Protein içeren besinler nelerdir? Yüksek proteinli besinler nelerdir? Sporcular için yüksek proteinli besinler

Protein içeren besinler nelerdir? Yüksek proteinli besinler nelerdir? Sporcular için yüksek proteinli besinler
Protein, insan gelişiminde en etkili role sahip olan moleküllerden biridir. İnsan vücudunun yaklaşık 100 trilyon hücreden oluştuğunu ve her hücrede protein barındırdığını düşünecek olursak, proteinin insan yaşamındaki yerini daha kolay kavrayabiliriz. İnsan vücudunun çalışması proteinlere bağlıdır. Tüm doku ve organların düzenlenmesi protein sayesinde gerçekleşir. Bizde,  insan vücudu için bu denli önemli olan protein nasıl bulunur? Protein içeren besinler nelerdir? Yüksek proteinli besinler nelerdir? Sporc

PROTEİN NEDİR?
Proteinlerin ham maddesi amino asitleridir. Amino asitlerin bir zincir halinde birbirine bağlanması sonucunda oluşan büyük organik bileşiklere protein denir. Proteinler 2 farklı gruba ayrılırlar; bunlardan birincisi hayvansal proteinler diğeri ise bitkisel proteinlerdir. Proteinin önemini daha iyi anlayabilmek için insanlık tarihine bakmak yeterli olacaktır. Yaklaşık 300 bin yıldır dünya üzerinde yaşayan insanlar, ilk başlarda toplayıcılık yaparak hayatta kalmışlardır. Ancak avcılık yapmaya başladıktan ve protein ağırlıklı beslenmeye başladıktan sonra gelişimleri katlanarak artmıştır. Protein insan zekasında ve gelişiminde çok önemli bir yere sahiptir.

PROTEİN İÇEREN BESİNLER NELERDİR?
Günlük olarak tükettiğimiz birçok besin maddesi protein içermektedir. Ancak bazı besinlerin direk olarak proteinle ilişkilendirilmesi, söz konusu besin maddesinde diğerlerine göre daha fazla miktarda protein olmasından kaynaklanır. Hem hayvansal hem de bitkisel protein içeren besinler şöyle; yağsız dana eti, yağsız kuzu ve koyun eti, ton balığı, hamsi, tavuk, somon balığı, peynir, süt, yoğurt, yumurta, fasulye, bezelye, ıspanak, mısır, brokoli, Brüksel lahanası, fındık, fıstık, badem. 

YÜKSEK PROTEİNLİ BESİNLER NELERDİR?
Yukarıda sizin için protein içeren bazı besin maddelerini listeledik. Ancak aralarında öyle besin maddeleri var ki, bunlar adeta protein ile özleşmiş ve hem toplum hem de bilim tarafından protein açısından zengin olduğu onaylanmıştır. 

Protein açısından zengin olan besin maddelerinin 100 gramda içerdiği protein miktarı şöyle; 
Dana eti 100 gramda, 24 gram protein
Kuzu ve koyun eti 100 gramda, 25 gram protein
Hamsi, 100 gramda 29 gram protein
Somon balığı 100 gramda, 20 gram protein
Ton balığı 100 gramda, 25 gram protein
Tavuk eti 100 gramda, 27 gram protein
Lor peyniri 100 gramda, 11 gram protein
Beyaz peynir 100 gramda, 25 gram protein
Süt 100 gramda, 3,4 gram protein
Yoğurt 100 gramda, 10 gram protein
Yumurta 100 gramda, 13 gram protein

SPORCULAR İÇİN PROTEİN TAKVİYESİ
Proteinin yaşamımızdaki yeri ne kadar önemli olsa da, proteine ulaşmak her zaman kolay olmayabiliyor. Et, balık ve süt ürünlerindeki pahalılık nedeniyle sporcular, sağlıksız protein tozlarını kullanabiliyor. Bu ürünler ilk başlarda sporculara istedikleri şeyi verse de uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Altınoba Arı Ürünleri’nin ürettiği ‘Altınoba 4’lü Karışım’ ise tüm bu endişeleri ortadan kaldırıyor. Altınoba 4’lü Karışım içerisinde bulundurduğu; propolis, arı sütü, bal ve perga ile sağlıklı ve düşük maliyetli protein kaynağı sunuyor. Her 100 gram 4’lü karışım, 3,99 mg protein içeriyor. Proteinin yanı sıra, enerji deposu olan Altınoba 4’lü Karışım, bal, propolis, perga ve arı sütü ile alınabilecek tüm mineralleri de almanıza yardımcı oluyor. Ayrıca potasyum, çinko, magnezyum, kalsiyum, demir ve bakır gibi mineralleri de içinde barındıran 4’lü Karışım, her yaştan insanın kullanımına uygun olduğu gibi, yeni doğum yapmış, emziren anneler tarafından da tercih ediliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı bu ürün, Trendyol Hepsiburada gibi E-Ticaret sitelerinden temin edilebiliyor. 


 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.