Üst Düzey TLD Adları Ne Anlama Gelir?

Üst Düzey TLD Adları Ne Anlama Gelir?
 Haber Merkezi
Üst düzey alan adı, aslında bir alan adı uzantısıdır. Çeşitli TLD'ler çevrimiçi olarak mevcuttur, ancak tüm web sitelerinin %52'sinden fazlasının sahip olduğu .com en popüler uzantıdır.

Üst düzey alan adı, aslında bir alan adı uzantısıdır. Çeşitli TLD'ler çevrimiçi olarak mevcuttur, ancak tüm web sitelerinin %52'sinden fazlasının sahip olduğu .com en popüler uzantıdır. Daha popüler bir uzantı kullanmak, kullanıcılar genellikle varsayılan olarak yazdığı için daha yüksek organik trafik sağlar. Ancak, .online gibi daha az popüler olan bir uzantıyı kullanmak genellikle daha az maliyetlidir ve bir alanı daha benzersiz hale getirebilir. Her gün oluşturulan yeni web sitelerinin sayısının artmasıyla belirli bir TLD'nin popülerliği gelecekte de değişebilir.

Birden çok alan adı barındırmak için tek bir adet vds sunucu yeterli olacaktır. Tek tek her alan adına ayrı hosting hesabı almanız gerekmez.

ccTLD'ler: Ülke Kodu Üst Düzey Etki Alanları

Ülke kodu üst düzey alan adı, belirli bir ülkeye özgü bir uzantıdır. Uluslararası ülke kodlarına göre iki harften oluşur. Bir ccTLD, belirli bir ülkeye odaklanan bir şirket için kullanışlıdır. Bu şekilde, uluslararası şirketler içeriklerini farklı bölgeler için farklılaştırabilir. Örneğin, BBC , Birleşik Krallık'taki okuyucuları hedeflemek için co.uk ve uluslararası izleyiciler için .com'u kullanır.

gTLD'ler: Genel Üst Düzey Etki Alanları

Genel bir üst düzey domain, bir ülke koduna dayanmayan bir uzantıdır. gTLD almak için belirli bir kriter yoktur.Ancak, bazı uzantılar belirlenmiş kurum veya kuruluşlar tarafından desteklenmektedir. Bazı genel TLD'ler, belirli tescil ettiren türleriyle sınırlıdır. Örneğin, bir akademik kurum .edu kullanabilir ve bir devlet kurumu .gov kullanabilir. Alan adınız belirli kategorilere veya kurumlara girmiyorsa uzantıyı kullanamazsınız.

Diğer Alan Adı Türleri

Yukarıda farklı uzantı türlerine odaklandık. Aşağıdakiler, alan adlarının farklı kullanılabilir yapılarıdır.

İkinci Düzey Etki Alanları

İkinci düzey alanlar (SLD'ler), alan adı hiyerarşisinde TLD'lerin altındadır. SLD, son noktanın sol tarafında bulunan bir alan adının bölümüdür. Bazı alan adı kayıtları, belirli bir varlık kaydı türünü belirtmek için bir SLD kullanır. Örneğin, Birleşik Krallık'taki akademik kurumlar web sitelerini çoğunlukla .ac.uk altında kaydeder. Alt etki alanı, daha büyük bir etki alanından ayrı bir bölümdür, ancak yine de aynı sunucuları paylaşır.

Bir alt alan satın almaya ve kaydetmeye gerek yoktur. Teknik olarak, çoğu URL'deki www , bir sitenin dünya çapında ağın parçası olduğunu gösteren bir alt alan adıdır. Geçerli bir alan adı bulduğunuzda, alanı satın almak için güvenilir bir kayıt şirketi kullanın. Meşru alan adı kayıt şirketlerinden biri olan linux hosting firması ile rahatlıkla kayıt işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bir alt etki alanı için en yaygın kullanım, web içeriğini ayrı bölümlere ayırmak ve bölmektir. Örneğin, Google , geliştiricilere özel bilgiler sağlamak için geliştiriciler.google . com'u kullanır. Bir alt alan adının başka bir kullanımı, aynı ada ancak farklı dillere sahip başka bir web sitesi oluşturmaktır. Her dil için ayrı bir alt alanı olan Wikipedia'yı örnek alın. İngilizce versiyonu için en.wikipedia ve İspanyolca versiyonu için es.wikipedia adresini kullanır.

Ücretsiz Alan Adları

WordPress gibi web sitesi oluşturucular veya Blogger gibi içerik yönetim sistemleri genellikle yeni kullanıcılar için ücretsiz alan adları sunar. Genellikle, yeni başlayanlar, web sitelerine para yatırmadan önce bu fırsatı kullanırlar.

Alan Adı Nasıl Kaydedilir

Bir alan adı sorgulayıcı açarak başlayın. İstediğiniz alan adının hala kullanılabilir olup olmadığını kontrol etmek için bu aracı kullanın. Doğru etki alanını bulmak için marka ve maliyeti göz önünde bulundurun. Unutulmaz ve akılda kalıcı olduğundan ve fiyatının bütçenize uygun olduğundan emin olun. Popüler alan adlarının genellikle daha pahalı olduğunu ve zaten alınmış olabileceğini unutmayın.

Bazı oluşturucular, istediğiniz alan adı kullanılamıyorsa seçenekler sunar. Ödeme sayfasında, dikkate alınması gereken birkaç unsur vardır. İlk olarak, alan adınız için kayıt dönemini seçin. Ardından, etki alanı gizliliği koruması eklemek isteyip istemediğinizi seçin. Siber saldırılara karşı ek bir koruma katmanı sağlamanızı öneririz. Bunu yaparak, WHOIS kayıtlarındaki kişisel bilgilerinizi yetkisiz kullanıma karşı güvence altına almış olursunuz. Bu aynı zamanda kimlik hırsızlığının önlenmesine de yardımcı olur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.