Kırıkkale müze istiyor

Kırıkkale müze istiyor
Vatandaşlar, Kırıkkale il sınırları içerisinde çıkarılan tarihi eserlerin, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmesi yerine Kırıkkale’de bir müze oluşturularak ilimizde sergilenmesini talep ediyor.

ESERLER KIRIKKALE’YE TAŞINSIN
Günümüzde tarihi eser olarak adlandırdığımız bu kalıntılar, eğer taşınabilir durumdaysa devlet tarafından çıkarılarak Anadolu Medeniyetler Müzesinde sergilenmek üzere yerini alıyor. Kırıkkaleli vatandaşlar, il sınırı içerisinde çıkarılan tarihi eserlerin Kırıkkale’de oluşturulacak bir müzede sergilenmesini ve Anadolu Medeniyetler Müzesinde bulunan Kırıkkale’ye ait tarihi eserlerin burada kurulacak müzeye taşınmasını talep ediyor.

KIRIKKALE 7000 YILDIR YERLEŞİM YERİ
1990-1991 yıllarında Japon bilim insanlarının Kırıkkale ili ve çevresinde yapmış olduğu arkeoloji çalışmaları, Kırıkkale ili ve çevresinin Kalkolitik Çağ’dan bu yana yerleşim yeri olarak kullanıldığını gün yüzüne çıkardı. Kalkolitik Çağ’ın Milattan Önce 5000 ila 3000 yılları arasını kapsayan bir dönem olduğu göz önünde bulundurularak Kırıkkale’nin yaklaşık 7000 yıldır yerleşim yeri olarak kullanıldığı ortaya çıktı.

KIRIKKALE BİRÇOK MEDENİYETE EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Bu geçen 7000 yıl içerisinde Kırıkkale toprakları üzerinde Hitit İmparatorluğu’ndan Bizans İmparatorluğu’na, Selçuklu İmparatorluğu’ndan Osmanlı İmparatorluğu’na kadar birçok medeniyet yaşadı. Kırıkkale toprakları üzerinde yaşayan her medeniyet, bir şekilde bu topraklardan silinip giderken arkalarında kendi kültürlerinden birçok kalıntı bıraktı.

KÖKLÜ TARİH
Uzun ve köklü bir tarihi olan Kırıkkale’de vatandaşlar, “Çocuklarımıza Kırıkkale’nin tarihini anlatabilmek için merkezde götürebileceğimiz bir müze bulunmuyor. Şehir dışından gelen misafirleri götürecek ve şehir dışından turist çekecek bir müze olması her türlü Kırıkkale’ye katkı sağlayacaktır.” şeklinde taleplerini dile getirdi. Bu köklü tarihin Kırıkkale’de bir müze kurularak sergilenmesi adına Kırıkkale’nin vekil ve bürokratlarına önemli bir rol düştüğünü belirterek gerekli adımların atılmasını talep ettiler.
 

Gazete kale / Burak Çalışkan


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.