KÜ Tıp Fakültesi vatandaşı ‘kör’ etti

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde uygulanan yanlış ilaç tedavisi nedeniyle göz tedavisi gören 36 kişi görme yeteneğini kaybetti.

GÖRME DUYULARINI KAYBETTİLER
Gözlerinde yaşadıkları problemden dolayı Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne başvuru yapan 36 kişi, iddialara göre iltihap ve sorunun giderilmesi amacıyla gözlerine yapılan iğneden dolayı görme duyularını kaybetti. Gözlerinde çeşitli sorunlar yaşayan ve uzun süredir tedavi amaçlı hastaneye giden 36 kişi, iddialara göre “Altuzan” ismi verilen iğnenin gözlerine enjekte edilmesi sonucu oluşan enfeksiyon nedeniyle görme duyularını kaybetti.

“BU DURUM NORMAL” DİYEREK EVE GÖNDERDİLER
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Polikliniğinde bir süredir tedavi gören 36 kişi, 17 Ocak Cuma günü göz iğnesi vuruldu. Vurulan göz iğnesi sonucu hastalar görme yetisini kaybetti. Yaşanan olay üzerine hastaneye başvuran hastaların bir kısmı Ankara’ya sevk edildi. Mağdur olan hasta yakınları durma tepki göstererek, şunları söyledi; “17 Ocak Cuma günü, saat 9.30’da hastalarımıza göz iğnesi vuruldu. Hastalar aynı gün görme kaybı yaşadı ve tekrar hastaneye geldik. Bize bu durumun normal olduğunu söyleyerek evlerimize gönderdiler. Ancak 2 gün sonra, 19 Ocak Pazar günü hastane tarafından aranarak hastaneye çağırıldık. 20 kadar hasta Ankara’ya sevk edildi. Hastalara tekrar iğne yapıldı ancak kesin görebilirsiniz diyemeyiz dediler.”

“GÖZÜMÜZÜ KÖR ETTİNİZ, MAHVOLDUK, BİTTİK!”
100 hastadan birinde bu iltihabın görünme olasılığı olduğunu söyleyen hastane yetkilileri yaptığı açıklamada, “Bu iğne tüm hastalara uygulandı. Bu ilacın gözde kızarıklık, ağrı ve görme kaybı yapma riski diğer ilaçlara göre daha yüksektir. Bazen bu iğnelerden sonra bu tarz sorunlar görülebiliyor. Geçmişte de birçok hastada görülmüş olan bir durum. Bu durumun görülme oranı çok düşük ama bu şekilde 100 hastadan birinde bu iltihap görülüyor. Bununla ilgili şuan ne yapmalıyız ona odaklanmamız lazım. Oldu çünkü bu olay, devleti suçlayamazsınız. Böyle bir uygulama yapıldı bundan sonrasına bakacağız. Bununla ilgili ne gibi bir tedavi uygulayabiliriz, bu durumu ne kadar erken geri döndürebiliriz bunlara bakacağız. Durumla ilgili çok yoğun tedaviler uygulanacak. Enfeksiyonla ilgili antibiyotik damlaları hazırlayacağız ve hastalarımıza tekrar iğne yapacağız. Hastalarımızı yatırarak hastanede takip edeceğiz, şu anda yer ayarlamaya çalışıyoruz. Hastalara tüm tedaviler uygulanacak ve bu durum yakından takip edilecek bundan hiç şüpheniz olmasın. Hastaların gözünde gelişen durum basit bir durum değil. İğne göz içine yapıldığı için bunun tedavisi zor. Hastalığın etkilerinin en aza inmesi için gayret edeceğiz. Gözü kurtarmak amaçlı erken müdahale uygulayacağız ve hastaları yakından takip edeceğiz. Tüm tedaviyi en üst seviyeden uygulayacağız. Hastalar eskisi gibi görecek diye bir iddiamız yok çünkü ciddi bir enfeksiyon ve tedavisi gerçekten zor. Sizlerin de bize karşı uyumu çok önemli, hocam gözümüzü kör ettiniz, mahvolduk, bittik şeklindeki konuşmalar ne size nede bize bir yarar sağlar.” İfadelerini kullandı.

