Özgür Dönmez

Özgür Dönmez

Helal mi? Haram mı?

Geçen ayki köşe yazımda  “Helal Gıda” kavramını enine boyuna anlatmıştım, bu ay ki yazım onun devamı olacak ve insanlarımızın nasıl farkına varmadan helal olmayan yiyecek ve İçecekleri tükettiğini bir bir anlatacağım?
     En başta sık sık duyduğumuz “jelatin“ inden bahsetmek istiyorum, gıda sanayinde; pasta süslemeleri, bisküvi dolguları ve şekerlemelerde, saç jölesi, diş macununda kullanılmaktadır.
     Dünyada Jelatinin büyük çoğunluğu “domuz ”ülkemizde ise “sığır” dan yapılmaktadır ama özellikle yurt dışından gelen İlaç ve kozmetik ürünlerde yapımı çok kolay ve sığırdan çok çok ucuz olduğu için domuz jelatini kullanılmaktadır bunu unutmayalım!
     Sığır Jelatini kullanılıyor sorun ortadan kalktı anlamına da gelmiyor! Ürünlerin Helal Gıda olup olmadığını anlamak için Jelatin üretilen sığırın İslami kurallara uygun kesiminin yapılması gerekir dinimize uygun kesimi yapılmadıysa ondan üretilen jelatin helal olmamaktadır haliyle jelatinin kullanıldığı ürünlerde helal olmuyor!
   Ülkemizde içinde jelatin bulunan ürünlerin “helal sertifika” almış ürünler olmalı ve devlet kontrolünde vatandaşa ulaşması gerekiyor ki vatandaşımız gönül rahatlığı ile bu besinleri tüketmeli.
     Etlerini, sakatatlarını tükettiğimiz Büyükbaş ve Küçükbaş hayvanların İslami koşullara göre kesilip kesilmediğini bilmediğimiz için ne yazık ki Yiyeceğin helal mi? Haram mı? olduğu belirsizlikte kalıyor, bunları sizleri telaşlandırmak veya yediğimiz her şey şaibeli demek için yazmıyorum! Kesim yapılan tüm mezbahalar Helal Gıda Sertifikası almış işletmeler olmalı, ülkemizde bu durum pek önemsenmiyor! 
   Helal olmayan ama ülkemizde sık veya az tüketilen bazı gıdalar var bunları sıralarsak: 
  Yılan, sincap, kurbağa, kaplumbağa, eşek ve katır (ne yazık ki yaşlanmış, sakat ve işe yaramayan eşek ve katırlar merdiven altından piyasaya sürülüyor sığır eti diye satılıyor güvenilir işletmelerden yemek yiyelim, alışveriş yapalım) dinimizce haram olmayan ama İslami usuller ile kesilmemiş büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, yemesi helal olan hayvanların erkeklik ve dişilik organları, içeriği açıklanmayan GDO’lu ürünler.
   Yemesi Helal Olmayan Hayvanlardan üretilen besinlere renk, tat, koku, parlaklık veren katkı maddeleri( Ambalajların arkasında içindekiler kısmında bu aşağıda yazdığım kelimeler geçiyorsa asla tüketmeyelim!): Şellak ( Coccus lacca isimli böcekten üretilir) Koşineal, Karmin, Karminik Asit ( Dactylopius coccus böceğinden üretiliyor) Helal Gıda konusu çok geniş bir Yelpaze daha birçok kavramı içine alıyor halkımızdan bilinçlenme adına araştırmaları, okumalarını bu konuda hassas olmalarını diliyorum.
     Yazıma son verirken Kırıkkale Pastacılar Aşçılar Kebapçılar Dernek Başkanı ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu Kırıkkale İl Başkanı olarak “helal gıda” konusunda STK-Kamu ve özel sektör iş birliği ile Kırıkkale’mizi bilinçlendirmeye sunumlarla, konferanslar ile devam edeceğim.
 

Bu yazı toplam 20 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Özgür Dönmez Arşivi