Alaaddin Güneşer

Alaaddin Güneşer

Ucuz verilen krediler

    Birçok sohbetlerimde arkadaşlarıma aman dikkat, aman dikkat zaman mal alma zamanı değil de elinizde olanları koruma zamanı diye telkinlerde bulundum ama arkadaşlarım beni hiç dikkate almadılar.

     Ucuzlayan konut ve taşıt faizlerine karşın insanların araç ve konuta gösterdikleri il ve alaka fiyatların fırlamasına talep edilen ürünlerin neredeyse iki katına çıkmasına sebep oldu. Sorarım sizlere şimdi kar mı etmiş oldunuz. Aldığınızı kredi ile aldınız, krediyi ucuz aldınız ama aldığınızı değerinin iki katına almış oldunuz neye yaradı.

     Son günlerde altın ve dolardaki oynaklık gösteriyor ki birileri gene çok fena zengin olacak. İnsanların tamamına yakınının bankalara borçlu olduğu ve borçlanırken ileriyi düşünmeden bilinçsizce yaptıkları borçlanma sonucu artan enflasyonu hesap etmeyenler yılbaşına doğru aldıkları malın taksitlerini nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünmeye başlayacaklar.

     Bir hafta içerisinde neredeyse devalüasyon seviyesine varan emtialar yarın bizlere zam olarak kesin gelecek. Borçluysak eğer bu zamlar orta ve dar gelirle yaşayan bizlere fena halde zam olarak gelecek şimdiden hayırlara vesile olsun.

     10 yıllık vadeler ile borçlananlar; elektrik, su, doğalgaz, çocukların okul masrafları, mutfak giderleri, giyim kuşam, tatil ve şahsi giderler derken birçok giderinizin 10 yıllık enflasyonunu hesapladınız mı acaba? hesaplayanlar için değil tabii ki de bu yazdıklarım.

     Borsa çöküşte, dolar ve altın fırlamış, ham petrolün fiyatı 30 dolarlarda 45 dolarlara gelmiş, bu bize ne hatırlatmalı dersiniz. Ben size hatırlatıvereyim ZAM ZAM ZAM.......

     Pandeminin şu günlerde hızla artışa geçtiği, kurum ve kuruluşlarına esnek çalışma düzenin tekrar getirildiği, insanların neredeyse dışarı çıkmaya korktuğu, mevcut asgari ücretlilerin tekrar işten çıkarıma korkusunu yaşadığı, esnafların satış yapamayacağı bir ortama tekrar girilmek üzere peki bu alınan krediler nasıl ödenecek.

     Altı ay ödemesiz alınan kredilerin ilk taksitleri gelecek ay başlayacak bir iki taksit zorlanarak da olsa ödenecek ya sonrası. Sonrasını düşünmek bile istemiyorum. Pandemiden bunalan, psikolojik sorunlar yaşayan, ekonomik sıkıntılar ile boğuşan bir çok ailede bu sağlık sorunlarına da sebep olacak diye düşünüyorum. Sonu aile içi gereksiz kavgalar, kalp kırmalar, tartışmalar ve kırgınlık, küslük ve ayrılıklar.

     Allah hepimize yardım etsin. Bu süreç sıkıntılı sabır gerektiren ani kararların alınmaması gereken bir süreç. Bin düşünelim bir konuşalım.

Bu yazı toplam 5 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Alaaddin Güneşer Arşivi