İbuprofen iddialarına son noktayı EMA koydu

İbuprofen iddialarına son noktayı EMA koydu
Tüm dünyayı etkisi altına alan ve binlerce kişinin ölümüne yol açan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile ilgili, İbuprofen içeren ilaçların semptomları ağırlaştırdığı yönündeki iddialara son noktayı Avrupa İlaç Ajansı (EMA) koydu. EMA yapılan açıklamada iddiaların bir kanıta dayandırılmadığını açıkladı.

Gazetekale.com / Haydar Demir

DURUMU YAKINDAN İZLİYORUZ
EMA yaptığı açıklamada, ibuprofen gibi steroidal olmayan antienflamatuar ilaçların (NSAID’ler) koronavirüs hastalığını kötüleştirip kötüleştiremeyeceğine dair soruları gündeme getiren sosyal medyadaki raporların farkında olduklarını ifade ederek, “Şu anda ibuprofen ile Kovid-19’un kötüleşmesi arasında bağlantı kuran bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Durumu yakından izliyoruz ve bu konuda ortaya çıkan yeni bilgileri pandemi bağlamında gözden geçireceğiz.” dedi.

KULLANMAYA DEVAM EDİLEBİLİR
Konuya alişkin açıklama yapan EMA, “Kovid-19’da ateş veya ağrı tedavisine başlarken, hastalar ve sağlık uzmanları parasetamol ve ibuprofen gibi NSAID’ler de dahil olmak üzere mevcut tüm tedavi seçeneklerini göz önünde bulundurmalıdır. AB ulusal tedavi kılavuzlarına uygun olarak, hastalar ve sağlık uzmanları, onaylanmış ürün bilgilerine göre NSAID’leri kullanmaya devam edebilir. Güncel tavsiye, bu ilaçların mümkün olan en kısa sürede en düşük etkili dozda kullanılmasını içerir.”

TEDAVİLERİNİ KESMELERİ İÇİN NEDEN YOK
“Sorusu olan hastalar doktorları veya eczacılarıyla konuşmalıdır. Şu anda ibuprofen alan hastaların yukarıdakilere dayanarak tedavilerini kesmeleri için hiçbir neden yoktur. Bu, özellikle kronik hastalıklar için ibuprofen veya diğer NSAID ilaçları alan hastalar için önemlidir.”

ÇALIŞMALARI DESTEKLEMEYE HAZIRIZ
“İbuprofen ve ketoprofen üzerinde devam eden PRAC güvenlik incelemesine ek olarak, Avrupa İlaç Kurumu, NSAID’lerin Kovid-19 için hastalık prognozu üzerindeki herhangi bir etkisi hakkında yeterli kanıt sağlamak adına zamanında yapılması gereken epidemiyolojik çalışmalara duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır. Ajans paydaşlarına ulaşmaktadır ve gelecekteki tedavi önerilerini yönlendirmede yararlı olabilecek bu tür çalışmaları aktif olarak desteklemeye hazırdır” ifadelerine yer verdi.

ECZACILARDAN AÇIKLAMAYA DESTEK
Türk Eczacıları Birliği de bu açıklamayı kaynak alan bir açıklama yaparak, ‘’İbuprofen ilaç etken maddesini içeren ilaçların kullanımı ile Kovid-19’un kötüleşmesi arasında bağlantı kuran bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır’’ dedi.


 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.