Erken teşhis hayat kurtarır

Erken teşhis hayat kurtarır
Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında 2018- 2019 yılları arası il genelinde yapılan kanser taramaları hakkında bilgiler verdi.

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında 2018- 2019 yılları arası il genelinde yapılan kanser taramaları hakkında bilgiler verdi.

Kanserin günümüzün önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu, sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, kanser taramalarının kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında geldiğini belirtti. Bu kapsamda Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığına bağlı Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) birimince ‘Erken Teşhis Hayat Kurtarır!’ prensibiyle çalışmaların yürütüldüğünü, yapılan taramaların sonuçlarına göre şüpheli görülen hastaların tedavi merkezlerine yönlendirildiğini, bu sayede hem insan sağlığı, hem de ülke ekonomisi için önemli kazanımlar elde edildiğini belirtti. 

Kanser erken teşhis tarama merkezlerinin yanı sıra il genelinde ve ilçelerde de kanser taramalarının yapılabilmesi için hizmet veren mobil kanser tarama aracının ücretsiz olarak halka taramalar yaptığını, bu taramalarda kişinin kendi kendine muayene eğitimleri aldığını söyleyen İl Sağlık Müdürü Ağırtaş, 2018 yılında toplamda 8 bin 775 vatandaşa tarama yapıldığını, bu taramalardan 368 şüpheli vakanın tespit edilerek ilgili tedavi merkezlerine yönlendirildiğini, 2019 yılının ilk 9 ayında ise 5 bin 129 kişinin tarandığını ve 160 şüpheli vakanın tespit edilerek tedavi merkezlerine yönlendirildiğini sözlerine ekledi. Çalışmalarda emeği geçen başta aile hekimleri, aile sağlığı çalışanları ile KETEM çalışanları olmak üzere tüm personele teşekkür eden Ağırtaş, kanser ile mücadelenin yıl boyunca süreceğine dikkat çekerek, erken teşhisin hayat kurtardığını bir kez daha hatırlattı.
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.