Trafik kuralına uymak zayıflık değildir 

Trafik kuralına uymak zayıflık değildir 
Kırıkkale'de Karayolu Trafik Haftası dolayısıyla etkinlik düzenlendi. Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, “Trafik kurallarına uymak zayıflık değildir, bir güçlülük karakterinin göstergesidir” dedi.

KAMU SPOTLARI İZLETİLDİ
7-13 Mayıs 2022 tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanan Karayollları Trafik Haftasının kapanış töreni Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Program, Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü İsa Söğüt’ün günün anlam ve önemini belirten konuşma yapmasıyla başladı. Programın devamında İl Sağlık Müdürlüğünün  “Yol Ver Hayata” isimli kamu spotu ile AFAD'ın “Tek Tuş Hayata Dokunuş” isimli tanıtım videolar katılımcılara izletildi.


SORUMLULUK ALANLARI BÜYÜDÜ
100-150 yıl önce vatandaşların şehre dahil olmayan köylerde yaşadığını belirten Vali Tekbıyıkoğlu, günümüzde vatandaşların şehirle içi içe yaşadığının altını çizerek bu yüzden trafikte herkesin azami ölçüde dikkatli olması gerektiğini ifade etti. Vali Tekbıyıkoğlu, “Malumunuz olduğu üzeri Mayıs ayının ilk Cumartesi günü Karayolları Trafik Güvenliği Günü olarak belirlenmiş olup, takip eden haftada Karayolları Güvenlik Haftası olarak farkındalığımızı ve etkinliğimizi artırmaya çalışıyoruz. Birçok sosyolojik verilerden bir tanesi nüfus verisi. Yaklaşık 100-150 yıl önce 1 milyar kadar bir insan nüfusu varken bugün 8 milyara dayanmış durumda. Ve bunun dağılımı da değişmiş durumda. Bundan 100 yıl önce köylü nüfusu çok daha fazlayken, şimdi şehir nüfusları köy nüfuslarının çok daha ötesinde. Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda yüzde 90 nüfusumuz kentleşmenin olmadığı yerlerde yaşarken, bu istatistik neredeyse tersine dönmüş durumda. Dünyanın bu şekilde gidişatı, dünyada baş edilmesi gereken önemli bir problemi, yönetilmesi gereken önemli bir alanı da beraberinde getirmekte.


TRAFİK GÜVENLİĞİNDEN BÜYÜK MESAFE KAT EDİLDİ
Trafik problemi sadece ülkemizin bir problemi değil, küresel bir problemdir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine baktığımız zaman, her yıl ortalama 1 Milyon 350 bin kişi trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Çok büyük bir rakam, dünya savaşı gibi. Bu kazalarda da yaklaşık 8 milyon kişi yaralanıyor, bunların belli bir kısmı da engelli olarak hayatını devam ettirmek zorunda kalıyor. Türkiye’nin bu konuda çok yoğun bir gayreti var. Bakanlığımızın ve devletimizin çok önemli çalışmaları var ve büyük bir mesafede kat edilmiş bir durumda. Burada İçişleri Bakanlığımızın, Emniyet Teşkilatımızın, Jandarma Teşkilatımızın çok önemli katkıları olduğu gibi, organize olmuş odalarımızın beraberinde vatandaşlarımızın da duyarlılığın artmasıyla beraber bu problemi, istatistiksel olarak çok daha iyi bir duruma getirdik.


VALİ TEKBIYIKOĞLU, YILLARA GÖRE ORANLARI AÇIKLADI
2015-2021 yılları arasında Türkiye’de trafik kazalarından hayatını kaybedenlerin sayısı 44 bin 392. Büyük bir rakam. Şöyle ifade etmek gerekirse; 40 yıllık terörle mücadele mazimizde kaybettiğimiz vatandaşlarımızın sayısından çok daha fazla bir rakam. 2010 yılı ve 2021 yılını mukayese ettiğimiz zaman; araç sayılarının günümüzde yüzde 60 civarında artmasına rağmen, ölümlü trafik kazalarının sayısı yüzde 40.8 azalmış durumda. Burada Jandarma ve Emniyet Teşkilatımızın ile odalarımızın, şoförlerimizin farkındalıkları, bilinç düzeylerinin artması büyük rol aldı. 2010 yılında ölümlü kazaların oranı yüz binde 13.4 iken, 2022 yılında ölüm oranı yüz binde 6.2’ye düşmüş durumda.


