Ses Yalıtımı nedir?

Ses Yalıtımı nedir?
 Haber Merkezi
Ses yalıtımı nedir? Bununla ilgili detaylar haberimizde...

Ses yalıtımı yasadığımız konut, okul, işyeri ve binalar ile çevreyi istenmeyen seslerden yalıtarak gürültünün zararlı etkilerinden korunmak; kayıt stüdyoları, sinema, konser salonu gibi mekanları istenmeyen seslerden yalıtarak gerekli kullanım koşullarını oluşturmak; jeneratör, hidrofor, kalorifer gibi gürültülü mahalleri yalıtarak çevreye yaydıkları gürültüyü azaltmak amacı ile yapılan uygulamalara ses yalıtımı denir.

Bina Ses Yalıtımı uygulamaları günümüzde modern şehirleşme adı altında bir çok bina yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlardan birisidir. Bu binalar belli bir plana göre yapılmakta olup yapımı belli standartlara bağlanmıştır. Bu standartların bazıları; duvar birleştirilmesinde kullanılan tüm metal aksan alvaniz çelikten oluşmalıdır. Tüm elektrik tesisatı sıva altından TSE standartların da kablo ile döşenmelidir. Pencereler için ise, konut planına uygun boyutta TSE standartlarında pvc doğrama kullanılmalıdır. Ses Yalıtımı ile anlatılmak istenen, bir kaynaktan dinleyiciye ses aktarımının engellenmesidir. Ancak bunu tamamen önlemek mümkün değildir. Öncelik olarak sesin kaynağını belirlemeli ve buna göre malzeme ve yalıtım yöntemleri uygulanmalıdır.

Yasadığımız konut, okul, işyeri vb. binalar ile etrafı istenmeyen seslerden izole ederek gürültünün zararlı etkisinden korunmak; kayıt stüdyoları, sinema, konser salonu vb. mekânları istenmeyen seslerden yalıtarak lüzumlu kullanım koşullarını oluşturmak; jeneratör, hidrofor, kalorifer vb. gürültülü mahalleri yalıtarak etrafa yaydıkları gürültüyü azaltmak hedefi ile oluşturulan uygulamalara "ses yalıtımı" denir. Ses yalıtımı, esas olarak gürültünün insan üstünde oluşturacağı zararlı etkisi en aza indirmek amacıyla alınacak önlemleri kapsar. Gürültü, düzensiz yapılı, değişik frekans bileşenlerine sahip olan ve genelde vakte göre, değişken olan istenmeyen ses topluluğudur. Ses Yalıtımı normalde binaların ilk yapım aşamasında, tüm malzemeler ile birlikte kullanılması gereken malzemeler ile yapılır. Ancak eski binalarda tıpkı ısı yalıtımı yapıldığı gibi ses yalıtımı da yapılabilir. Ses yalıtımının mantığı, sesin oda içerisinde eşit dağılmasını sağlayan ve sesi emen, yok eden içeriden dışarıya çıkmasını dışarıdan da içeriye girmesini engelleyen materyallerin kullanılmasıdır. Özel teknolojilerle üretilen ses yalıtım malzemeleri markasına göre değişebilir.

Ses yalıtımı normalde binaların ilk yapım aşamasında, tüm malzemeler ile birlikte kullanılması gereken malzemeler ile yapılır. Ancak eski binalarda tıpkı ısı yalıtımı yapıldığı gibi ses yalıtımı da yapılabilir. Ses yalıtımının mantığı, sesin oda içerisinde eşit dağılmasını sağlayan ve sesi emen, yok eden içeriden dışarıya çıkmasını dışarıdan da içeriye girmesini engelleyen materyallerin kullanılmasıdır. Özel teknolojilerle üretilen ses yalıtım malzemeleri markasına göre değişebilir. Evlerin temel yapı malzemelerine ses dalgasını emebilen malzemeler aracılığıyla uygulanan Ses Yalıtımı, rahatsız edici gürültüden ve sesten dış ortamın kurtulmasına yardımcı olur. Kullanılan malzemenin kalitesi ve özelliğine göre de değişkenlik gösterebilen yalıtım uygulaması; yalnızca dışarıdan gelen sesleri engellemekle kalmaz, içeriden dışarıya da ses gitmesini engeller. Elbette bu özelliklerin etkin olabilmesi için kullanılan malzemenin kalitesi ve işçiliğe de dikkat edilmesi gerekir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.