Mevsim geçişlerine dikkat!

Mevsim geçişlerine dikkat!
Sıcak yaz günleri sona ererken yaşanan ani hava değişimleri bize soğuk kış günlerinin geldiğinin habercisi. Mevsim geçişlerinde en çok dikkat edilmesi gereken nokta bu ani hava değişimleri. Havadaki ani ısınma ve soğumalar vücudun savunma mekanizmasının zayıflamasına neden oluyor. Soğuk havayla birlikte artan gribal enfeksiyonlarda cabası. Peki, mevsim geçişlerinde hem kendi sağlığımıza hem de ailemizin sağlına nasıl dikkat ederiz? Bu zamanlarda nasıl beslenmeliyiz? Hasta olmamak için ne yapmalıyız?  Bağışı

Gazetekale / Burak Çalışkan 

Sıcak yaz günleri sona ererken yaşanan ani hava değişimleri bize soğuk kış günlerinin geldiğinin habercisi. Mevsim geçişlerinde en çok dikkat edilmesi gereken nokta bu ani hava değişimleri. Havadaki ani ısınma ve soğumalar vücudun savunma mekanizmasının zayıflamasına neden oluyor. Soğuk havayla birlikte artan gribal enfeksiyonlarda cabası. Peki, mevsim geçişlerinde hem kendi sağlığımıza hem de ailemizin sağlına nasıl dikkat ederiz? Bu zamanlarda nasıl beslenmeliyiz? Hasta olmamak için ne yapmalıyız?  Bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendiririz? Tüm bu merak edilen soruların cevabı; uzmanların hazırladığı bilgiler doğrultusunda haberimizde.


DENGELİ BESLENME NASIL OLMALIDIR?
Günlerin kısalmaya başlaması, yazdan kalma alışkanlıkla akşam yemeklerinin geç yenilmesine devam edilmesi mide ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir. Azar azar ve sık aralıklarla beslenme de bu dönemde oldukça önemlidir. Düzensiz beslenme ve uzun süreli açlıklar, kan şekerini dengesiz yükselmesi ve düşmesine neden olabileceği için yorgunluğu daha da kötü hale getirebilir. Günde 3 ana öğün, 3 ara öğün şeklinde beslenme programınızı düzenleyin.


NELER TÜKETMELİYİZ?
Sarımsak
Sarımsak doğal ve etkili bir antibiyotik olma özelliğine sahiptir, gripten kansere birçok hastalığa karşı koruma sağlar. Hele de mevsim geçişlerinde vücudun azalan savunma mekanizmasını güçlendirmede büyük katkı sağlıyor. Ancak sarımsağı çiğ olarak tüketmeniz gerekiyor.

Zeytinyağı
Kalp ve damar dostu olan zeytinyağı aynı zamanda sonbaharda azalan su tüketimine karşı bağırsakları çalıştırmasıyla da katkı sağlar. Salata ve yemeklere sonradan ilave edebileceğiniz zeytinyağı vücut direncini de artırır.

Badem
Tam bir magnezyum, demir ve kalsiyum deposu olan badem vücudun enerji üretiminde önemli rol oynuyor. Bir porsiyon badem, günlük alınması tavsiye edilen E vitamini ihtiyacınızın yarısını karşılıyor. Aynı zamanda badem yağı, kandaki kolesterol düzeyini düşürmeye de yardımcı olur.

Balık
İçeriğindeki Omega-3 yağı ile sayısız faydası bulunan somon, kalp krizini önlemekten bağışıklık sistemini güçlendirmeye kadar mükemmel bir kaynak. Balık aynı zamanda düşük kolesterol ve doymuş yağ içeren mükemmel bir protein kaynağı.

Kurubaklagiller
Sonbahara geçişte sağlığınız için yeterli ve dengeli beslenmeniz şart. Bu mevsimde B vitaminleri, kalsiyum ve lif açısından zengin ve proteinleri ete eş değer olan kuru baklagilleri de mutlaka tüketmeniz gerekiyor. Aynı zamanda olabildiğince güneşten faydalanmayı ve spor yapmayı ihmal etmeyin.

HASTA OLMAMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?
Mevsim geçişlerinde hasta olmak birçoğumuzun korktuğu şeylerden biridir. Şiddetli ağrılar, bulantı, halsizlik yaşam kalitesini düşüren bu istenmeyen olayla karşı karşıya kalmamak için yapmamız gerekenler.

Bol bol su içmek, egzersiz yapmak, sigara ve alkolden uzak durmak, bağışıklık sistemini güçlendiren ve bünyesinde C vitamini barındıran besinleri tüketmek size bu süreçte avantaj sağlayacaktır.


BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN NE YAPMALIYIZ?
Grip ve nezleden korunmanın en temel kuralı bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Peki, bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yapmalıyız?

Sağlıklı bir yaşamın sırrı sudan geçiyor. Gün içerisinde bol bol su içmek vücuttaki toksinlerin daha kolay atılmasına yardımcı olacaktır. Portakal, limon, mandalina gibi C vitamini değerleri yüksek olan meyveleri tüketmek grip ve nezleden korunmanızı sağlayacaktır. Kuruyemiş tüketimi özellikle ceviz, badem, fındık gibi yağlı yemişler E vitamini, çinko, magnezyum, omega gibi vitamin ve mineralleri içerdikleri için bağışıklık sistemini güçlendirmenize yardımcı olacaktır.


 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.