Koronavirüse karşı çinko

Koronavirüse karşı çinko
Bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan çinko, Koronavirüslerin hücre içinde bölünmesini engelliyor.

Gazetekale.com Özel Haber / Fatih Gençer

ESANSİYEL ELEMENT
Tüm dünyayı etkisi altına alan ve on binlerce insanın ölümüne yol açan Kovid-19 salgını karşısında halka evde kal çağrısı yapılırken, vatandaş da virüsten korunmak için çeşitli tedbirler alıyor. Bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan ve esansiyel bir element olan çinko, vücutta pek çok temel fizyolojik fonksiyonda yer alıyor. Eksikliği ise ciddi hastalıklara yol açıyor.

İKİ AYRI ÇALIŞMA
Amerika ve Hollanda’da yapılan iki ayrı çalışmada çinkonun koronavirüslerin RNA polimeraz aktivitesini inhibe ederek hücre kültüründe virüslerin bölünmesini engellediği ortaya çıktı.

EKSİKLİĞİ DOĞAL BAĞIŞIKLIĞI ÇÖKERTİYOR
Çinko yetersizliği, immun yanıtta baskılanma, lenfopeni, timik atrofi, T, B ve doğal öldürücü hücre sayılarında azalma, nötrofil, monosit ve makrofaj kemotaksisinde bozulmaya yol açıyor. Sonuç olarak; bakteriyel, fungal ve viral enfeksiyonlara eğilimde artma gözlemleniyor. Çinko yetersizliği oksidatif stresin ve proinflamatuvar stokinlerin artmasına neden oluyor.

DEVLETİN KARŞILADIĞI ÜRÜNLER VAR
Piyasada ise birçok çinko içeren ürün yer almakta. Çinkonun elden satılan takviye multivitaminlerde yer aldığı gibi hekimlerin reçeteleri ile devletin karşıladığı ürünleri de mevcut.


 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.