İshal nasıl geçer?

İshal nasıl geçer?
Günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan, sosyal yaşamı olumsuz etkileyen ishal, üzerinde çokça araştırma yapılan sağlık sorunlarından biri. Bizde sizler için bu konuyu araştırdık ve ishal nedir? İshalde hangi besinler tüketilmeli? İshalde doğal tedavi yöntemleri nelerdir? sorularını yanıtladık. Detaylar haberimizde..

İSHAL NEDİR?
İshal, genel olarak bağırsak hareketlerinin bozulması sonucu karında şişkinlik ve krampa neden olan, yumuşak dokulu ve sulu dışkının düzensiz aralıklarla vücuttan atıldığı bir rahatsızlıktır. İshalin başlıca nedenleri viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, parazitler, kronik rahatsızlıklar, vücudun tıbbi ilaçlara reaksiyon göstermesi, yanlış ilaç kullanımı ve gıda zehirlenmesi olarak sayılabilir. İki haftayı geçmeyen ishaller akut ishal geçmeyenler ise kronik ishal olarak adlandırılır.
İshale karın ağrısı, gaz sancısı ve karında şişlik belirtileri eşlik eder. Erken dönemde ishalin önüne geçilmezse ciddi problemlere yol açabilir. İshalle beraber şiddetli karın ağrısı, ateş, uykusuzluk, kanama ve kusma şikayetleri görülüyorsa çok geçmeden tıbbı yardım almak gerekir.


BUNLARI YAPMAYIN! 
İshal boyunca karında şişlik ve gaz yapabilecek gıdalardan uzak durmak gerekir. Bu sebeple ishal kadar alkol, kafein ve asit içeren içecekler ve süt ürünleri ile aşırı yağlı, baharatlı, yapay tatlandırıcı içeren besinler ile yüksek lif içeren gıdalar tüketilmemelidir.


İSHAL NASIL GEÇER?
Vücuttan bol miktarda sıvı, potasyum, magnezyum ve kalsiyum kaybıyla gerçekleşen ishalde en önemli şey kaybedilen sıvıyı tekrar yerine koymaktır. Bunun için bol sulu ve mineralli besinler tüketmek gerekir. İshalde yalnızca mineral ve sıvı kaybı yaşanmaz. Sağlıklı bakterilerini de kaybeden vücudun, eski haline dönebilmesi için yoğurt ve kefir gibi fermente edilmiş, vücuttaki enfeksiyonları dağıtan doğal probiyotikli besinlere ihtiyacı vardır. 


İSHAL TEDAVİSİNDE HANGİ BESİNLER TÜKETİLMELİ? 
1-Yoğurt
2-Kefir
3-Muz
4-Elma, Elma Püresi veya Elma Sirkesi
5-Haşlanmış Patates
6-Haşlanmış Tavuk
7- Tahıllı Ekmek Çeşitleri
8-Mısır Unu
9-Pirin Unu, Pirinç Pilavı veya Pirinç Lapası
10-Yulaf Lapası
11-Havuç
12-Siyah Çay
13-Portakal Kabuğu Çayı
14-Papatya Çayı
15-Su (Günde en az 2 litre)


İSHAL İÇİN DOĞAL KÜRLER
Yukarıda saydığımız besinleri tüketerek ishalin önüne geçebileceğiniz gibi evde hızlıca hazırlayacağız doğal kür tarifleri ile de ishal şikayetinizden en kısa zamanda kurtulabileceksiniz.
1-Limon ve Kahve Kürü
Bir tatlı kaşığı türk kahvesinin üzerine birkaç damla limon sıkın ve karıştırın, karışımı yutun. Eğer bu yöntemi yapmakta zorlanırsanız 1 fincan sade türk kahvesi yaparak üzerine yarım limon sıkıp da tüketebilirsiniz.
2-Karanfil Kürü
Kahvaltıdan 1 saat sonra ve akşam yemeğinden 2 saat sonra 8-9 adet karanfili alın birkaç parçaya bölün ve 1 bardak su yardımıyla yutun. Bu yöntemi ishal başlangıcından itibaren 3-4 gün uygulayabilirsiniz.
3-Ballı Zencefil Kürü
Bir yemek kaşığı bal ile bir tatlı kaşığı zencefili karıştırın. Elde ettiğiniz macun kıvamındaki karışımı tüketin. Dilerseniz bu karışımı 1 bardak sıcak suyun içerisine ekleyerek de tüketebilirsiniz.
4- Karbonat-Tuz-Şeker Kürü
Bir çay kaşığı tuz, bir çay kaşığı karbonat ve 3 çorba kaşığı şekeri ve 1 litre suyun içerisine ekleyin ve karıştırın. Vücutta kaybedilen sıvıyı geri kazanmak ve tuz-şeker dengesini sağlamak adına etkili bir yöntem olan bu kürü gün içerisinde dilediğiniz zaman tüketebilirsiniz.

 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.