Kırıkkale ev fiyatları ne kadar arttı?

Kırıkkale ev fiyatları ne kadar arttı?
2021’in ilk dokuz ayında Türkiye genelinde satılan toplam konut sayısı 949 bin 138 adet düzeyinde gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,3 oranında düşüş sergiledi.

2021’in ilk dokuz ayında Türkiye genelinde satılan toplam konut sayısı 949 bin 138 adet düzeyinde gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,3 oranında düşüş sergiledi. Bu dönemde gerçekleşen 661 bin 982 adet ikinci el konut satışı toplam satışların yüzde 69,7’sini oluşturdu. Geçtiğimiz yıllara oranla ağırlığı gittikçe artan ikinci el konut satışlarının toplam satışlar içerisindeki payı bu yıl zirveye ulaştı. Son bir yıllık dönemde konut değerlerinin en fazla artış gösterdiği illerimiz sırasıyla Aydın, Muğla ve Antalya oldu. Son dönemde özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerimiz başta olmak üzere birçok kentte kira fiyatları yüksek oranlarda artış gösterdi. Son bir buçuk yılda hızla artan konut fiyatlarının geldiği seviyelere ek olarak kiralık konut talebinde oluşan artış fiyatları zıplattı. Konut değerlerindeki artışı kira fiyatlarına yansıtmak isteyen mülk sahipleri için üniversitelerin yüz yüze eğitime başlamasıyla oluşan talep, bir fırsat oldu. Ayrıca inşaat maliyetlerindeki artışın devam etmesi, konut fiyatlarındaki artış trendinin yavaşlamadan süreceğinin işaretini veriyor. TUİK tarafından açıklanan resmi rakam olan Ağustos ayı inşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 42,1 düzeyinde artış gösterdi. Diğer yandan dövizde rekor seviyeler görülürken yabancılara konut satışı Eylül’de bir önceki aya göre 13 oranında artış göstererek 6 bin 630 adede ulaştı. Yabancılar tarafından satın alınan konut adedi Ocak-Eylül aralığındaki 9 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43,2 oranında artış gösterdi. Bunun bir sonucu olarak üst gelir grubuna yönelik konut projeleri üreten birçok firma yeni yatırım planları yaparken yabancıların tercihlerine odaklanmaya başladılar.

Kırıkkale satılık daire fiyatları ne kadar?

Kırıkkale satılık daire fiyatları ortalaması Eylül ayında 3+1 daireler için 237.000 TL oldu. Kırıkkale ilinde konut fiyatları son bir yılda yüzde 26,4 oranında artış sergiledi. Global emlak arama motoru Flatfy tarafından emlak ilanları veritabanı kullanılarak Türkiye’deki bölgesel konut fiyatlarına ilişkin hazırlanan rapora göre Kırıkkale Merkez ilçede satılık daire fiyatları yıllık yüzde 27,1 oranında artış gösterdi. Kırıkkale Merkez’de 3+1 dairelerin Eylül ayı ortalama satış fiyatı 242.000 TL seviyelerinde gerçekleşti. Buna karşılık Kırıkkale’nin sınır komşusu Ankara Elmadağ ilçesinde satılık daire fiyatları geçtiğimiz seneye kıyasla yüzde 33,2 artış sağlarken 3+1 daireler için Eylül ayı ortalama satış fiyatı 271.000 TL düzeyinde seyretti. Ankara Bala’da konut fiyatları son bir yıllık süreçte yüzde 38,5 oranında artış kaydetti. Bala’da 3+1 evlerin Eylül ayı fiyatları ortalama 487.000 TL şeklinde oluştu.

Kırıkkale kiralık ev fiyatları ne kadar arttı?

Kırıkkale kiralık ev fiyatları son bir yılda il geneli için ortalama yüzde 18 oranında artış sağladı. Kırıkkale kiralık ev fiyatı ortalaması 3+1 daireler için Eylül ayında 950 TL düzeyinde oluştu.

Kırıkkale’de yeni konut satışlarında artış var

Kırıkkale ili genelinde konut satışları Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,1 oranında artış kaydederek 630 adede ulaştı. Kırıkkale’de satılan yeni konut sayısı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50 oranında artarak 243 oldu. Tamamlanan TOKİ projelerinin bu artışta etkisi büyük. Yeni konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payı yüzde 38,6 şeklinde oluştu. İkinci el konut satışlarında ise Eylül’de 387 adet konut el değiştirdi. Kırıkkale Eylül ayı ipotekli konut satışları geçen seneye göre yüzde 12,7 oranında azalarak 103 adet olarak gerçekleşti. Kırıkkale genelinde ipotekli satışların Eylül ayı toplam konut satışları içindeki payı yüzde 16,3 oldu. Diğer satış türleri kapsamında Eylül ayında Kırıkkale’de toplam 527 konut el değiştirdi ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,5 oranında bir artış yaşandı.