HASTALAR OLAYI BÖYLE ANLATTI
Gözünde ödem oluşması nedeniyle çeşitli tedaviler uygulayan ve son olarak Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Bölümü’nde tedavisini sürdüren Hayati Çimen isimli vatandaş, görme duyusunu kaybeden 36 hastadan sadece birisi. Çimen, “Altuzan” ismi verilen iğnenin vurulması sonucu başına gelen olayı şöyle anlattı; “Bunun sorumlusu kimdir, benim görmemi eskisi gibi sağlayabilecekler mi?” şeklinde yetkililere seslendi. Çimen, “Gözümde ödem oluşuyordu. Ödemin dağıtımı için iğne vuruldum. Ben daha öncesinden 15 adede yakın gözüme iğne yaptırdım. Başka hastanelerde de yaptırmıştım. Burası daha düzgün yapıyor diye Ankara’dan Kırıkkale’ye dönmüştüm. Cuma gününe kadar herhangi bir şeyim yoktu. Randevuyu aldım, Cuma günü saat 09.00’da iğne yapılmak üzere sol gözümden ameliyata girdik. Ameliyathanede gözüme iğneyi yaptılar ve evime gittim. Evimde tedavimi gördüm Cumartesi günü de saat 10.00’da kontrol için randevu verdiler.”

“GÖREN GÖZÜM KAYBOLDU”
“Geldiğimde doktor baktı baktıktan sonra damla döktü. 10 dakika dinlen dedi. Bekledikten 10 dakika sonra gözünde kanama var dedi. İğne yapılırken damara denk gelmiş gibi bir laf etti. Dağılır dedi sıkıntı yok dedi ben gittim gittikten sonra saat 11.00 gibi işyerine vardım. Gözümde yanma acıma hisleri oluşmaya başladı. Daha sonra gözüme tekrar doktorun verdiği damlaları damlattık. Fakat döktükten sonra yine aynı şekilde yanma, görmeme ve pus gelmeye başladı. Eve gittim uyuduktan sonra tamamen görme duyularım kaybolmaya başladı. Hastaneyle iletişime geçtim. Acil durumda çağırıldım hastaneye. Hastaneye geldim doktor bana baktı geri gönderdi Pazar günü. Herhangi bir şey yapmadan geri gönderdiler. Gece rahatsızlandım geldim sabaha randevu verdiler. Pazar günü saat 17.30 civarında doktor aradı hocalarım gelecek saat 18.00’de burada olun diye. Gittikten sonra baktılar o zaman sizi ameliyata alacağız, iğnede bir sıkıntı var. Beni gece tekrar ameliyata aldılar gözümden ameliyatta antibiyotik bir iki tane daha iğne yaptılar inşallah düzelecek dediler ama göremiyorum. Gözümde görme duyusunu kaybettim. Gören gözüm kayboldu.  Hastane yönetimine ulaşmaya çalışıyoruz, kimseye ulaşamıyoruz. Hastane yönetimindeki yetkililerin ve bazı konuyla ilgili doktorların izne ayrıldığını duyduk. Bu sorumsuzluğun sebebi kim, kimler bizim görme duyumuzu tekrar getirecek” şeklinde sitemini dile getirdi. Çimen’in aile yakınlarının yaptığı açıklamada ise, hastane yönetiminin tedavi için Gazi Üniversitesi’ne yönlendirdiklerini dile getirdiler.”

İNSAN SAĞLIĞI BU KADAR UCUZ MU?
Bir diğer hasta Arap Öğüç ise; “Bana daha önceden iki iğne yaptılar. Cuma günü yaptıkları iğneden 30-35 kişi yaptırdık. Cumartesi günü kontrole geldiğimiz de bir şey yoktu. Cumartesi günü kontrolden sonra saat 15.00 idi. Gözlerimize damlayı damlattık, damladan sonra gözümün görmediğini anladım. Bu iğneyi vurulan ve gözüne damla kullanan diğer hastalar ile iletişime geçtim. Onlarda gözlerinin görmediklerini ifade ettiler. İlk önce ben buraya geldim müracaat ettim. Gözümde ödem vardı. Ödemden dolayı iğne vurduruyorduk. Vurdukları iğne de ne varsa bu iğne yaptı bize. Bize iyi olur ya da kötü olur şeklinde yetkililer açıklama yapmıyor. Getirdiler bizleri buraya yatırdılar. Hastane yönetimimin bizlerle sorunumuzla ilgili ciddi bir açıklama yapmasını ve de bu “Altuzan” ismi verilen iğnenin gözümüzde ne gibi enfeksiyona yol açtığını söylemeliler. Ben şuanda tek gözümü kaybettim, diğer gözümü de kaybedersem, görme duyumu bana geri kim verecek. Bu kadar sorumsuzluk olmaz. İnsan sağlığı bu kadar da ucuz mu?” dedi.
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.