Kemik İliği Bağışçılar Günü

Kemik İliği Bağışçılar Günü
Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi Uzm. Dr. Beliz Çamur, 15 Eylül Dünya Kemik İliği Bağışçıları Günü ile ilgili mesaj yayımladı.

Gazetekale / Burak Çalışkan

HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİR
Beliz Çamur yayımladığı mesajda, “Lösemi, lenfoma dâhil kan kanseri ülkemizde her yaşta görülebilmektedir. Genetik zemin üzerine radyasyon, viral enfeksiyonlar ve kimyasal maddeler gibi dış etmenlerin eklenmesi ile gelişen bu hastalıklar ölümcül olarak seyredebilir. Kemoterapi ilk aşamada başlansa da kesin tedavi ancak kemik iliği nakli ile mümkündür. Bu amaçla ülkeler, kemik iliği bankaları oluşturmakta olup; ülkemizde kemik iliği bankası olarak görev yapan merkez TÜRKKÖK’ tür. TÜRKKÖK Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi’nin adıdır. Bu merkezde Bakanlığımız kemik iliği nakli bekleyen hastalara ve çok sayıda gönüllü vericiye ait doku grubu bilgilerini depolamakta, kemik iliği nakli ile ilgili merkezler arasında koordinasyon sağlamaktadır.” ifadelerine yer verdi. 

HAYAT KURTARMAK SİZİN ELİNİZDE
Bağışçıların kazanılmasında Türk Kızılayı’nın önemine vurgu yapan Çamur; “Gönüllü kemik iliği bağışçılarının kazanılması Türk Kızılayı'nın görevidir. Verici adaylarından ilk başta kan örnekleri alınarak incelenir, herhangi bir hastalık saptanmazsa doku tipleri belirlenerek bilgiler kemik iliği bankasına aktarılır. Nakil bekleyen hastalardan biriyle uyum sağlandığı takdirde verici ile iletişime geçilerek bağış yöntemi seçilir. Kan ya da kemik iliğinden toplama şeklinde kök hücreler elde edilir. Kemik iliği nakli sayesinde birçok hayat kurtulabilir. 15 Eylül Dünya Kemik İliği Bağışçıları Günü olarak belirlenmiş olup toplumlar arası farkındalık oluşturulması amaçlanır. Hayat kurtarmak sizin elinizde. Kemik İliği Bağışçısı olarak bu ulvi göreve sizde ortak olun.” dedi.
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.