Hacı Taşan türküleri plaklarda yaşatılacak 

Hacı Taşan türküleri plaklarda yaşatılacak 
Abdallık kültürünün miras temsilcilerinden olan merhum Hacı Taşan’ın eserleri, Kırıkkale Valiliği’nin himayelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan plaklarla yaşatılacak.

KÜLTÜR VARLIKLARI ENVANTER KİTABI 
Kırıkkale’nin tarihi ve kültürünün yaşatılması amacıyla çalışma gerçekleştiren Kırıkkale Valiliği, önemli bir çalışmaya daha imza attı. Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün koordinesinde abdallık kültür mirasının değeri Hacı Taşan’ın söylediği unutulmaz türküler, plaklarla birlikte nostalji yaşatacak. Aynı zamanda şehrin tanıtımına yönelik hazırlanan ‘Kırıkkale Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri’ kitabı da her alanda ışık tutacak.


HER ŞEY KÜLTÜRÜN İÇERİSİNE DAHİL OLUR
Bu kapsamda iki önemli eserin tanıtımı Öğretmen Evi’nde gerçekleştirildi. Tanıtım programına Vali Bülent Tekbıyıkoğlu’nun yanı sıra Yahşihan Kaymakamı Ender Faruk Uzunoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Fazlı Altuntop, Ustalar Topluluğu ve gazeteciler katıldı. Vali Tekbıyıkoğlu, “Kültür yeni oluşmaz. Yıllardan beri topluluklar, insanlar kültürlerini besler. Kültür kendi aralarında etkileşimde bulunabilir. Zenginlikleri çok fazladır. Mimarisinden tutun, müziğine kadar. Motiflerinden tutun, ağırlama uğurlamasına kadar hemen her şey kültürün içerisine dahil olur. Bizimde Anadolu kültürü, bir Anadolu kilimi gibi motifleri birbiriyle uyumlu bir şekilde oluşan, bütününe baktığımız zamanda daha büyük bir motifi teşkil eden bir yapısı vardır”


ABDALLAR ANADOLU’NİN MOTİF RENGİDİR 
Kırıkkale’mizin içerisinde, Anadolu motiflerinin bir rengi olan, Abdallarımızı ve Bozlak kültürümüzü barındırıyoruz” diyen Tekbıyıkoğlu, “Bu bizim için hakikaten çok kıymetli. Bozlak kültürü yeni bir kültür değil. Bazı çalışmalar Orta Asya’ya kadar dayanıyor ve biz bunları günümüze kadar yaşatabilmişiz. Bozlak kültürünün ve Abdal geleneğinin en önemli değerlerini, şehrimizin bir evladı temsil etmiştir. Umarım bundan sonrada çok önemli isimler çıkar ve bu geleneği devam ettirir” dedi.


BOZLAĞIN ALTIN SESİ HACI TAŞAN 
İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Fazlı Altuntop, “Bozlağın Altın Sesi” olarak bilinen, TRT arşivlerine kazandırdığı eserler ve Türk halk Müziğine sunduğu katkılarla ülkemizin ve ilimizin önemli değerlerinden biri olan Hacı Taşan’ın 11 adet eserinin derlendiği 33’lük plağa kayıt yapılmak suretiyle 1000 adet basılarak ilimiz eserleri arasında yerini aldı.

Haber: Ahmet Gökdemir 
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.