Bakan Soylu, Türkiye’de alınan tedbirleri anlattı

Bakan Soylu, Türkiye’de alınan tedbirleri anlattı
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katıldığı canlı yayında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının karşı Türkiye’de alınan tedbirleri anlattı. 

Gazetekale.com / Haydar Demir

SADECE BİZİM BAKANLIĞIMIZ 38 GENELGE YAYIMLADI
Canlı yayına katılarak yeni tip koronavirüs salgını karşısında alınan tedbirleri anlatan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Dünyanın ve insanlığın hep birlikte mücadele etiği küresel olan ve 175 ülkeye yayılan bir salgınla karşı karşıyayız. Bütün ülkeler tedbirler alıyor, adımlar atıyor, bizde tedbirler alıyoruz. Salgın önce Çin’de başladı daha sonra doğumuza İran’a geldi ardından da batımıza Avrupa’ya sirayet etti. Bütün bunlarla ilgili biz elimizden gelen bütün tedbirleri en yüksek noktada alarm seviyesinde alıyoruz. Şuana kadar sadece bizim bakanlığımız 38 genelge yayımladı, bunlardan 17 tanesi sınırlarla alakalı. Biz ilk önce sınırları kapatarak ciddi tedbirler aldık ardından da diğer kamu düzenini sağlayarak sosyal izolasyonu sağlamaya çalıştık. 

TÜRKİ’YE DE HAYATIN YÜZDE 80’Nİ DURDU
Okulların ertelenmesinden tutunda toplu taşımalardaki yüzde 50 kapasitenin kullanılmasına kadar birçok üstü düzey tedbirler alındı. Bu tedbirlerin salgının ne kadar etkilediğini hergün ölçüyoruz. 24 saat bütün işimiz bu. Türkiye’de hayatın yüzde 80’ni durmuş durumda. Biz şehirlerarası trafiği, şehirlerarası yolcu otobüsü ve yolcu sayısını, ayrıca şehir içi trafik ve toplu taşımayı ölçüyoruz. Şehirlerarası yolcu trafiği yüzde 40’lara 50’lere kadar düşmeye başladı. 

DÜNYAYI TAKİP EDİYORUZ
Bu süreçte dünya da, biz de 4 temel noktaya bakıyoruz. Sağlık düzeninin ayakta kalması, kamu düzeninin devam etmesi, sosyal izolasyonun sağlanması ve tedarik zincirinin aksamadan devam etmesi. Bu dördünü sağlarsak bir sistemi ayakta tutmuş oluruz. Dünyayı takip ediyoruz serbest piyasanın merkezi olan birçok ülkede gıda tedarik zincirinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Hem sağlık sistemlerinde hem de sağlık maddelerinde çok büyük bir problem söz konusu. Kamu düzeni açısından üst bir zorluk yaşamış değiller ama bu konularda ciddi problemler yaşanmış durumda.

YÜZDE 95 BAŞARI
Amerika’da yapılan bir araştırmada salgına karşı en önemli tedbirin kendini izole etmek olduğu, yani kendi olan üstü halini ilan etmek olduğu eğer birey kendi izolasyonunu sağlarsa yüzde 95 başarı elde etme yönünde bir öneri var.

YENİ BİR DURUMLA KARŞI KARŞIYAYIZ
Yeni bir durumla karşı karşıyayız, hiç bir yapının, hiçbir kurumun daha önce bildiği bir durum değil. Burada biz 4 temel maddenin ayakta kalması için çabalıyoruz. Aynı zamanda salgının nasıl yayıldığını nasıl etki alanı olduğunu hangi yaş gruplarında yayıldığını Sağlık Bakanlığımızla birlikte takip ediyoruz. Bir organizasyon yönetiyoruz bunu yönetirken de tüm köşelerini şeffaf bir şekilde tutmak zorundayız.

 


 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.