Gazetekale gururumuzdur

Merhaba sevgili okurlarım. Yaklaşık 6 yıl önce Kırıkkale'de Yahşi Medya Reklam Ajansı çatısı altında yayın hayatına başlayan gazetekale.com, son 1 yıldır Gazetekale gazetesi olarak karşımızda. Yazımı da bu vesileyle kaleme almış bulunmaktayım. Gelin önce dünyada ve Türkiye’de gazetenin serüveni ne durumda bunu inceleyelim. 
Gazetenin Serüveni
Johann Carolus'un 1605 yılında yayınladığı aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historie adlı gazetesi kâğıt üzerine basılan ilk gazete kabul edilmektedir. İlk İngilizce gazete, 1622 yılında İngiltere'de yayımlanan Nathaniel Butter; ilk Türkçe gazete ise 1828'de Kahire'de yayınlanmaya başlayan Vekâyi-i Mısriyye'dir. Kökleri on dördüncü yüzyıldaki, aristokrasi hakkında bilginin taşındığı “haber kağıtları” ile burjuvazinin ticari sorunlarını çözmek için kullandığı “haber mektuplarına” kadar giden gazetenin, bunlardan farkı düzenli aralıklarla yayınlanmasıdır. Düzenliliği ve sürekliliği sağlayan ise; posta arabalarının haftada bir haberlerin alım ve dağıtım işlerini yapması ve matbaanın icat edilmesidir. Posta arabalarının kendi aralarında örgütlenmesi, haberin yayılmasını sağlayan “dağıtım ağlarının” kurulmasını sağlamış, matbaa da yazılı ürünlerin basılma hızlarını ve miktarlarını arttırmıştır. 
Türkiye’de çıkan ilk gazete Tercüman-ı Ahvâl’dır. (Osmanlıca: ترجمان احوال), İstanbul'da 1860-1866 arasında yayımlanan ilk özel gazetedir. 22 Ekim 1860'ta Agah Efendi ve Şinasi tarafından çıkarıldı. Önceleri Pazar günleri çıkan gazete, 22 Nisan 1861'deki 25. sayısıyla birlikte haftada üç gün (Pazar, Salı, Perşembe) yayımlanmaya başladı. 
Kırıkkale’nin İlk Reklam Ajansı
Bugün geldiğimiz noktada Yirminci yüzyılın sonlarından itibaren bilgi ve iletişim teknolojilerinde meydana gelen gelişmeler genelde toplum üzerinde, özelde medyanın kurumsal yapısında ve haber üretim sürecinde (toplama, yazma, yayınlama) değişikliklere neden oldu. Gazete bu değişen serüveniyle farklı işlevlere sahip olmuştur. Gazetekale de bu farklı işlevlerden bir tanesini yani reklam ajansı hüviyetini taşımaktır. Yahşi Medya Reklam Ajansı çatısı altında yayın hayatına başlayan gazetekale.com da yaptığı çalışmalar ile Kırıkkale’de birçok firmayı ileriye taşıyan ve bir o kadar da yeni firmanın oluşmasına etki etmiştir. 
 Yapılan hizmetlerin kulaktan kulağa yayılması insanımız üzerinde olumlu etkiye sahiptir.  Fakat gazete gibi daha geniş okur kitlesine sahip olan bir ortamında hizmetlerin dile getirilmesi hem hizmetin etki alanını geliştirir hem de hizmet eden iyi niyetli insanlarımızın gücünü. İşte Gazetekale de yayın hayatına başladığı günden itibaren Kırıkkalemize hizmet etmek için çalışan insanlarımızın sesi olmuştur ve onların görünürlüğünü arttırmıştır.   Kırıkkalemizi toplumsal, ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda geliştiren Gazetekale bizlerin yerli ve milli sesi olmak için mücadele eden gurur duyduğumuz bir kuruluştur.
Türkiye'de medya, farklı görüşlerin ifade edildiği yerli ve yabancı süreli yayınları içeren, son derece rekabetçi yerli gazetelerden oluşan bir medya sektörüdür. Alexis de Tocquevil’ in sevdiğim  bir sözü var  ‘’Demokrasi olmadan gazetelere sahip olamazsınız, gazeteler olmadan demokrasiye sahip olamazsınız. ‘’ diyor. Türkiyemizin demokrasi mücadelesinde yolun açık ve ydınlık olsun Gazetekale…
 

Bu yazı toplam 14 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Akdeniz Arşivi