Vatandaşlara şeker ve tansiyon ölçümü yapıldı

Vatandaşlara şeker ve tansiyon ölçümü yapıldı
Dünya Diyabet Günü nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezi personelleri ile Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından vatandaşlara şeker ve tansiyon ölçümü yapıldı.

SÜREKLİ EĞİTİME ERİŞMELERİ GEREKİR
Bu yılki diyabet temasının Diyabet Bakımına Erişim olduğunu ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, diyabetli kişilerin durumlarını yönetmek ve komplikasyonlardan kaçınmak için sürekli bakım ve desteğe ihtiyaç duyduğunu söyledi. Ağırtaş “Dünyada her 10 yetişkinden birinin, yaklaşık 537 milyon insanın halen diyabetle yaşadığı tahmin edilmektedir. Bu kişilerin neredeyse yarısı diyabetli olduklarını bilmemektedir. Bu durum sağlık sistemlerine ek yük getirmektedir. Zamanın %95'inden fazlasında diyabetle yaşayan insanlar kendilerine bakıyorlar. Durumlarını anlamak ve sağlıklı kalmak ve komplikasyonlardan kaçınmak için gerekli olan günlük öz bakımı gerçekleştirmek için sürekli eğitime erişmeleri gerekir.”

TÜRKİYE DİYABET PROGRAMI UYGULANIYOR 
Diyabetle ilgili tüm insanlar için öğrenme fırsatlarını kolaylaştırmak önemlidir. Bakanlığımız tarafından da aile hekimlerine yönelik Uzaktan Sağlık Eğitimi Sistemi içinde yer alan “Aile Hekimlerine Yönelik Diyabet Yönetimi Eğitimi”  bulunmaktadır. Toplumda diyabet farkındalığını arttırarak, gelecek nesilleri diyabetten korumayı ve tanı alan hastalara sunulan diyabet bakım kalitesinin yükseltilmesini, komplikasyonların ve diyabete bağlı ölümlerin azaltılmasını amaçlayan  “Türkiye Diyabet Programı”  uygulanmaktadır. “Türkiye Diyabet Programı”nda diyabet hastalığı ile ilgili genel bilgiler özetlenmiş, diyabetin Dünya’da ve Türkiye’de mevcut durumu ortaya konmuş ve diyabetle etkin mücadele edilebilmesi için ulaşılması gereken 5 amaç belirlenmiştir.”

ETKİN TEDAVİSİNİ SAĞLAMAK GEREKİR 
“Bu amaçlar;  1. Etkin diyabet yönetimi için politika geliştirmek ve uygulamak, 2. Diyabetin önlenmesini ve erken tanı konmasını sağlamak,  3. Diyabet ve komplikasyonlarının etkin tedavisini sağlamak, 4. Çocukluk çağında diyabet bakım ve tedavisini geliştirmek,  5. Tip 2 diyabet ve obeziteyi önlemek ve diyabet ve diyabet programını etkin izlemek ve değerlendirmektir. Burada yer alan amaçlar doğrultusunda ülkemizde diyabet bakımına erişimin artırılması için birinci basamakta kronik hastalık yönetim platformu kapsamında aile hekimleri tarafından hedef nüfuslarında yapılacak diyabet tarama ve izlemleri ile etkin diyabet bakımına erişim artırılması hedeflenmektedir” dedi.

Haber: Ahmet Gökdemir 
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.