9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü

9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü
Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Murat Ağırtaş, 9 Ocak Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

BAĞIMLILIKTAN NASIL KURTULUNUR
Kırıkkale İl Sağlık Müdür Murat Ağırtaş yaptığı açıklamada sigarayı bağımlılığından kurtulmak için neler yapılması gerektiğinden, sigaranın hangi hastalıklara yol açabileceğine kadar birçok bilgi aktardı. 

EKONOMİK YÖNDEN OLUMSUZ SONUÇLARA YOL AÇIYOR
Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) üye olan ülkelerle birlikte ülkemizde de 1987 yılından bu yana her yıl ’9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ olarak kabul edilmiştir diyen İl Sağlık Müdürü yaptığı açıklamada, “Sigara önemli bir halk sağlığı sorunu olarak çeşitli fiziksel, sosyal ve ekonomik yönden olumsuz sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılıktır. Sigara kullanımı, akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açmaktadır. Ayrıca sadece bireye değil, sigara dumanını soluyan diğer kişilere de ciddi zararlar vermekte, sigara ve diğer tütün ürünlerinin dumanına maruz kalan kişilerde de aynı hastalıklar görülmektedir. Sigara kullanımı gelişmiş ülkelerde alınan önlemler ve toplumun bilinçlenmesi sonucunda giderek azalma eğilimi göstermektedir. Oysa gelişmekte olan ülkelerde sigara tüketimi artmaktadır.

YILDA 5 MİLYONDAN FAZLA İNSAN HAYATINI KAYBEDİYOR
Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu açık olarak görülmektedir. Bu yüzden sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır. Dünyada bir milyardan fazla insan yetişkin nüfusun 1/4'ü sigara kullanmakta olup, her yıl 5 milyondan fazla insan bu nedenle hayatını kaybetmektedir. Bu kayıplar nedeniyle, sigara kullanımının önlenmesi amacıyla özel günler ilan edilerek, halkın bilinçlendirilmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır.  “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” halkımızın bilinçlendirilmesine vesile olacak önemli bir gündür.

UZUVLARINIZI KAYBEDEBİLİRSİNİZ
Akciğer kanserinin en başta gelen nedeni olarak yüzde 85-90 ile sigara ve tütün alışkanlığı biliniyor. Akciğer kanserli hastaların yüzde 80'i sigara içen, yüzde 10'u bırakmış ve yüzde 10'u da içmemiş kişilerdir. Sigara içmeye devam ederseniz kalp krizi ve kanserden ölme riskiniz 20 kat artar, akciğerleriniz iflas eder, yürüyemez hale gelirsiniz. Ameliyatlara maruz kalabilir ve hatta uzuvlarınızı kaybedebilirsiniz.  Bunları gözetmenizi istiyoruz. Sigaranın sakıncaları gözetilirse, inanıyoruz ki sigaraya bağlı sorunlar büyük ölçüde aşılır.

SİGARAYI BIRAKMAK İSTEYEN KETEM’E
Ayrıca sigarayla mücadele kanser kontrolünün önemli bir basamağıdır. Ülkemiz sigarayla mücadele konusuna mevzuat ve kurumsal bazda destek veren nadir ülkelerdendir. Sigarayı bırakmak isteyenler; Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyet gösteren KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi)’nde Sigara Bıraktırma Polikliniğine başvurabilir. Randevu sistemiyle çalışan polikliniğimizde randevu için Alo 171 Sigara Bırakma Hattını arayabilirsiniz.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.