Özgür Dönmez

Özgür Dönmez

Ramazan Bayramı’nın Klasikleşmiş Yöresel  Lezzetleri

Tüm Aşçılar ve Pastacılar Kırıkkale  il Başkanı olarak  Başkanlığımıza  bağlı  baklava ustası  arkadaşlarımıza bu Ramazan ayında eskiden beri  ebelerimizin , ninelerimizin evde imece usulü yaptığı ev baklavaları yapmalarını istediğimde hepsinden aynı sözü duydum: ‘’Talep olmuyor satılmıyor.‘’ Şaşırdım ve cevabını bile bile sordum neden diye???
  Cevap: ENDÜSTRİYEL GIDA: Genlerimize kadar işlemiş, doğal sağlıklı ne kadar yiyecek varsa unutturmuş,  ucuz ve doyurucu olduğu için çoluk çocuk büyük küçük demeden tükettiğimiz,  hayatımızı  tehlikeye  atan ‘’KANSERE’’ davetiye çıkaran gıdalar. Doğallıktan o kadar uzak kaldık ki doğal olan yiyecekleri, yemekleri yediğimizde tadı farklı geliyor içine katılan tuz , tatlandırıcı , yağlar daha lezzetli hale getiriyor daha fazla yeme ihtiyacı ortaya çıkıyor  bu da haliyle obeziteyi  ve ona bağlı hastalıkları ortaya çıkarıyor sağlığımız için doğal olmayan yiyeceklerden uzak duralım en büyük servetimiz olan sağlığımızı koruyalım.
     Eskiden hemen hemen her evde  bayram için  Ev Baklavası, Yaprak Sarma, Saç Arası Çörek  yapılırdı, Arife ve Şerife günleri komşular  bir araya gelir imece usulü birbirlerine yardım ederek bayrama hazırlık yapılırdı. Şimdi tek tük yapan ailelerimiz var tabi ama onlarında sayısı gün geçtikçe azalıyor Gelin bu bayram Ramazan ayında yaptığımız gibi işlenmiş, sağlığa zararlı gıdalardan uzak duralım! Yöresel  lezzetlerimizden olan  EV BAKLAVASINI , YAPRAK SARMASINI, SAÇ ARASI ÇÖREĞİNİ  ailemize , eşimize dostumuza, bayramlaşmaya  gelen misafirlerimize ikram edelim.
 

Bu yazı toplam 5 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Özgür Dönmez Arşivi