Önal’dan kuraklıkla ilgili kanun teklifi

Önal’dan kuraklıkla ilgili kanun teklifi
CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, Kırıkkale’de yaşanan kuraklık hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini TBMM’ye sundu. 

“KIRIKKALE TARİHİNİN EN KURAN DÖNEMİNİ GEÇİRİYOR”
Cumhuriyet Halk Partisi Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, Kırıkkale’de yaşanan kuraklık ile ilgili hazırladığı kanun teklifini TBMM’ye sundu. Kırıkkale’nin tarihindeki en kurak dönemi geçirdiğini belirten Önal, Kırıkkale’nin merkez ilçesi dahil 9 ilçesi ile birlikte afet bölgesi ialn edilmesini istedi. 

Milletvekili Ahmet Önal TBMM’ye sunduğu kanun teklifinde şu ifadelere yer verdi;

MADDE 1- 15/5/1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 27- 2021 yılı Mart, Nisan, Mayıs aylarında görülen yüksek kuraklık nedeniyle Kırıkkale ili, Merkez ilçe dâhil 9 ilçesi ve bağlı tüm köylerin kuraklık sonucu zarar gören bölgeleri afet bölgesi kabul edilir.”

MADDE 2- 20/6/1977 tarihli ve 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 2- Hasar Tespit Komisyonlarının tespitlerinin ardından Kırıkkale İli, bağlı ilçelerde, mahallelerde, köylerde yaşanan kuraklık sebebiyle zarar gören üreticilerin uğradıkları tüm kayıplar devlet tarafından karşılanır. Devlet tarafından karşılanacak zararlarda ürünlerin 14/6/2005 tarihli ve 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında kayıtlı olmaları şartı aranmaz.”

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

GEREKÇE
“Ülkemiz mevsimsel değişiklik ve küresel ısınma nedeniyle son yılların en kurak dönemi yaşanmaktadır. Bilim insanlarının 2-3 yıl öncesinde yaptığı uyarılar dikkate alınmadığı gibi, Tarım Bakanlığı’nca da bu konuda herhangi bir önlem de alınmamıştır. Bu durumdan en çok etkilenen bölge İç Anadolu Bölgesi olup, Kırıkkale ilimizde tarihinin en kurak dönemlerini yaşamaktadır.

Kızılırmak suyundan da istenilen ölçüde faydalanamayan ve halen sulu tarıma geçememiş olan ilimizde kuraklığın neden olduğu zararlar korkunç boyutlardadır.
Kırıkkale İlimiz genelinde; Nisan Ayı sonunda etkili olan Samyeli ve Nisan-Mayıs Aylarında görülen yağış yetersizliği nedeni ile ekili arazilerde kuraklık belirtileri görülmüştür.

Kırıkkale Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar neticesinde, 17 Mayıs 2021 tarihi itibarı ile ilimiz genelinde 1.472.284 Dekar hububat ekili alan içerisinden 1.018.500 Dekar alanda hasar oluştuğu ve hasar oranının ortalama % 60-70 seviyelerinde olduğu görülmüş, 17 Mayıs itibarı ile ilimizde Merkez dâhil 9 ilçemizde hububat alanlarındaki ön hasar tespiti yapıldığı belirtilmiştir.

Yanlış tarım politikaları, girdi fiyatlarında yaşanan yüksek maliyet,  yetersiz destekler çiftçimizi tarlasını ekemez hale getirilmiştir. Çiftçimiz zor koşullar altında ayakta durmaya çalışırken bu yıl yaşanan kuraklıkla birlikte artık çiftçimizin dayanacak gücü kalmamıştır.

Tüm bu sebeplerle; vatandaşımızın buğday ve arpa başta olmak üzere tüm ürünlerde kuraklık sebebiyle uğradığı zararların TARSİM kaydı olup olmadığına bakılmaksızın Tarım Bakanlığı’nca ivedi olarak karşılanması,

Bu hususta acilen çiftçilerimize mazot, gübre, tohum desteği verilmesi, planlanan destek oranının arttırılması hususları,

T.C Anayasa’sının 2. Maddesinde belirtilen Sosyal Hukuk Devleti İlkesi ile Tarım, Hayvancılık ve bu üretim dallarında çalışanların korunmasını düzenleyen 45. Maddesi gereği zorunluk oluşturmaktadır.”
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.