Pazartesi ilk orucu tutacağız

Pazartesi ilk orucu tutacağız
Kırıkkale Müftüsü Şahin Yıldırım, ramazan ayı dolayısıyla mesaj yayımladı. Yıldırım, mesajında, rahmet, bereket ve mağfiret iklimi olan ramazan ayına erişmenin huzur ve mutluluğunu yaşadıklarını, Diyanet İşleri Başkanlığının her yıl ramazan ayında bireysel ve toplumsal hayata ışık tutan önemli bir değeri kamuoyunun gündemine taşıdığını dile getirdi.

Kırıkkale Müftüsü Şahin Yıldırım, ramazan ayı dolayısıyla mesaj yayımladı. Yıldırım, mesajında, rahmet, bereket ve mağfiret iklimi olan ramazan ayına erişmenin huzur ve mutluluğunu yaşadıklarını, Diyanet İşleri Başkanlığının her yıl ramazan ayında bireysel ve toplumsal hayata ışık tutan önemli bir değeri kamuoyunun gündemine taşıdığını dile getirdi.

RAMAZAN VE İNFAK OLARAK BELİRLENMİŞTİR

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “ Rahmet, bereket ve mağfiret iklimi olan Ramazan ayına erişmenin huzur ve mutluluğunu yaşamaktayız. 5 Mayıs Pazar günü kılacağımız ilk teravih namazının ardından 6 Mayıs Pazartesi günü tutacağımız ilk oruç ile bu mübarek aya girmiş olacağız. Başkanlığımız, her yıl Ramazan ayında bireysel ve toplumsal hayatımıza ışık tutan önemli bir değeri kamuoyunun gündemine taşımaktadır. Belirlenen konu çerçevesinde, Ramazan ayı boyunca etraflı bir şekilde ele alınarak toplumumuzda bir duyarlılık ve farkındalık oluşması hedeflenmektedir. Bu bağlamda bu yılın Ramazan teması “Ramazan ve İnfak” olarak belirlenmiştir.”

HAYRI İÇEREN GENİŞ BİR KAVRAMDIR

“İnsanın, Yüce Allah'ın rızasını kazanmak amacıyla ortaya koyduğu her türlü iyilik, fedakârlık ve harcamalar infak olarak isimlendirilir. Bu açıdan infak, farz olan zekâtı ve gönüllü olarak yapılan her türlü hayrı içeren geniş bir kavramdır. Pek çok ayet ve hadiste ihsan ve cömertlikle beraber infak ilahi bir sıfat ve peygamberlerin sahip oldukları erdemlerden biri olarak gösterilmiş, cimrilik ve mal hırsı kötülenmiştir. Sahip olduğumuz her şeyin, bütün nimet ve servetin asıl maliki yalnızca Allah'tır. Bizlere düşen, emanetçi olarak kullandığımız bu nimetleri ve serveti O'nun rızası doğrultusunda değerlendirmek, dini ve ahlaki ölçülere göre gereken yerlere, gerektiği ölçüde harcamaktır.”

GEREKTİĞİNİ DE İFADE ETMİŞLERDİR

"Allah'a ve Resulüne iman edin; O'nun size emanet olarak verdiklerinden, başkaları için de infak edin. İçinizden iman edip böyle harcamada bulunanlara büyük mükâfat vardır." (Hadid, 57/7) Bu ve benzeri ayet-i kerimelerde dünyada elde ettiğimiz imkânların asıl sahibi hatırlatılır. Böylece bulunduğumuz konumun bilincinde olmamız gerektiğine dikkat çekilir. Bu ayet-i kerimenin tefsirinde müfessirler, infakın konusu olarak ilk hatıra gelen şeyin servet olmakla beraber, infakın başkalarıyla paylaşılabilecek her türlü maddi ve manevi imkân olarak düşünülmesi gerektiğini de ifade etmişlerdir.”

