Sosyal medya yasası kabul edildi

Sosyal medya yasası kabul edildi
Sosyal medya düzenlemesine ilişkin kanun teklifi, AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin oyları ile kabul edildi.

EN AZ 1 KİŞİ TEMSİLCİ OLACAK
‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin oyları ile kabul edildi. Kanunla, Türkiye’de günlük 1 milyondan fazla erişimi olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarının, en az 1 kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirleyeceklerine karar verildi. 

İLK SEFERDE 10 İKİNCİ SEFERDE 30 MİLYON LİRA PARA CEZASI
Kanuna göre, yurtdışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları Türkiye’den seçtikleri en az 1 temsilcinin iletişim bilgilerini doğrudan erişilebilecek şekilde internet sitelerinde yer verecek. Ayrıca bu kişinin kimlik ve iletişim bilgileri doğrudan BTK’ya bildirilecek. Temsilcinin gerçek kişi olması halinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması zorunlu olacak. Sosyal ağ sağlayıcısı, temsilci belirleme yükümlülüğünü yerine getirmediği takdirde BTK tarafından uyarılacak. Sosyal ağ sağlayıcısı uyarının ardından 30 gün içerisinde yükümlülüğünü yerine getirmediği takdirde BTK Başkanı tarafından sosyal ağ sağlayıcısına 10 milyon lira idari para cezası uygulanacak. Sosyal ağ sağlayıcısı uygulanan 10 milyon liralık para cezasının ardından yine yükümlülüklerine yerine getirmediği takdirde, BTK Başkanı tarafından 30 milyon lira daha idari para cezasına çarptırılacak. 

48 SAATTE CEVAP VERMEK ZORUNDA
Sosyal ağ saylayıcısının görevlendirdiği temsilci veya temsilciler ‘içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi’ ile ‘özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesini’ gerektirecek içeriklere yönelik, kişiler tarafından yapılacak başvurulara 48 saat içerisinde olumlu veya olumsuz cevap vermek zorunda olacak. 

REKLAM VERMESİ YASAKLANACAK
Öte yandan, BTK Başkanı tarafından uygulanan 30 milyon liralık idari para cezasının tebliğinden itibaren kanunla belirlenen süre içerisinde yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde, sosyal ağ sağlayıcısının yeni reklam vermesi yasaklanacak. 
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.