Çörek otu ekim alanı 3 yılda 32 katına çıktı

Çörek otu ekim alanı 3 yılda 32 katına çıktı
İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz, "Bu yıl birçok ürünümüzde olduğu gibi çörek otunda da hem uzun yıllar ortalamasına hem de geçen yılki verim ortalamasına göre yüzde 30 civarında üretim artışı sağladık"

DOMUZ TEHDİDİ BULUNMUYOR 
Kırıkkale'de çörek otu ekim alanı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Kırıkkale Valiliğinin tohum destekleriyle son 3 yılda 32 katına çıktı. Kırıkkaleli çiftçiler, son yıllarda kuraklığa dayanıklı, maliyeti düşük, karlılığı fazla olması ve domuz tehdidinin bulunmaması nedeniyle çörek otu ekimine yöneldi. İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz, çörek otunun, çiftçiler için alternatif gelir getirici tıbbi aromatik bitkilerden olduğunu söyledi.

EN FAZLA ÇÖREK OTU ÜRETEN İLLER ARASINDA
Çörek otu ekim alanını 2020 yılında 500 dekarken, 2021 yılında yaptıkları tohum desteği ve çalışmalarla 8 bin dekara çıkardıklarını aktaran Yılmaz, "2022 yılında ise 'Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi' kapsamında, Bakanlık ve Valilik tarafından temin edilen tohum desteğiyle ekim alanını 16 bin dekara çıkardık. Bu anlamda Türkiye'de en fazla çörek otu üreten iller arasında yer aldık. Geçen yılki ekiliş miktarına göre, Türkiye'de 8'inci sıradaydık. Bu yılki artışla beklentimiz ilk 5'in içerisine girmiş olmak." diye konuştu.

DEKAR BAŞINA 80-90 KİLOGRAM ÜRÜN ALINIYOR
Yılmaz, çörek otunun kuraklığa dayanıklı, ekim maliyetleri düşük ve karlılık oranı yüksek bitki olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Çörek otu, pazar sıkıntısı yaşanmayan bir ürünümüz. Bu açıdan üreticimiz de ürünü sevdi. Önümüzdeki yıllarda çiftçilerimizin çörek otuna ilgi göstereceğini umut ediyoruz. Bu yıl birçok ürünümüzde olduğu gibi çörek otunda da hem uzun yıllar ortalamasına hem de geçen yılki verim ortalamasına göre, yüzde 30 civarında üretim artışı sağladık. Geçen yıl dekar başına 50-60 kilogram alınırken, bu yıl 80-90 kilogram alınıyor. Bu da çiftçinin yüzünü güldürdü, memnuniyetini bize yansıttı. Çiftçimizin memnun olması bu işe çok daha fazla sarılmamızı ve ilgilenmemizi gerektiriyor."

100 KİLOGRAM CİVARINDA VERİM BEKLİYORUZ
Karalı köyü muhtarı Lisan Samur da bu yıl ilk defa 25 dönüme çörek otu ektiğini dile getirdi.
Dekara 1,5 kilogram tohum attığını ve şu anda hasadını yaptıklarını anlatan Samur, "Ektiğim alan sulu değil. Dekara 100 kilogram civarında verim bekliyoruz. Eğer beklediğimiz verim gelirse hububata göre çok farkı var. Buğday, arpa ve nohuttan ücreti de yüksek oluyor. Aynı zamanda kuraklığa dayanıklı bir mahsul. Eğer yeterli yağışı da alırsa rekolte de artmış oluyor. Önümüzdeki yıl 300 dönüm ekmeyi düşünüyorum. Bu yıl devlet tarafından da yüzde 75 hibeyle tohum desteğinde bulunuldu." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA


 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.