İMKÂN VE FIRSATLAR OLUŞTURMAKTIR

“İnfakın isteyerek ve seve seve yapılması, karşılığında herhangi bir menfaat beklentisine girilmemesi önem arz etmektedir. (İnsan, 76/8-10) Ayrıca infakta gösterişten, karşısındakini rencide edecek tutum ve davranışlardan şiddetle kaçınılmalıdır. (Bakara, 2/261-262) Zira infakta önemli olan gönülden yapılmasıdır. Gönül zenginliğine kavuşamamış, gönlünü infaka açamamış insanların merhamet ve cömertliği kuşanmaları, iyilik ve güzellikleri çoğaltmaları mümkün olamayacaktır. Bilindiği gibi infak, nafaka ile aynı kökten türetilmiştir ve en geniş anlamlarından biri ihtiyaç sahibi olanların nafakaları için imkân ve fırsatlar oluşturmaktır. Dolayısıyla, yatırımlar yapmak, işyerleri açmak ve geliştirmek, mümkün olduğunca çok personel istihdam etmek suretiyle çok sayıda kişinin ve ailenin geçimlerini sağlamalarına çalışmak da infakın çeşitlerinden birisidir.”

ÖNEMLİ BİR HUSUS OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ

“İnfakın en büyük amaçlarından biri ekonomik canlılığın temin edilmesi, para ve servetin atıl kalmasının önüne geçilmesidir. "… Altın ve gümüşü (genel olarak parayı ve serveti) biriktirip sayarak Allah yolunda infak etmeyenler yok mu, işte onlara acı bir azabı müjdele!" (Tevbe, 9/34) ayet-i kerimesi bu gerçeği bizlere öğretmektedir. Ramazan ayının infak ayı olarak nitelendirilmesi, Hz. Peygamber'in (s.a.s.) her zaman cömert olduğu halde Ramazan ayı içerisinde ümmetine kılavuz olarak cömertliğin zirve örnekliklerini sunuşu önemli bir husus olarak değerlendirilmelidir. (Buhari, Savm,7)”

İKRAM EDİLMİŞ BİR BEREKET MEVSİMİDİR

“Ramazan kelimesi, bize mübarek bir zaman dilimini, manevi bir huzur iklimini anlatır. "Ramazan ve İnfak"   konusunun   ele   alınışı,   Ramazan'ın   bu   manevi   ikliminde   toplumsal yapımızı, kardeşliğimizi ve toplumsal dayanışmamızı güçlendirici çalışmaların hayata geçirilmesine ve bu yönde toplumsal bir farkındalık oluşturulmasına katkıda bulunacaktır. Çünkü Ramazan, dayanışmanın ve kardeşliğin daha da olgunlaştırılabilmesi için Müslümanlara ikram edilmiş bir bereket mevsimidir.”

KARDEŞLİKTİR, DAYANIŞMADIR, PAYLAŞMADIR

Ramazan ayı, ibadettir, rahmettir, mağfirettir. Ramazan ayı, ruh ve nefis için, birey ve toplum için takvadır, korunmadır. Ramazan ayı, selâmdır, esenliktir, sükûnettir, huzurdur, dinginliktir. Ramazan ayı, kardeşliktir, dayanışmadır, paylaşmadır. Ramazan ayı, berekettir, ziyafettir, zarafettir. Ramazan ayı, zenginin oruç tutarak yoksulu anlamasıdır.

Bu bağlamda Ramazan ayı boyunca infak ve cömertliğin bireysel ve toplumsal faydalarına dikkat çekilecek, toplumun bütün kesimlerinde konuya ilişkin bir farkındalık oluşturulmaya çalışılacaktır Başkanlığımızca konuyla ilgili kamu spotu, kısa film ve bilgilendirme kitapçıkları müftülüklerimize ulaştırılacaktır. Ayrıca Diyanet Aylık Dergi Mayıs sayısı "İnfak" gündemi ile hazırlanacaktır.