YAYALARIN TRAFİK KURALLARINA UYMASI SON DERECE ÖNEMLİ
Türkiye’nin kalbini Ankara olarak değerlendirirsek, bu kalbin aortu Kırıkkale’den geçiyor diyebiliriz. 43 ilin güzergahı ilimiz üzerinden geçiyor. Geçen sene ki ilk 4 ayın verileriyle, bu senin ilk 4 aylık verilerine baktığımız zaman arasında yüzde 4’lük düzeyde önemli bir düşüş var. Ölüm istatistiklerine göre de her 100 ölümden 22 tanesi de yaya olduğu tespit edilmiştir. Yaya ölümlü kazaların kusur oranı yüzde 58 civarında yayada bulunmakta. Yayalarımızın trafik kurallarına uyması son derece önemli. Bu sene de yaptığımız farkındalık çalışmalarında ‘5 Adımda Trafik Güvenliği’ mottosuyla, yayalarımızın trafikle kendi aralarında engel teşkil edebilecek; cep telefonu, kulaklık gibi cihazların kullanılmamasına yönelik, Emniyet Teşkilatımız ve Jandarma Teşkilatımızla farkındalık çalışmalarını yaptık.


MEDENİLİĞİ ARTIRAN ÖNEMLİ ETKENDİR
Son 10 yılın 5 günlük bayram tatillerinde ise; ölümlerde yüzde 61, Kazalarda yüzde 37, ölümlü kazalarda yüzde 55, yaralamalı kazalarda da yüzde 47 civarında bir azalma var. Bu rakamlarda ülkemizde ki bu yöndeki gidişattın iyi olduğunu göstermektedir. Trafik kazalarının dünya ekonomisine verdiği zarar 1.8 Trilyon Dolar civarında. Dünya ekonomisinin yüzde 6.3’üne tekamül ediyor. Bir ülkenin gelişmişliğinin göstergesi, kuralları uygulatabilme kabiliyetidir. Geçmiş yıllara göre  günümüzde önemli mesafe kat edilmiştir. Şunu söylemek istiyorum, Dünyada medeni diyebileceğimiz gelişmiş ülkelerin trafik kurullarına riayet ettiğini görüyoruz. Trafik kuralları aynı zamanda insanlarında bir medenilik ölçüsüdür. Bu münasebetle 03 Şubat 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile 2021-2030 yıllarını kapsayan trafikten kaynaklanan can kayıplarını azaltmak maksatıyla uygulanması hedeflenen Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi tasarlanmış ve eylem planı yürürlüğe girmiş bulunmaktadır”


KURALLARA UYMAK ZAYIFLIK DEĞİLDİR
“Trafik meselesi sadece devletin cezai yöntemiyle, denetim yöntemiyle sürdürülebilecek bir mesele değildir. Elbette ki denetimlerimiz artacak kamera sistemlerimiz var, elektronik sistemleri kullanıyoruz, denetimleri yapıyoruz, cezaları uyguluyoruz. Trafik güvenliği, vatandaşlarımızın duyarlılığının ve empati kabiliyetlerinin artmasıyla beraber yürütülecek bir süreçtir. Trafik kurallarına uymak zayıflık değildir, bir güçlülük karakterinin göstergesidir. Trafikte daha duyarlı davranmanın saygı ve hoşgörü çerçevesinde belirlenmiş kurallara azami ölçüde riayet etmenin bize zaman kaybettirmeyeceğinin altını çizmek istiyorum. Eğer sevdiklerimizden uzaklaşmak istemiyorsak, hız yapmadan emniyet kemeri ile seyahat etmemiz gerekiyor. Trafik kazalarında hiç kimsenin ölmemesi ve sakat kalmaması umuduyla faaliyetlerin verimli olmasını diliyorum” dedi.  


VALİ TEKBIYIKOĞLU STANTLARI GEZDİ
Vali Tekbıyıkoğlu’nun konuşmasının ardından plaket ve başarı belgesi takdimine geçildi. Yılın Sürücülerine plaketleri, Polis ve Jandarma Personeline başarı belgeleri Vali Bülent Tekbıyıkoğlu tarafından verildi. Plaket törenin ardından günün anlam ve önemine istinaden hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanı’nda ilgili kurumlarca hazırlanan stantlar Vali Bülent Tekbıyıkoğlu ve beraberindeki protokol üyeleri tarafından gezildi. Burada Vali Tekbıyıkoğlu stantta bulunan görevlilerden araç ve gereçlerin kullanımları hususunda bilgiler alırken, vatandaşlarla da stantta bulunan uygulamalı alanlarda denemeler yapıldı. Karayolu Trafik Haftasının kapanış programına Vali Yardımcısı Hacı Mehmet Kara, İl Emniyet Müdürü Fahri Bulut, İl Jandarma Komutanı Albay Barış Cücen, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Haluk Karahan, STK Temsilcileri ile öğrenciler katıldı.


Haber: Burak Çalışkan 
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.