Taha Yasin Karabay

Taha Yasin Karabay

Gerçeklik Nedir?

Gerçeklik nedir? Bunun üzerine hiç düşündünüz mü? Genelde insanlar bu tip konular hakkında sorular sormayı tercih etmezler. Çünkü cevabın endişe verici olması muhtemeldir. Ya da diğer bir tabirle sorgulama konusunda oldukça yetersiziz. Aslında bence cevap tam da bu, bizler sorgulamayı bilmiyoruz. Mesela örnek vermek gerekirse, küçükken bu herkesin başına gelmiştir.

Annelerimiz, babalarımız ya da bizden büyük olan hayati tecrübesi yüksek olan kimseler, hata yaptığımızda bize hep “küçük resme değil, büyük resme bak” demişlerdir. Hepimiz bunu duymuşuzdur.  Ve sorgulama konusundaki yetersizliğimiz, bu cümleyi duyar duymaz kabul etmemize neden oldu. Ve ben de buna oldukça inananlardandım. Her zaman doğruları büyük resimde aradım. Ama bir gün yanıldığımı ve doğruların büyük resimde olmadığını fark ettim. Peki, o zaman doğru neydi? İşte şimdi sorgulamaya başlıyordum.

Ben sorguladıkça, doğrunun büyük tabloda değil; çerçevenin dışında, yani resmi çizende olduğunu gördüm. Kısacası ressamla tanışma isteğim bana doğruları getirdi. Artık daha geniş bir perspektiften bakıyor ve sorgulama acizliğinden oldukça kaçınıyordum. Kısacası sorgulamamak bizlerin yapabileceği en büyük hatadır. Bir şeyi kulaktan duyma bilgilerle öğrenmeyin. Bunu araştırın, sorgulayın ve teyit edin. Bunu yapmaya başladığınızda, gerçekten görmeye başlıyorsunuz.
 

Bu yazı toplam 44 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Taha Yasin Karabay Arşivi