İyinin iyisi var tıpkı kötünün kötüsü olduğu gibi…

İyinin iyisi var tıpkı kötünün kötüsü olduğu gibi…
Köşe yazarı Berat Doğan'ın 'İyinin iyisi var tıpkı kötünün kötüsü olduğu gibi' adlı köşe yazısı.

İstediğiniz, çocuklarınız iyinin iyisi olsunlar. Çünkü elinizden gelen maddi manevi tüm çabayı sarf ediyorsunuz. Çocuklarınızın en iyisine layık olduğunu düşünüyor ve o derecede de başarılı olmalarını istiyorsunuz. Bir anne baba başka ne isteyebilir ki? Haklısınız ama beklentilerinizin onları nasıl etkilediğine bir bakın derim. İyi dilek ve düşünceleriniz onları mutlu mu ediyor dersiniz. Yoksa mutsuz mu?
Çocukların başarısı veya başarısızlığına karşı veli davranışları çok önemlidir. Doğru davranışlar ve yönlendirmeler onları başarıya bir adım daha yaklaştırır. Unutmayınız ki insanlar hedeflerini gerçekleştirmek için çok fazla enerji harcarlar. Enerjilerini yerinde ve zamanında kullanmalarını sağlamak doğru bir davranış olacaktır.

Başarılı öğrencilerin bir hedefi vardır. Onlar, yaptıkları çalışmaların beğenilmesini ve kararlarının desteklenmesini isterler. Onları takdir edin ve onların çalışmalarına destek olun. Hedeflerine ulaşmaları için kararlarına saygı duyun. Daha yükseğine ikna için onları zorlamayın. Takdir edilmemek ve çalışmalarının beğenilmemesi onları mutsuz edebilir. Hatta hedeflerinden sapmalarına sebep olabilir. 

Başarısızlık ise içler acısı bir durum. Başarısız öğrencilerin velileri bütün gemileri peşinen yakmış durumda. Elinizde gelecekte de başarısızlığının devam edeceğine dair ölçüm yapan cihazınız yok ise yanlış davranıyorsunuz demektir. Bir öğrenci başarısız diye onu yok sayamayız, ona yasaklar getiremeyiz. Bu davranışlar onunla olan bağlarımızı koparıp, aramızdaki mesafeyi artırır. Çocuğumuzla aramızdaki bağları koparırsak onlar da kendilerini başka türlü ispatlamaya çalışırlar. Başarının anahtarı, ders çalışma ve başarılı olma isteğidir. Onlarda bu isteği oluşturmak için aramızdaki bağları güçlendirmemiz gerekir. En ufak bir başarısında bile takdir etmeliyiz ki bunu herkes gibi onlarda hak ediyorlar.

Köşe yazısının devamı için tıklayınız. 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dünya