Ethereum Shapella Nedir? Shapella’dan Sonra Son Durum!

Ethereum Shapella Nedir? Shapella’dan Sonra Son Durum!
Ethereum’un 2.0 yükseltmesinin bir aşaması olan Shapella piyasada uzun zamandır bekleniyordu ve nihayet geçtiğimiz haftalarda gerçekleşti. Peki, Shapella nedir ve Shapella’dan sonra neler oldu?

Shapella Nedir?
13 Nisan’da gerçekleşen Shapella ile Aralık 2020’deki lansmanından bu yana ilk kez Beacon Chain’den para çekilmeye başlandı. Dolayısıyla önerilen Ethereum İyileştirme Teklifleri “Shanghai” ve “Capella “nın unsurlarını birleştiren Shapella yükseltmesi, stakerların ve doğrulayıcıların Beacon Chain’den varlık çekmesine olanak tanıdı. 

Bunlara ek olarak Shapella’nın gündeminde yürütme katmanı olan Shanghai, mutabakat katmanı olan Capella ve Motor API’sinde yapılacak değişiklikler yer aldı. Nitekim Shapella ismi de Shanghai ve Capella sözcüklerinin birleşiminden geldi.

Bunlara ek olarak Shapella kilitli tokenların çekilebilmesine imkan sunacağı için ETH fiyatında bir düşüşü de beraberinde getirebilecek bir gelişme olarak değerlendirildi. Ancak piyasada lanse edildiği gibi milyonlarca ETH’nin kilidi aniden açılmadı. Çünkü Ethereum ağındaki işlem onayları Solana, Polygon ve Avalanche gibi rakipleri kadar hızlı olmuyor. Uzmanlar tüm kilit açılışlarının toplamda 12 aya kadar zaman alabileceğinden bahsediyor.

Shapella’dan Sonra Ne Oldu?
Elde edilen son bilgilere göre Shapella güncellemesinin ardından yazı yazıldığı sırada 2,56 milyar doların üzerinde değere sahip 1,37 milyon ETH’nin stake edilmediği ve geri çekildiği tespit edildi.

Bunlara ek olarak kripto para haber sitesi Bitcoinhaber.net’te de belirtildiği gibi önde gelen analiz firmaları ayrıca Shapella’dan sonra staking sözleşmesine 1,21 milyar dolar değerinde 650.000 ETH yatırıldığını ve bunun sonucunda 1,34 milyar dolar değerinde 720.000 ETH’lik net para çekme işlemi gerçekleştiğini belirtiyor.

Öte yandan yapılan açıklamalara göre Hong Kong merkezli kripto para borsası Huobi şu anda tüm stake edilmiş ETH’lerin %5,40’ını oluşturuyor ve bu oran yükseltme öncesinde %0,60 iken %800 gibi bir artış göstermiş durumda. Ayrıca kripto borsası OKX de Shapella’dan önce %0,69 olan stake payını %3,71’e çıkararak %437’nin üzerinde bir artış sağladı.

Buna ek olarak ETH fiyatında da beklendiği gibi bir düşüş yaşanmadı. ETH fiyatı 16 Nisan’da 1.241 dolara kadar yükseldi. Sonrasında piyasa ile düşüş yaşanmış olsa da ETH fiyatının 1.800 dolar üzerinde olması beklenen düşüşün gelmediğini gösteriyor olabilir.

Diğer tüm kripto para haberleri için Bitcoinhaber.net sitesini takip edebilirsiniz: https://www.bitcoinhaber.net/

 

 

 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.