Tatar Köylerimizin Saklı Lezzetleri

Tatar Köylerimizin Saklı Lezzetleri
Kırım'dan Keskin ve çevresine göç eden Kırım Tatar Türklerinin kurduğu Yoncalı, Sülübük, Polatyurdu ve Üçkuyu köylerinin yöresel lezzetlerini, yemek kültürünü paylaşacağım.

Şimdi Kırıkkale ile özdeşleşmiş bu yemekleri kısaca tanıyalım:
İlk olarak benimde tadını çok beğendiğim "Kuzu Sorpa" adlı çorbadan bahsedeceğim. Kuzunun gerdan ,kol ve but bölümlerindeki et, kemikli ve iri parçalar halinde parçalanır. Tencerede hafif ateşte kendi yağı ve suyu ile kavrulur ardından üzerine su ve ince kıyılmış kuru soğan, taze nane yaprakları, dereotu eklenerek 3 saate yakın kısık ateşte kaynatılır. Pişen etler kemiklerinden ayrılır ve başka bir kapta hazırlanan un, yoğurt, yumurta sarısı, bir miktar ılıtılmış çorba suyu ile terbiye edilir, kemiklerinden ayrılmış çorbaya karıştırılır, kıvamını alan çorba afiyetle servis edilir.
Bir başka lezzet olan "Kaşık Börek" den bahsedeceğim un, su ve tuz karıştırılarak yoğurulan hamur, ceviz büyüklüğünde eşit parçalara ayrılır. Bu parçalar yufkadan kalın açılarak bıçakla iki parmak genişliğinde kare biçiminde kesilir. Kıyma ve ince kıyılmış soğan, tuz ve karabiber ile hazırlanan iç harcı, parmağımızın ucuyla, kesilen hamurlara sürülür ve şapka biçiminde kıvrılan hamurlar kaynar suya atılarak pişirilir. Kızgın tereyağında kavrulan kırmızı biber üzerine konur ve kaşık börek yemeği afiyetle yenir.

Köşe yazısının devamı için tıklayınız 
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.