HIV enfeksiyonu yayılmaya devam ediyor

HIV enfeksiyonu yayılmaya devam ediyor
Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü, ‘1 Aralık Dünya AIDS Günü’ dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

“TÜM YAŞ GRUPLARINDA GÖRÜLEBİLMEKTEDİR”
Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü’nün 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda şu ifadelere yer verildi; “İlk kez 1980’li yıllarda tanımlanan HIV Enfeksiyonu yayılmaya devam etmektedir. Hastalık; ortak paylaşılan enjektörler, damar içi madde kullanımı, gebelik ve doğum sırasında anneden bebeğe ve kan transfüzyonu gibi nedenlerle bulaşabilmektedir. Bu geçiş yolları nedeni ile HIV enfeksiyonu erişkinlerin yanı sıra tüm yaş gruplarında görülebilmektedir.”

“İLAÇ TEDAVİSİ İLE BULAŞMA HIZI AZALTILABİLİR”
“Hastalığın tam anlamıyla tedavisi bulunmamakla birlikte uygulanan ilaç tedavileri ile HIV/AIDS hastalığından ölümler azalmakta ve kişiler yaşantılarına devam edebilmektedir. Bununla birlikte uygulanan ilaç tedavisi ile bulaşıcılık azalmakta, gebelik sırasında uygulanan tedaviyle HIV virüsü taşıyan anneden bebeğe hastalık bulaşması engellenebilmektedir.”

“VAKALAR EN FAZLA 25-29 VE 30-34 YAŞLARINDA GÖRÜLÜYOR”
“Türkiye, dünyada HIV/AIDS açısından hastalığın az sıklıkta görüldüğü ülkeler arasında değerlendirilmektedir. Ülkemizde 1985 yılından günümüze kadar bildirimi yapılan HIV/AIDS vakaların en fazla görüldüğü yaş grubu 25-29 ve 30-34 yaşlardır.”

“KAN ÜRÜNLERİ TEST EDİLİYOR”
“Kan ve kan ürünleri ile olan bulaşmaya karşı korunma amacı ile 1987 yılından beri de ülkemizde kan ve kan ürünleri HIV yönünden test edilmektedir. Organ ve doku nakilleri öncesinde gerekli testlerin yapılması HIV geçiş riskini en aza indirmektedir.”

“TAKILARINIZI PAYLAŞMAYIN”
“Ayrıca, dövme ve piercing gibi uygulamaların temiz ve steril koşullarda yaptırılması, vücuda takılan delici, kesici özellikli takılar ortak kullanılmaması, tek kullanımlık steril enjektör kullanılması HIV bulaşma riskini azaltmaktadır.”
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.