Yerel firmaları çoğaltmalıyız

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Varlı, “Başka şehirlerden yatırımcı beklemek yerine, kendi yerli firmalarımızı çoğaltarak daha güçlü hale gelmeliyiz. Bizim önce kendi sermayemizi harekete geçirmemiz lazım” dedi.

“DIŞARIDAN BURAYA YATIRIMCI GETİRDEN ZİYADE, DEFALARCA SÖYLEYECEĞİM VE SÖYLEMEKTEN DE BIKMAYACAĞIM BİZİM KENDİ YATIRIMCIMIZI DOĞURMAMIZ LAZIM”

KIRIKKALE’DE ORTAKLIK KÜLTÜRÜ YOK 
Şehrin ekonomi yatırımı alanında adeta mekanizma rolünü üstlenen Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası, geleceğe ışık tutacak girişimcilik başta olmak üzere birçok projeyi hayata geçirmenin çabası ve gayreti içerisinde. 6 yıldır başkanlık görevini yürüten Başkan Ahmet Varlı, İç Anadolu Bölgesi’nin merkezinde 43 ilin geçiş güzergahı olan Kırıkkale’nin yarınlara daha sağlam adım atabilmesi amacıyla mücadele veriyor. Geçmiş ve gelecek çalışmalarını Gazetekale Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Gökdemir’e anlattı. İşte o röportaj;


Başkanlık süreci nasıl ilerledi? Nasıl bir TSO devraldınız? 
“2013 yılında TSO meclis üyeliğine ve yönetim kurulu üyeliğine seçildim. 2016 yılında yönetim kurulu içerisinde yapılan seçimle başkan seçildim. 2018 Nisan ayında yenilenen seçimde tekrar aday oldum ve 13 meslek grubunun 11 tanesini alarak yeniden seçildim. Şehrimize güzel bir TSO binası kazandırdık. 2015 yılında bu binanın hem tadilatını yaptık hem bu binaya taşındık. O süreçte bizim bu binayı alacak fazla gücümüz yoktu şartlarımızı zorladık bankadan kredi kullandık ve bu binayı aldık. O gün bu binayı almaya vesile olan arkadaşlarımı şükranla anıyorum gerçekten ciddi bir karardı aldık.”


Kırıkkale’nin ekonomik hareketlilik durumu nedir?
“Kırıkkale ihracat noktasında çok ileri seviyede değil, bunları TÜİK rakamlarında da görüyorsunuzdur. Yıllık 20 milyon dolar civarında bir ihracatımız var. 27-28 milyon dolar civarında da ithalatımız var. Ama şu sevindirici ihracatın, ithalatı karşılama oranı yüzde 85'lerde. Bu sıralamanın değişmesi noktasında bir takım çalışmalarımız oldu. İhracat yapan Kırıkkale'deki firmalar menşei dışarda bize kayıtlı değil. TÜPRAŞ, MKE, burada imalat yapıyor vergi dairesi Ankara'ya kayıtlı. Vergi dairesi kayıtları farklı vilayetlerde olduğu için o vilayetlere yansıyor.” 


Dışarıdan bir firma neden Kırıkkale’ye gelmeli?
Ben bunun tartışmasını hep yapıyorum açık ve net söylüyorum. Dışarıdan bir firmaya gel yatırım yap dediğinde onun önüne bir şeyler koymamız gerekiyor. Bizim koyduğumuz şeyler şunlar: Lokasyon, lojistik ve coğrafi yapı. Devlet teşvik desteklerinde çok üst noktada mıyız? Hayır değiliz.  Devlet bakış açısıyla baktığı zaman belirli bir seviyelerin üzerinde gördüğü için Kırıkkale'yi diğer ilde yatırım yapacak sanayiciye Kırıkkale için bu teşvikleri sağlamıyor. Dışarıdan buraya Altyapısıyla üst yapısıyla her şey hazır. Gel dediğimiz zaman mı kişileri teşvik edebiliyoruz?


Başka yatırımcı yerine yerli firma mantıklı değil mi?
“Yerel firmalarımızı çoğaltmamız lazım elimizi taşın altına koymamız lazım. Başka şehirden firma düzenini bozup buraya gelmesi çok zor. Bizim önce kendi sermayemizi harekete geçirmemiz lazım. Şehrimizdeki birikimi sadece parasal anlamda değil bilgi, tecrübe altyapı birikimini mutlaka kazanıma döndürmemiz lazım. Silah OSB'de, karma OSB'de, Keskin OSB'de, daha çok risk almamız lazım. Bizim mücadelemiz bu noktada.  Bunu özellikle söylüyorum defalarca söyleyeceğim ve söylemekten de bıkmayacağım şehrimizdeki sermaye sahiplerinin bir araya gelerek kendi yatırımcılarımızı kendimiz doğurmamız lazım.”


Firmalar arasında ortaklık kültürü var mı?
“Şehirde iki noktada ciddi açığımız var. Birincisi şehrimizde ortaklık kültürü yok. İkincisi aile şirketlerimizi ikinci ve üçüncü nesle aktaramıyoruz Silah İhtisas OSB’de 6 bin 300 metrekare arsa tahsisi yaparak ortaklık girişimi yaptık. Savunma ve Makine Sanayi LTD. ŞTİ adı altında şirket kurduk. Biz ikinci aşamada bu şirketin yüzde 51'ini TSO'nun kurumsal kimliği adı altında bırakıp yüzde 49'unu 1500 hisse yapıp üyelerimizin isteği doğrultusunda hisse verip metal sektöründe savunma sanayine yönelik imalat yapacak şehrin ortak bir şirketini oluşturduk. Hedefimiz ortaklık kültürünün gelişmesi için odanın önce olması.”


TSO bir fuar hazırlığında. Bu fuarın şehre ne gibi katkısı olacak?
“Tarım fuarını daha önceden üç sefer yapmıştık. Geleneksel Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nı 2-5 Haziran’da Kapalı Cumartesi Pazar yerinde. Proje ortağımız Kırıkkale Valiliği, Kırıkkale Belediyesi. Hedefimiz Kırıkkale’de küçümsenmeyecek imalat yapan bütün firmaları birbirleriyle tanıştırmak. Büyük fabrikalara, parça üreten, tedarik sağlayan firmalardan tutunda tek başına birçok firmamız var. Ne şehir tanıyor bu firmaları ne de OSB’lerin içinde veya dışında birbirlerini tanıyor firmalar. Biz burada firmaların ne iş yaptığını birbirleriyle tanıştırmış olacağız. 


Yeni dönemde üyeler neden Ahmet Varlı’yı tercih etmeli?
“Bizler sıkıntılı ekonomik dalgalanmayla göreve başladık. Ama bunlara rağmen büyük işlere imza attık. Seçimde adaylar olacak olmasından daha doğru bir şey yok. Hayat felsefemde eleştiriden hiçbir zaman korkmadım. Çünkü eleştiri doğruyu çıkarma noktasında en önemli şeylerden bir tanesi. Seçimler güzel şeylerdir. Ben üyelerimizin ferasetine güveniyorum. İnşallah bir dönem daha ekibimizle birlikte çalışarak hem yarım projelerimizi hem yeni projelerimizi yapmak için vatandaşlarımızdan üyelerimizden tekrar yeni dönem için destek istiyorum” dedi.


Haber: Ahmet Gökdemir
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.