Yılın ilk dokuz ayında Kırıkkale genelinde satılan toplam konut sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26,7 oranında azalarak 3 bin 753 adede geriledi. Kırıkkale’de Ocak-Eylül döneminde satılan sıfır konut sayısı 1.384 olurken bu rakam yüzde 19,5’lik bir azalışa işaret etti. İpotekli konut satışları Kırıkkale’de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 68,6 düşüş göstererek 706 oldu.

Kırıkkale konut satışlarında rekor yılı 6 bin 690 satış ile 2017 senesi olmuştu. 2019 genelinde Kırıkkale’de konut satışları toplam 5 bin 976 olurken 2020’de 6 bin 383 adede ulaşarak yüzde 6,8 oranında artış kaydetti. Kırıkkale’de 2019 yılında satılan sıfır konut sayısı 2 bin 477 adet olurken bu rakam 2020’de yüzde 11,1 gerileme göstererek 2 bin 202 adede düştü. 2015-2019 yılları arasındaki beş yıllık dönemde Kırıkkale’de ikinci el konut satışı yılda ortalama 3 bin 169 olurken bu rakam 2020’de 4 bin 181 adede çıktı. Kırıkkale genelindeki ipotekli konut satışları 2020 yılında 2 bin 506 adet şeklinde gerçekleşti.

Konut fiyatları yükselmeye devam edecek

Son açıklanan Ağustos ayı rakamlarına göre TUİK inşaat maliyet endeksi, aylık yüzde 0,9, yıllık olarak ise yüzde 42,1 düzeyinde artış gösterdi. İnşaat sektörünün malzeme girdi maliyetlerindeki ortalama artışı gösteren inşaat malzeme endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 51,9 artış kaydetti. Konut satış rakamları düşük seyretse de maliyetlerdeki artış nedeniyle konut fiyatlarındaki yükselişin sürmesi bekleniyor. Bununla birlikte sektördeki yeni yatırımlarda bir artış gözleniyor. TUİK rakamlarına göre 2021 Ocak-Haziran döneminde ülke çapında belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen daire sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55 oranında artış göstererek 328 bin 42 adede ulaştı. Kırıkkale genelinde bu yılın Ocak-Haziran döneminde belediyelerin yapı ruhsatı verdiği bina sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 76 oranında artarak 296 adede ulaşırken ruhsat verilen daire sayısı yüzde 74 artarak 1.404 oldu.

Yabancılara konut satışı rekor üstüne rekor kırıyor

Eylül ayında yabancı uyruklulara yapılan konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25,8 artış sergileyerek 6 bin 630 adede ulaştı. Eylül ayında yabancılara uyruklulara yapılan konut satışlarında 1.323 konut satışı ile ilk sırayı İranlılar alırken toplam satışlar içerisindeki payları yüzde 19,7 olarak gerçekleşti. Iraklılar, 990 konut satın alarak ikinci sırada yer bulurken toplam satışlar içerisindeki payları yüzde 14,8 oldu. Eylül ayında Türkiye’de 540 konut satın alan Ruslar yüzde 8,1 pay ile üçüncü sırada yer aldılar. Almanlar ise Eylül ayında Türkiye’de 298 konut satın alarak dördüncü sıraya yerleştiler. Bu yılın ilk dokuz ayında yabancılara satılan konut sayısı toplamda 37 bin 479 adede ulaştı. Eylül ayında yabancıların en çok konut satın aldığı kentimiz 17 bin 783 adet konutla yine İstanbul olurken onu sırasıyla Antalya, Ankara, Mersin ve Yalova illerimiz izledi.

Piyasadaki güncel satılık ve kiralık konut ilanlarının hepsi emlak arama motoru Flatfy’da listeleniyor. https://tr.flatfy.com adresi üzerinden hizmet veren Flatfy, emlak ilan sitelerinde yayınlanan ilanların hepsini toplayarak tek bir sayfada dilediğiniz kriterlere göre arama yapabilmenize, en uygun fiyatlı gayrimenkul seçeneklerine anında ulaşabilmenize ya da sahibinden emlak ilanları için filtreleme yapabilmenize olanak sağlıyor. Bu sayede hayalinizdeki evi bulmak çok kolay hâle geliyor. Flatfy, kiralık veya satılık emlak arayışında olan kişilere oldukça geniş bir seçenek yelpazesi sunmasının yanı sıra düzenli olarak emlak sektöründeki bölgesel konut fiyatlarına ilişkin raporlar yayınlıyor. Flatfy tarafından paylaşılan bu raporlar dönemsel fiyat değişimlerine ışık tutarken ev arayışında olan kişiler için yol gösterici bir nitelik taşıyor. Ev arayanlar için arama motoru hizmetini yepyeni bir yaklaşımla sunan Flatfy, Türkiye’de en çok kullanılan emlak arama sitesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.