Taşınmaz vergisinde ilk taksit ödemelerini kaçırmayın! Son gün 1 Mart 

Taşınmaz vergisinde ilk taksit ödemelerini kaçırmayın! Son gün 1 Mart 
2020 yılında 5 milyon lirayı aşkın bina değerine sahip mesken nitelikli taşınmazlar için verilecek değerli konut vergisinin ilk taksiti 1 Mart'a kadar ödenebilecek.

BEYANNAMEDE SON GÜN 22 ŞUBAT
Yıl başından itibaren devreye sokulan değerli konut vergisi için mükelleflerin beyanname verme süresi 22 Şubat'a kadar devam ediyor. Beyanname süreci 22 Şubat'ta dolacak değerli konut vergisinde ilk taksitlerin 1 Mart Pazartesi gününe kadar ödenmesi gerekiyor.  Mükellefler, beyannamelerini, mesken nitelikli taşınmazın bulunduğu yerin belediyesinden alınan bina vergi değerini gösteren belgeyi ekleyerek, vergi dairesine verebilir ve elektronik ortamda gönderilebilirler. Taşınmaz sahipleri, ayrıca vergi başvurularını, bağımsız çalışan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirler ile sözleşme imzalayarak e-beyanname şeklinde de verebilirler. Eğer yıl içinde mükellefiyetin başlamasını gerektirecek bir durum meydana gelirse mükellefiyet takip eden yıldan itibaren başlayacak, değerli konut vergisi beyannamesi de takip eden yılın şubat ayının 20’nci günü sonuna kadar verilecektir. Yani değerli konut vergisine tabi mesken nitelikli taşınmazı 2021 yılı içerisinde satın alan bir kişinin mükellefiyeti takip eden yıldan itibaren başlayacak ve beyanname 2022 yılı şubat ayının 20’nci günü sonuna kadar verilebilecek.

"MESKEN OLARAK KULLANILAN OFİS YA DA İŞ YERLERİ İÇİN DE BEYANNAME VERİLMELİ"
Tapuda arsa olarak görünen fakat üzerinde konut bulunan gayrimenkuller için belirsizliğin sürdüğünü dile getiren uzmanlar, bina için belediyede bina kaydı yer almıyorsa ve tapuda arsa olarak görünüyorsa değerli konut vergisine tabi olup olmadığının hala tartışmalı bir konu olduğunu fakat buraya konut olarak elektrik, su bağlanıyorsa vergi beyannamesi verilmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca iş yeri ya da ofis olarak inşa edildiği halde mesken olarak kullanılan yapılar için de beyanname verilmesi gerektiği belirtiliyor. Bir başka konu ise miras kalan konutlar. Miras kalan değerli konutları, mirasçıların kullanmaması, birinin kullanıp diğerlerinin yararlanamaması, beyanname gereğini ortadan kaldırmıyor. İmar barışına girmiş binalarda, imar barışı için doldurulmuş formlarda konut olarak belirtilen iş yerlerinin de beyanname vermesi gerektiği belirtiliyor.
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.