Kralların ressamının 179 eseri Kırıkkale'ye getirildi

Kralların ressamının 179 eseri Kırıkkale'ye getirildi
Kırıkkale Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün çalışmaları sonucunda Kralların Ressamı olarak bilinen Rahmi Pehlivanlı’nın Türkiye genelinde bulunan 179 eseri Kırıkkale’ye getirildi. Törende bir müjde veren Vali Yunus Sezer, Endüstri Meslek Lisesi’nin arka tarafında atıl durumda bulunan bir bölümün yeniden yapılarak, Rahmi Pehlivanlı Sanat Müzesi olacağını söyledi.

Kırıkkale Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün çalışmaları sonucunda Kralların Ressamı olarak bilinen Rahmi Pehlivanlı’nın Türkiye genelinde bulunan 179 eseri Kırıkkale’ye getirildi. Törende bir müjde veren Vali Yunus Sezer, Endüstri Meslek Lisesi’nin arka tarafında atıl durumda bulunan bir bölümün yeniden yapılarak, Rahmi Pehlivanlı Sanat Müzesi olacağını söyledi.

PEHLİVANLI SANAT MÜZESİ YAPILACAK

Kralların Ressamı olarak bilinen ve yaptığı resimlerle büyük beğeni toplayan merhum Rahmi Pehlivanlı’nın çeşitli bölgelerde bulunan 4 bine yakın eseri Kırıkkale Valiliği’nin himayelerinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne kayıtlar yapıldı. Eserlerin teslimi kapsamında da Müftülük Konferans Salonu’nda program düzenlendi.  Kayıtları yapılan eserler, yapılacak olan Rahmi Pehlivanlı sanat müzesinde sergilenecek.

MÜDÜRLÜĞE ESERLERİN KAYITLARI YAPILDI

Törende konuşma yapan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilisi Saffet Aksun, “Resim sanatının en önemli isimlerinden biri olan, “Kralların Ressamı” olarak bilinen ve sanat dünyasına kazandırdığı 4000’e yakın eseri bulunan, İlimizin en önemli değerlerinden Rahmi Pehlivanlı’nın eserleri Valiliğimiz himayelerinde ilimize getirilerek İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü envanterine kayıtları yapılmıştır.” dedi.

TOKAÇ: “BEN FAHRİ KIRIKKALELİYİM”

Daha sonra konuşma yapan Kültür ve turizm bakanlığı güzel sanatlar genel müdürü Doç. Dr. Murat Salim Tokaç, “Her şeyden önce bilmeyenler için duyuralım biraz evvel valimizle kapıda konuşurken Kırıkkaleliyim deyince inanamadılar, babamın görev süresince Kırıkkale’de doğdum ve resmi olarak ta fahri Kırıkkaleli unvanım var. Şuan mutluluğumun birkaç katı olduğunu söylemeliyim.”

KOLEKSİYONU DAHA DUYURULABİLİR

“Biraz evvel Müdiremiz bahsetti, bu bir süreçti, neticede sanata hizmet olarak kurumsal olarak bizler değerli meslektaşlarımız olarak yapılan hizmetin mevcut konumdaki sanatçıların dünyaya açılışı gibi. Bunun sadece Kırıkkale’de değil her yerde, yerelden ulusala, ulusaldan da evrensele gitmesi. Önümüzdeki günlerde bu güzel koleksiyonu daha duyurulabilir, daha iyi anlaşılabilir siz değerli gençlerin vazifesi. Yerinin burası olarak düşünülen, evinde olması gereken sanat eserleri bugün burada tescilleyeceğiz. Bundan sonrası Kırıkkaleli sanatseverlerin görevidir” dedi.

DÜNYAYA AÇILMIŞ ÖNEMLİ BİR İSİM

Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, “Rahmi Pehlivanlı’nın bir şekilde bende akrabasıyım. Rahmi Pehlivanlı, tüm Türkiye’de olduğu gibi Kırıkkale’nin de gurur kaynağı. Rahmi Pehlivanlı, Kırıkkale’den dünyaya açılmış önemli bir isim.  Rahmi Pehlivanlı’nın eserleri uzunca bir zamandır sergilenmiyordu hatta saklanıyordu diyebiliriz. Bu manada çok girişimler yapıldı bazı hukuki şeyler vardı. Hep istiyorduk Rahmi Pehlivanlı’nın eserleri Kırıkkale’ye gelsin, burada sergilensin. Bugün bu gerçekleşti.  Sayın Valime bu konuda çok teşekkür ediyorum” dedi.

GELECEK NESİLLERE AKTARMALIYIZ

Son olarak konuşma yapan Vali Yunus Sezer, “Kırıkkale, geçmişteki değerleriyle İç Anadolu Bölgesi’nde önemli değere sahip olan bir ilimizdir. Rahmi Pehlivanlı, krallara resimleriyle hayat veren biridir. Bunlar bizim bir detay olarak geçmişe saygı duymamız ve gelecek nesillere aktarmamız gereken insanlarımız.  Diğer taraftan da gelecek nesillere aktarılması için onları yine aynı şekilde yad etmemiz bizim vefa borcumuzdur. Altı ay oldu buraya vali olarak atanalı üst üste böyle güzel mutlulukları sizlerle paylaşmayı Allah bizlere nasip etti. Nihayet Kırıkkale’den kopmuş olan eserler asıl topraklarında sergilenme imkanı bulacak. Bir taraftan da biz hem bunların sergileneceği müze çalışmalarına da başladık. Belediye başkanımız ile geçen hafta gezdik. Endüstri Meslek Lisesi’nin arka tarafında şuanda kantin olarak bulunan alana biz güzel bir şekilde Eylül ayına kadar restore ettirip Rahmi Pehlivanlı’nın eserlerinin sergileneceği bir müze haline getireceğiz” dedi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.