Çocuklarda zatürre sıklıkla görülüyor 

Çocuklarda zatürre sıklıkla görülüyor 
Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, ‘12 Kasım Dünya Zatürre Günü’ nedeniyle açıklamalarda bulundu.

ATEŞ, TİTREME, ÖKSÜRÜK, HIZLI SOLUNUM
Ağırtaş, “Pnömoni ya da yaygın bilinen adıyla zatürre akciğerlerin iltihabı ile karakterize bir hastalıktır. Zatürre; bakteri, virüs, mantar gibi çeşitli mikroorganizmalar nedeniyle oluşabilir. Ateş, titreme, öksürük, hızlı solunum ya da nefes alma zorluğu, göğüs ağrısı gibi belirtileri vardır. Zatürre konusunda toplumun dikkatini çekmek, hastalıktan korunmak ve tedavinin hastalar tarafından tam olarak alınmasını sağlamak için 12 Kasım Dünya Zatürre Günü olarak kabul edilmektedir.”


BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIFLAMIŞ KİŞİLER
“Zatürre açısından iki önemli riskli yaş grubu beş yaş altı çocuklar (özellikle 2 yaş altı) ve 65 yaş ve üzeri yaşlılardır. Sigara kullananlarda, kronik akciğer ve kalp hastalığı olanlarda, dalağı alınan kişilerde, bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde zatürreye duyarlılık artar. Zatürre, tüm dünyada ve ülkemizde sık görülen, hastane başvurularının en sık nedenleri arasında yer alan ve de en fazla ölüme neden olan hastalıklar arasındadır. Ülkemizde 2019 yılında meydana gelen ölümlerin %6’sı zatürre hastalığı nedeniyle meydana gelmiştir. 

RİSKİ ARTTIRAN DİĞER HASTALIKLAR
Zatürreye en fazla neden olan mikrop “pnömokok” olarak bilinen bakterilerdir. Pnömokoklara karşı yapılan pnömokok aşısı (zatürre aşısı) aşağıdaki durumlarda önerilmektedir. Bebek ve 5 yaşından küçük çocuklara, sağlıklı 65 yaş ve üzerindeki yetişkinlere. 5 yaş ve üzerinde olup pnömokok bakterisinin neden olduğu hastalıklar için riski arttıran diğer hastalıkları bulunanlara pnömokok aşısı uygulanmalıdır. Zatürreden korunmak için; Risk grubundaki kişilere zatürre aşısı yapılmalıdır. Kronik hastalıkların uygun şekilde takip ve tedavisi yapılmalıdır.  Stresten kaçınılmalıdır. Dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir. Sigara kullanımından kaçınılmalıdır.  Hijyenik barınma koşulları sağlanmalıdır. Kişisel sağlık önlemlerine özen gösterilmelidir.”

Haber: Burak Çalışkan 


 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.