ÇOCUK EVLERİ, HUZUREVİ, HASTANE

“Bu maksatla: İl ve İlçe Müftülüklerimizce hazırlanan Ramazan Ayı Vaaz ve İrşat Programında, "Ramazan ve İnfak"  konusu kapsamlı bir şekilde işlenecektir. İlimiz müftülüğünce oluşturulan ekipler tarafından; Şehit yakınları ve gaziler başta olmak üzere yetimler, engelliler, mülteciler, emekli personel, çocuk evleri, huzurevi, hastane, kadın konuk evleri yaşlılar vb. kişi ve kurumlar ziyaret edilerek mahalli imkânlar ölçüsünde iftar ve Ramazan özel programı düzenlenmeye çalışılacaktır. Ayrıca ihtiyaç sahibi kesimlere imkânlar nispetinde yardımlar yapılacaktır.   Kamu kurum kuruluşları, huzur evi, hastane, çocuk yetiştirme yurdu, çocuk evleri, bakım rehabilitasyon merkezi,  kadın konuk evi, sivil toplum kuruluşları, esnaf, çalışanlar ve işverenlere ziyaretler gerçekleştirilecektir.

ANLAŞMALI BANKALARIN TÜM ŞUBELERİ

“İlimizdeki sığınmacılar ziyaret edilerek imkânlar nispetinde ihtiyaçlarının karşılanmasına çalışılacaktır.  Ramazan öncesi camilerimizin iç ve dış temizlikleri yapılmıştır. Ses cihazları elden geçirilmiştir. Böylece camilerimiz Ramazan’a hazır hale getirilmiştir.  Yurtiçi ve yurtdışındaki yetim, yoksul ve kimsesizlere yönelik Türkiye Diyanet Vakfı tarafından “Kardeşlerini Unutma Beklenen Sensin” kampanyası düzenlenmiştir. Bu maksatla tüm vatandaşlarımız: Zekât, fitre ve hayırlarını anlaşmalı bankaların tüm şubelerine yatırabileceklerdir.

ZEKÂT VE FİTRELERİNİZİ KABUL ETMEKTEDİR

“Tüm operatörlerden fitre yazıp 5601’e mesaj olarak gönderebilecekleri gibi bagis.tdv.org adresinden Online bağış yapabilecekler ve yine bu yardımlarını 0 312 416 90 00 çağrı merkezlerinden de yapabileceklerdir. Ayrıca elden Türkiye Diyanet Vakfı Kırıkkale Şubesine (il müftülüğüne) makbuz karşılığı verebilmesi de mümkündür. İlimizde bulunan ikisi erkek ve biri kız toplam üç hafızlık Kur’an Kursunda okuyan öğrencilerin gıda ihtiyacını karşılamak amacıyla il müftülüğünde bulunan Türkiye Diyanet Vakfı Kırıkkale Şubemiz makbuz karşılığı zekât ve fitrelerinizi kabul etmektedir.”

CAMİ CEMAATİNE VAAZ VERECEKLERDİR

“Bütün vatandaşlarımızı bu kampanyalara destek vermeye davet ediyoruz. “Ramazan ayı boyunca ilimiz merkezi ve ilçelerde her gün öğle ve teravih namazlarından önce vaaz yapılacaktır. Vaazlarda aktif olarak İl müftüsü, Müftü yardımcıları, İlçe müftüleri, Vaizler, Şube müdürleri ve Başkanlığımızın Ramazan talimatından görevlendirilmesi uygun görülen ve Müftülüğümüzce görevlendirilen diğer görevliler vaaz verecektir.  Ayrıca bütün cami görevlileri kendi camilerinde cemaatine vaaz vereceklerdir.

TEFSİRLİ MUKABELE UYGULAMASI

“Bütün Camilerimizde sabah, öğle ve ikindi namazlarından önce veya sonra erkek ve bayanlara yönelik mukabele programları tertip edilecek ve hatmi şerifler yapılacaktır. Mukabelelerin ardından, Müftülüğümüzce hazırlanan ve cüzün ihtiva ettiği dikkat çekici ayetlerin yer aldığı “Mukabelede Okunacak Günlük Ayet ve Mealleri” kitapçığından ayetlerin mealleri cemaatle paylaşılacaktır. Ayrıca Çarşı Camii’nde öğle namazından önce Tefsirli Mukabele uygulamasına devam edilecektir. “

