Kızılırmak’ı besleyen dere tamamen kurudu

Kızılırmak’ı besleyen dere tamamen kurudu
Türkiye’nin en uzun akarsuyu Kızılırmak’ta tehlike çanları çalmaya devam ediyor. Kızılırmak’ı besleyen en önemli derelerden biri olan Özdere tamamen kurudu. 

DÜZENSİZ SULAMA KIZILIRMAK'I  KURUTUYOR
Sivas’ın İmranlı ilçesinde bulunan Kızıldağ’ın 3 bin 25 metre yüksekliğinde doğan ve Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun illerinden geçerek Karadeniz'e dökülen Kızılırmak nehri kuruma tehlikesi ile karşı karşıya. 1355 kilometrelik mesafesi ile Türkiye’nin en uzun nehri olan Kızılırmak’ı besleyen Sivas’ın Hafik ilçesindeki Özdere tamamen kurudu. Yöre halkını Kızılırmak’ın geleceği konusunda endişelendiren kuraklık olayının; yağmur ve kar yağışının azalması ve çiftçilerin yaptığı düzensiz sulamalar nedeniyle oluştuğu düşünülüyor. 

KIZILIRMAK KIRIKKALE’NİN 7 İLÇESİNE HAYAT VERİYOR
78 bin kilometre karelik bir havza alanına sahip olan Kızılırmak’ta, Özdere bölgesi ilk kez bu denli bir kuraklık yaşarken, Kızılırmak sayesinde bölgede yerleşim yeri haline gelen 45 ilçenin de kaderi belirsizliğini koruyor. Kırıkkale ise Kızılırmak kenarına kurulu 7 ilçesi ile, Kızılırmak kenarında en çok ilçesi bulunan 2’nci şehir konumunda yer alıyor. 

CANLI TÜRLERİ TEHLİKE ALTINDA
Kızılırmak Deltası’nın farklı bölgelerinde yaşanan bu kuraklıklar sadece Kızılırmak’ın kaderini değil bölgede bulunan 359 kuş, 554 bitki, 35 balık, 42 memeli, 260 omurgasız, 13 sürüngen ve 12 amfibi türünün geleceğini tehlikeye sokuyor.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.