Virüse karşı güvenli bölge uygulaması

Virüse karşı güvenli bölge uygulaması
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bakanlığımız, HES adlı bir mobil uygulama geliştirmişti. Bu uygulamaya ‘Riskli alan’ özelliğini kazandırdık. Şu anda pilot bölge olan Kırıkkale’de denenen bu özellik, ay sonuna kadar tüm yurtta hizmete girecek” dedi.

 

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu. Salgınla mücadelenin başarıyla sürdüğünü ifade ederek, bundan kimsenin kuşkusunun olmaması gerektiğini belirten Bakan Koca, “Tarihte, düz çizgi halinde seyreden salgın olmamıştır. Vakaların azalması, yükselmeyeceğine güvence teşkil etmemiştir. Önemli olan mücadelede istikrardır” diye konuştu.

 

Evde tedavi edilen hastalarla ilgili de yeni bir çalışmaya geçeceklerini söyleyen Koca, “Hekimlerimiz, ‘Teletıp’ denilen sistem sayesinde, hastalarıyla doğrudan görüşme yapacak. Hasta takibinde, teknolojinin yardımıyla yeni bir adım atmış olacağız. Tedaviye erişim çok kolaylaşmıştır. Böylece riskli gelişmelerin önü alınmaktadır. İlaç tedarikinde herhangi bir sıkıntımız yoktur. Antiviral ilacın yerli üretimine dört firma tarafından başlanmıştır. Tedavi giderlerinin devlet tarafından karşılandığı nadir ülkelerden biriyiz.”

 

Bakan Koca, Türkiye’nin, salgınla mücadelede filyasyon çalışmasının çok büyük yararlarını gördüğüne dikkati çekerek, filyasyon ekiplerinin dünya televizyonlarına konu olduğunu, bu başarının devam ettiğini söyledi. 1 Temmuz’da, 7 bin 507 olan filyasyon ekibi sayısını 9 bin 344’e çıkardıklarını belirten Koca, her filyasyon ekibinde bir hekim görevlendirdiklerini, temaslı zincirinde olduğu bilinen kişilere ulaşma oranının son 45 gün içinde yüzde 98,9 olduğunu kaydetti. Koca, “Kovid-19 ve diğer tüm hastalıklar dahil olmak üzere servis yatağı doluluk oranı yüzde 51,3, yoğun bakım yatağı doluluk oranı yüzde 64,8, ventilatör doluluk oranı yüzde 31,7. Sağlık çalışanlarımız, sağlık sistemimiz, hastanelerimiz ihtiyaca cevap verecek güçtedir” diye konuştu.

 

Sağlık Bakanı Koca, Kovid-19’la mücadelede teknolojinin gücünden yararlandıklarını belirterek, şunları kaydetti: “Bakanlığımız, HES adlı bir mobil uygulama geliştirmişti. Bu uygulamaya ‘Riskli alan’ özelliğini kazandırdık. Şu anda pilot bölge olan Kırıkkale’de denenen bu özellik, ay sonuna kadar tüm yurtta hizmete girecek. Mobil uygulamadaki ‘Riskli alan’ özelliği, gittiğiniz toplu mekanlarda, karekod okumasıyla size bilgi verecek. Yakın tarihte orada bir Kovid hastası, bir temaslı bulunmuş mu, bunu öğreneceksiniz. HES kodu üreten vatandaş sayısı 25 milyonu geçti. Hastalığı veya teması sebebiyle izolasyonda olması gereken 95 binden fazla kişinin, izolasyon kuralını ihlal ederek uçak, tren ya da otobüse binmeye çalıştığını bu uygulamayla tespit ettik ve engelledik. Ev izolasyonları da yine HES adlı bu mobil uygulamayla denetlenmektedir.”

 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.