ÖZEL PROGRAMI TERTİP EDİLMİŞTİR

“İmam Hatip Lisesi öğrencisi veya mezunlarının mesleki açıdan kendilerini geliştirmeleri amacıyla uygun camilerde Mukabele okumalarına, müezzinlik yapmalarına ve  Hatimle teravih namazı Çarşı ve Bülenthan Camilerinde kıldırılacaktır. Bütün camilerimizde kadınların ve engellilerin rahat namaz kılabilmeleri için her türlü tedbir alınmıştır.  Ayrıca kadınlara yönelik olarak Bayan Vaizler ve Kur’an Kursu Öğreticileri tarafından vaaz ve irşat programları yapılacaktır. İlimizde mahalli yayın yapan Radyo Anadolu FM’de il vaizleri tarafından iftardan önce Ramazan özel programı tertip edilmiştir.”

DESTEKLENMESİ KARARLAŞTIRILMIŞTIR

“Mahalli basınımızda çeşitli gazetelerde Ramazan ayı içerisinde İl müftüsü, İl müftü yardımcıları, Vaizler ve Din görevlileri tarafından makaleler kaleme alınacaktır. 9 Mayıs 2019 Perşembe günü Çarşı Camii, 16 Mayıs 2019 Perşembe günü Gürler Camii, 23 Mayıs 2019 Perşembe günü Nur Camii, 30 Mayıs 2019 Perşembe günü Nokta Camii ve ikindi namazından önce Kur’an Ziyafeti programı tertip edilmesi, ziyafetlerde caminin kendi görevlilerine yer verilmesi, gerektiğinde diğer camilerden görevliler ile desteklenmesi kararlaştırılmıştır.

SAKAL-I ŞERİF BULUNAN İLÇELER

“İlimiz Çarşı Camii ve Yaylacık Camilerinde 31 Mayıs 2019 Cuma günü Kadir Gecesinde teravih namazından sonra, 23 Mayıs 2019 Perşembe günü Nur Camii’nde teravih namazından sonra, Ayrıca camilerinde Sakal-ı Şerif bulunan ilçelerde ilçe müftülüklerince Sakal-ı Şerif ziyareti yapılması kararlaştırılmıştır. İl ve ilçe müftülüklerince, din görevlileri ve cami dernekleri vasıtasıyla, belde ve köylerde cami müştemilatında iftar programları tertip edilmesi teşvik edilecektir. “

İTİKÂFA GİRMEK İSTEYEN VATANDAŞLAR

“İtikâfa girmek isteyen vatandaşlarımızın itikâfa girilecek cami görevlisine müracaatları değerlendirilerek gerekli kolaylıklar sağlanacaktır. Ramazan ayı boyunca İl ve İlçe müftülüklerimiz tarafından dini danışmanlık ve rehberlik hizmetleri Ramazan ayı boyunca devam ettirilecektir.  Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Diyanet İşleri Başkanlığımız karşılıklı vaaz ve irşat hizmetlerinde bulunmak üzere kardeş il, kardeş ilçe ve kardeş cami uygulaması başlatmıştır. Bu çerçevede ilimizin kardeş şehri Eskişehir olup, karşılıklı vaaz ve irşat hizmetlerinde bulunacaklardır. Ayrıca ilçe müftülüklerimizde bu uygulama ilimiz ilçeleri arasında gerçekleştirilecektir. Mahalle sakinlerinin kaynaşması amacıyla apartman ve site sakinlerine yönelik iftar programlarının düzenlenmesi teşvik edilecektir. Bu yılki en düşük Sadaka-ı Fıtır miktarı 23,00 TL olarak belirlenmiştir. “

GÖNÜLDEN TEBRİK EDİYORUM

“Bu duygularla üç nesli (dede-baba-torun, nine-anne-torun) bir arada camilerde okunan mukabeleleri dinlemeye, beş vakit namazı camide kılmaya ve teravih namazının coşkusunu birlikte camide yaşamaya davet ediyorum. Bütün Kırıkkaleli kardeşlerimizin ve basın mensuplarımızın Ramazan ayını gönülden tebrik eder, mübarek ramazanın ülkemiz, milletimiz, gönül coğrafyamız, İslam âlemi ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ederim. Saygılarımla.” dedi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.