Patates ve kuru soğan pandemiden vurgun yedi

Patates ve kuru soğan pandemiden vurgun yedi
Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, patates ve kuru soğanın, geçtiğimiz hafta hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesiyle beraber ürünlerin depolanma ömrünün azaldığını belirtti.

ACİLEN PAZARLANMASI GEREKİYOR
Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk pandeminin kuru soğan ve patatesi vurduğunu dile getirerek üreticinin bekleyecek gücünün ve zamanının kalmadığını ve artan firelerin de yine üreticinin cebinden çıktığını belirtti. Öztürk, yaptığı açıklamada, önümüzdeki günlerde artacak olan hava sıcaklıkları ile birlikte soğan ve patateste yeni mahsul ürünün hasat tarihlerinin öne gelebileceği de dikkate alındığında, eldeki patates ve soğanın acilen pazarlanmasının gerektiğini belirtti. Üreticilerin karşılaştıkları pazarlama sorununun çözülmesi için belediyelerin alıma başlamasının memnuniyet verici olduğunu dile getirdi.

SORUNLARI İLE KARŞI KARŞIYA KALDI
Pandemi nedeniyle, otel ve lokantaların tam kapasite çalışamaması, okulların uzaktan eğitime devam etmesi, esnek çalışma saatleri ve hafta sonu kısıtlamaları nedeniyle patates ve kuru soğana olan talebin azaldığının altını çizen Öztürk; “Bu duruma rekoltenin geçen yıla göre patateste yüzde 4,4, kuru soğanda yüzde 3,6 artması da eklenince üreticilerimiz ciddi pazarlama sorunları ile karşı karşıya kaldı.  Nitekim bugün yaklaşık 1 milyon 700 bin ton patates, 220 bin ton kuru soğan depoda beklemektedir. Üreticimiz oluşan fire nedeniyle kilogramı 1 liranın üzerine çıkan ürününü maliyetin altında bir fiyatla kilogramı 60 kuruşa satmaktadır.” İfadelerine yer verdi.

ÜRETİCİ MAĞDUR, İHRACAAT İMKANLARI ARTIRILMALI
Yaşanan fiyat istikrarsızlığıyla birlikte üreticinin zor durumda kaldığını ve bir şekilde pazarlama sorunlarına çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Öztürk; “Üretimde meydana gelen dalgalanmalar fiyat istikrarsızlığını da beraberinde getirmektedir. Patates ve soğan fiyatlarının arttığı dönemde tüketiciler, fiyatların düştüğü dönemde de üreticilerimiz mağdur olmaktadır. Ürünlerin ihracat imkanlarının artırılması da pazarlama sorunlarının çözümüne katkı sağlayacaktır. Özellikle Azerbaycan gibi bazı ülkelerin kendi üreticilerini korumak ve kendi üretimlerini artırmak üzere başta yüksek gümrük vergileri olmak üzere aldıkları tedbirler ihracatı zorlaştırmaktadır. İkili görüşmelerle üreticilerimiz adına kazanımlar elde edilmesi ve ihracat teşviklerinin verilmesi ürünün zayi olmadan değerlendirilmesini sağlayacaktır.” dedi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.