KKÜ’de Kütüphane Haftası kutlandı

KKÜ’de Kütüphane Haftası kutlandı
Kırıkkale Üniversitesi’nde 55. Kütüphane Haftası münasebetiyle ‘Kültürel Kalkınma İçin Yaşayan Kütüphaneler’ konulu konferans düzenlendi.

KÜTÜPHANE OLARAK KABUL EDİLMEZ
Doç. Dr. Erol Yılmaz’ın konuşmacı olduğu konferansa Kırıkkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan, Kütüphane Dokümantasyon Dairesi Başkanı Hulusi Şengül, idari ve akademik personel katıldı. Konuşmasına geçmişten bugüne Ülkemizde kütüphanelerin durumu anlatarak başlayan Doç. Dr. Erol Yılmaz “Kütüphaneler, kitap ödünç alınan, çeşitli konularda farklı ölçeklerde araştırma yapılan, kullanıcının kullanımına sunulmuş bütün alanlarda sessiz durulması zorunlu olan, çıt çıkarmaksızın ders çalışılan, sessizce sınavlara hazırlanılan ölü mekânlar olarak bilinir” diye belirtirken; Doç. Dr. Erol Yılmaz, bu mekânların “ÖLÜ” mekânlar olduğunu, “ÖLÜ” mekanların toplum tarafından kütüphane olarak kabul edilmeyeceğini ekleyerek şunları belirtti:“ Kütüphanelerde değişim şart ve yeni nesil kütüphanecilik anlayışı olmalı. Ölü mekânlar yerine yaşayan kütüphaneler olmalı, kütüphane personelinde değişim olmalı, kütüphane koleksiyonunda değişim, kütüphane kullanıcısında değişim, kütüphane binalarında değişim, kütüphane hizmetlerinde değişim olmalı”
YAŞAYAN KÜTÜPHANELERİN ÖZELLİKLERİ
Yaşayan kütüphaneleri; yaşayan, nefes alabilen, hayat veren alanlar olarak tanımlayan Doç. Dr. Erol Yılmaz, “Yaşayan kütüphaneler öncelikle bina ve mekân olarak cezbetmeli. Ücretsiz olarak kitap ve CD-DVD gibi görsel-işitsel materyaller ödünç alınabilen, danışma hizmetleri veren, engelliler ve güçsüzlere yönelik hizmetler sunan, bilgiyi geniş halk kesimlerine sunan, bilimsel yayınlar dışında, günlük gazetelere, haftalık ve aylık edebî dergilere en geniş şekilde ve kolaylıkla erişilebilen, anne-baba ile kitap okunabilen, farklı sanatsal ve kültürel etkinliklere ücretsiz katılım imkânı bulunan, ücretsiz olarak kurs verilen, konferans dinlenilebilen, Sempozyum vb. toplantılara iştirak edilen, Yazar-okur buluşmaları ve imza günleri düzenlenebilen ya da herhangi bir şey yapmaksızın, uygun bir köşesinde sessizce istirahat edilen yerler olarak değerlendirebiliriz. Yaşayan kütüphaneler özetle sadece kitap ödünç alınan yer değil; bilgilenme mekânı, buluşma zemini, sosyalleşme alanı, evsizlere ev, sadece sessiz mekânlar değil;  sesli çalışılan alanlar, hareketli alanlar, teknoloji alanları, oyun alanları, yeme-içme alanları, esnek alanlar, çalışma alanları, sanat alanları, spor alanları, dinlenme alanları, vs. içeren bilgi, eğitim, sanat ve kültür merkezleri, yani capcanlı yaşam alanlarıdır” şeklinde konuştu. Konuşmanın ardından Doç Dr. Erol Yılmaz’a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan tarafından plaket takdim edildi. Program sonunda katılımcılara çekiliş ile Doç Dr. Erol Yılmaz’ın kitapları hediye edildi.
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.