyerek telef olduğunu belirten üreticiler, konu ile ilgili olarak Kırıkkale Valisi Yunus Sezer’de yardım talep ettiler. 

HAYVANLARIN MİDESİNDEN POŞET ÇIKIYOR
Köprüköy’de hayvancılık ile geçimini sağlayan ve çöpler nedeniyle her yıl birçok hayvanını kaybeden Murat Taşpınar, Gazetekale.com’a yaptığı açıklamada; “Ben köprü köyde ikamet ediyorum, hayvancılık ve tarımsal işlerle uğraşıyorum. Bizim şikayetimiz şöyle; köydeki çöpler buraya getirilerek doğaya dökülüyor. Buradaki çöplüğü daha önce muhtarımıza şikayet etmemize rağmen önlem alınmadı. Sayın Valimizden, Kaymakamımızdan, İl Özel İdaremizden burası için önlem alınmasını rica ediyoruz. Burası Köprüköy ile Haydar Sultan Türbesi arası. Üst tarafımızda Haydardede diye bir köyümüz var. Oradaki türbe hafta sonu aşırı ziyaretçi alıyor ve ziyaretçiler bu yolu kullanıyor. Bu pisliği, çevre kirliliğini onlarda gördüler ve dile getirdiler. Burası için önlem alınmasını istiyoruz. Eskiden burada 20-30 kişi hayvancılık yaparken, şimdi 5-6 kişi kaldık. Bizim en büyük sıkıntımız bu çöplerin buradan alınmaması. Burada yılda 10 ila 15 arasında hayvan telefimiz oluyor. Dün Ahmet ağabey ve Bekir ağabeyin 2 tane hayvanı telef oldu. Hayvanların karnını açtığımız zaman midelerinde poşetlerin ve atıkların olduğunu gördük.” ifadelerini kullandı.

VALİMİZ BURADA OLANLARI GÖRMÜYOR
Köprüköy’de ikamet eden bir diğer hayvan üreticisi Bekir Başkaya ise, “Bende hayvancılık ile geçimimi sağlıyorum. Ama bazı mazeretlerimiz oluyor, Sayın Valimize Köprüköy’e yaptığı hizmetlerden dolayı saygı duyuyorum ama biz yukarıda hayvancılık yaparken, burada olanları görmüyor. Benim yılda 15-20 tane koyunum ölüyor. Dün bir koyunum öldü, içinden poşet çıktı. Yılda 15 ila 20 koyun, 200-300 davar için ciddi bir kayıptır. Sayın Valimizin bununla ilgileneceğine inanıyorum, buraya bir önlem alınıp bu çöplüğün buradan kaldırılmasını Sayın Valimizden rica ediyorum.” dedi.

BU İŞİ DAHA İYİ YAPMAK İSTİYORUZ
Devlet tarafından çadırların bir miktarının ve padok alanının kendilerine hibe edildiğini ve böyle güzel finanse edilmiş bir yerde, böyle bir çöplüğün olmaması gerektiğini savunan Taşpınar; “Valiliğimizin bize vermiş olduğu KOP çadırlarımız. Bu çadırların bir miktarını devletimiz bize hibe olarak verdi. Bizde böyle güzel finanse edilmiş bir yerden, böyle bir çöplüğün kaldırılmasını istiyoruz. Biz yılın 8 ila 9 ayını burada hayvanlarımızı otlatarak geçiriyoruz. Sadece kışın doğum esnasında köye götürüyoruz. 9 ay biz bu işle geçiniyoruz. Elimizden geldiği kadar hayvancılığı geliştirmek istiyoruz, daha iyi yapmak istiyoruz ancak bu çöpün burada olması bize çok büyük bir sıkıntı. Yılda 20 tane hayvan telefi bizim çoban paramızı karşılayacak durumda. Biz bu çöpün buradan kaldırılmasını, bize yardımcı olunmasını talep ediyoruz.” dedi.

Öte yandan Haydar Sultan Türbesi yolu üzerinde bulunan bu çöpün, Kırıkkale’den ve farklı illerden türbe ziyareti amacı ile gelen vatandaşlar tarafından da tepki topladığı dile getirildi. 


 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dünya